Подробности за Купа Мургаш 2013

На 29 септември над Бухово за пореден път ще се проведе Купа Мургаш – състезание, организирано от софийския клуб „Мамут“ с подкрепата на магазин Maxbike, което отново ще бъде със статут и на Национално първенство в дисциплината маратон (XCM). За редовните участници в състезанието директно насочвам към сайта на проявата, където ще намерят наредбата и другите подробности за тазгодишното издание:

http://veloclubmammut.com/murgash2013/

Като цяло нито в правилата, нито в маршрутите (дълъг, който отговаря на критериите за ХСМ, и по-кратък, който е предназначен за по-любителски настроените участници) има някакви съществени промени спрямо предишни години, така че ако вече сте участвали и желаете да повторите, просто побързайте да се регистрирате, тъй като направилите го преди 27 септември, за да заплатите по-ниска такса за участие (10 лв.) – след това тя ще е в двоен размер. Адресът, на който можете да направите предварителна регистрация, е: http://veloclubmammut.com/murgash2013/index.php?r=site/signup. Можете да се запишете и в магазин Maxbike на бул. „Тодор Каблешков“53.

Както споменахме, трасето има два варианта – дълъг и по-кратък. Първият е истинско предизвикателство, тъй като освен с 60 км дължина, необходима за покриване на изискванията за дисциплината маратон (ХСМ), се характеризира и с голяма сборна денивелация, както и с някои наистина стръмни и изтощителни баири. От друга страна, за любителите технични пътеки той предлага някои доста приятни такива. При по-краткия вариант с дължина 44 км участниците отново изкачват вр. Мургаш и се спускат по черния път към с. Чурек, но нататък маршрутът е значително по-лек и равен. Подробностите за двете трасета са тук: http://veloclubmammut.com/murgash2013/index.php?r=site/page&view=route.

Връх Мургаш е една от емблематичните точки за покоряване с планински велосипед край София. Макар да не е твърде висок, изкачването до него е доста стръмно и често е допълнително затруднено от вятър, жега, студ или други капризи на природата. Състезанието до върха и обратно бе организирано за пръв път през 2010 г. по идея на Уоутър Клепе и Бойко Танчев, които по това врече бяха едни от редовно каращите по маршрута ХС карачи и искаха да запълнят липсата на подобна надпревара на това място и в тази дисциплина. Оттогава насам, благодарение на хубавия и тежък маршрут, отличната организация и близостта до столицата, това събитие стана задължителна част от календара, като през 2013 г. е изтеглено и малко по-напред във времето, с надеждата метеорологичната обстановка да е малко по-приветлива, отколкото в повечето досегашни издания.

Стартът е в гр. Бухово, датата е 29 септември!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>