Sram представи главините Х0

Асортиментът от предлагани продукти и използвани технологии от компания като Sram и нейните дъщерни марки е огромен, но въпреки това до този момент американският производител не предлагаше главини от висок клас. През годините е имало подобни продукти в по-ниските серии, но при леките, прецизни и скъпи главини името Sram липсваше. Сега, може би като очаквана стъпка след навлизането на пазара на готови комплекти колела, компанията смята да промени статуквото и в тази пазарна ниша. Или поне да се опита.

 

Както повечето ни читатели знаят, Х0 е вторият по цена и качество (отгоре надолу) клас продукти в каталога на Sram и в същото време все още достъпен като цена за голяма част от потребителите (поне на западните пазари). В този смисъл появата на главините Х0 е равнозначно на директно поставяне на летвата в едно от най-високите ѝ положения. Образно казано, компанията все едно казва „Днес ние можем да предложим това като продукт от високо ниво и вярваме, че ще се конкурира с най-доброто на пазара“.

Главините са насочени към широк кръг потребители – от ХС състезатели до агресивни и технични любители на пътеките с дългоходови АМ велосипеди. Производителят твърди, че Х0 са достатъчно здрави и издръжливи, за да понесат всичко това, а по отношение на теглото преценете сами: предната главина тежи 130 грама, а задната – 250 грама.

Сърцето на всяка задна главина обикновено е храповият механизъм. При Sram той се нарича Double Time и включва зъбно колело с 26 зъба и 4 броя „кученца“, т.е. зацепващи клинове. С подобна конструкция тресчотката има общо 52 точки на зацепване – на всеки 6.9°, като в същото време не се налага зъбното колело да е с твърде ситни зъби, което пък допринася за повече издръжливост във времето.

Тялото за задните венци се предлага в две разновидности – XD за скоростните системи с 1х11 предавки на Sram (касета 10-42 зъба) и стандартно свободно движение за касети с 8 до 10 венеца.

Друг важен детайл за безпроблемна и дългосрочна служба на главината са прецизните капсуловани лагери, наречени от Sram Speedball. Те не се нуждаят от никакво обиране на хлабини или друга поддръжка – неща, които се срещат при някои по-евтини главини.

Инженерите са обърнали специално внимание и на фланците за закрепване на спиците, които са с 28 или 32 отвора. Те, както и цялото тяло на главината, са 3D ковани и след това фрезовани, за да се постигнат здравина и ниско тегло, но освен всичко друго фланците са разположени под ъгъл, така че излизащите от тях натегнати спици да бъдат в една линия с равнината на фланеца и по този начин да не се създават точки на напрежение и огъване на спиците около ръба.

Съобразно предназначението си, главините са съвместими с различни стандарти за предна и задна ос – с всички, освен тези, които са само за спускане. За жалост това според производителя означава без 20 мм проходна ос отпред, тъй като в последните години индустрията се ориентира към оста с диаметър 15 мм за ХС/АМ приложения. Така че за предната главина изборът е между 9мм QR или 15 мм проходна ос, а отзад – между 135х9 мм QR или 142х12 мм проходна. Промяната става с различни преходни капачки, които са симетрични, т.е. еднакви са и от двете страни, така че потребителят да не се чуди коя къде да сложи. Освен това смяната им може да стане само с ръце, без инструменти.

Препоръчителната цена на предната главина за Европа е 182 евро, а на задната – 336 евро.

http://www.sram.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>