Джорди Баго: На колкото по-трудни трасета тренирате, толкова по-лесно ще ви е, когато отидете на състезания с висок ранг

През изминалите седмици в България се проведоха две състезания по спускане, включени в календара на UCI – в Пампорово и Боровец. В тях взеха участие и доста чуждестранни състезатели, каращи на много добро ниво. Един от тях бе подкрепеният от Monster Energy Джорди Баго – един отличен състезател, който успя да достигне до третото място в Пампорово, само на секунда зад първия – Роб Смит. Малко преди старта на финалното му спускане, екипът на Monster Enrgy се срещна с него, за да му зададе няколко въпроса, така, че настанете се удобно и вижте какво ще каже симпатичният испанец.

Monster Energy:
Здравей Джорди, радваме се, че си тук. Би ли казал няколко думи за себе си?

Джорди Баго:
Здрасти, казвам се Джорди Баго и съм от Барселона, Испания. Състезавам се за Saracen Bikes и съм на 34 години.

Monster Energy:
От колко време се състезаваш?

Джорди Баго:
Състезавам се от почти 20 години. Участвал съм в Световната купа, европейски и национални първенства. Печелил съм национални шампионати в Испания и Португалия. През 2011 завърших трети в Националния шампионат. За съжаление миналата година паднах тежко и изпуснах по-голямата част от сезона.

Monster Energy:
Харесва ли ти България?

Джорди Баго:
Да, за първи път съм тук. Доста е топло, но трасето е страхотно и хората са много приятелски настроени. Радвам се, че съм тук.

Monster Energy:
Какво мислиш за състезанието? Харесва ли ти?

Джорди Баго:
Да, трасето ми харесва много, защото е технично. Не е прекалено бързо. Трябва да си много внимателен в някои секции. Няма много места където трябва да се върти. Да, определено ми харесва!

Monster Energy:
Коя част от трасето, тук в Пампорово, най-много ти допада?

Джорди Баго:
Бих каза, че е стръмната секция, защото е доста предизвикателна. Трябва да си внимателен и да запазиш скоростта си, защото няма как да въртиш там. Ако направиш грешка, ще загубиш много време. Това е любимата ми част.

Monster Energy:
А коя част ти се струва най-трудна?

Джорди Баго:
Бих казал, че точно преди излизането от гората преди финала има няколко много остри завоя без виражи, последвани от един много остър, но с вираж. Според мен е трудно да запазиш скоростта си там, тъй като има много дупки, а тази част е много важна, защото те отвежда във финалната зона, в която трябва да влезнеш с голяма скорост. Мисля, че този завой не е толкова труден като цяло, но да го преминеш бързо – това вече е предизвикателство.

Monster Energy:
Ти си бил на много състезания по целия свят. Кое е трасето, което най-много харесваш?

Джорди Баго:
Любимото ми трасе е Шладминг в Австрия. То има всичко, което харесвам. Преди няколко години го бяха затворили заради Световното първенство по ски, но вече е отворено. Миналата година карах в националния шампионат там, но спуках гума и завърших 19-ти.

Monster Energy:
Кое е най-доброто ти постижение в Световната купа?

Джорди Баго:
Беше доста отдава, но в едно състезание успях да завърша 21-ви. Тогава успях да направя няколко добри състезания, но винаги има възходи и падения. Най-доброто ми класиране в ранг-листата на Световната купа е 41-ви.

Monster Energy:
Страхотно! Ти видя карането на някои от най-добрите карачи в България. Какво е мнението ти?

Джорди Баго:
Момчетата от RАМ са доста добри. Видях и едни, които караха Giant, не знам дали са българи, но се движеха доста добре. Фактът, че има добри състезатели и състезания е страхотен, защото, за нещастие, в Испания няма много подобни събития, което кара всички младежи да излизат навън. Познавам едно много добро хлапе, което в момента е в Леоганг и се класира втори при юношите. Той кара много добре, но за съжаление трябва да го прави извън Испания, защото там просто няма състезания.

Monster Energy:
Лоша работа. Искаме да ти зададем последен въпрос – тъй като ти си много опитен, какво би посъветвал българските карачи?

Джорди Баго:
Трудно е да се каже. Хубаво е, че имате трасета като това, защото по този начин вдигате нивото си. На колкото по-трудни трасета тренирате, толкова по-лесно ще ви е, когато отидете на състезания с висок ранг, защото ще сте свикнали да карате по по-предизвикателни участъци. Ако тренирате по лесни трасета, когато отидете на някое много по-трудно и не сте свикнали, ще имате сериозни проблеми. Ще изгубите много време в учене на линии или в гледане на другите как минават даден участък. Така че, ако карате по такива трасета, ще направите живота си много по-лесен.

Monster Energy:
Благодарим ти за отделеното време и успех в състезанието!

Джорди Баго:
Благодаря!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>