Mega Enduro Mountain Hill – подробности

Няма да е грешка, ако кажем, че това бе първото състезание по спускане за издръжливост, което бе обявено в България. Това стана в самото начало на 2013 г., но по-късно, през месец май, в Боровец бе организирана друга надпревара в този формат и така събитието на троянския клуб Mountain Hill всъщност ще е второто за годината. Преди няколко дни бяха обявени и подробности за него, които споделяме в долните редове.

Преди това обаче, едно важно уточнение – става дума за дисциплината, позната като Enduro DH, т.е. спускане за издръжливост, т.е. спускане по дълго трасе, което може да включва и изкачвания + равни участъци, но все пак преобладаващият наклон е надолу. Състезания от този тип се провеждат от години по света и като цяло са по-различни (макар да имат и доста допирни точки) с нашумялата в наши дни дисциплина ендуро, при която акцентът отново е в карането надолу, но регламентът е съвсем различен. Ако всичко това ви изглежда сложно и объркващо, много лесно можем да опростим нещата – състезанието в Троян е подходящо за всеки, който обича дългите спускания, не се плаши от някое и друго изкачване и иска да усети тръпката от това да се състезава рамо до рамо с няколко десетки други участници, тъй като стартът е масов.

И така, ето я информацията, споделена засега от организаторите:

За тази година имаме амбициозната идея да организираме и състезание по спускане за издръжливост с велосипеди Mega Enduro Mountain Hill и по-този начин ще разширим кръга от прояви и мероприятия.
Планираните дати за провеждане на състезанието са 28-29 Септември 2013 г. Общата дължина на трасето е над 20 км със старт Арка Паметник на свободата от билото на Стара Планина (Беклемето) – 1610 м н.в. и финал в гр. Троян.
Състезателите ще бъдат групирани в три категории – мъже (19+), юноши(15-18 г.) и жени (15+).
Наградният фонд ще обхване първите 10 места.

Първи ден – (28.09.) регистрация, тренировка, квалификация за подреждане на стартовата решетка
Квалификации – за време, по част от трасето (с дължина около 2 км).
Втори ден – (29.09.)тренировка, финал (общ старт).
Според времената, дадени в квалификацията, участниците ще се подреждат на стартовата решетка за финала. Тя ще включва по десет човека на всеки ред.

Предварително записване: [email protected]

Такса участие – 50 лв.

Предварителна Програма

27 септември (петък)
12:00 – 17:00 – регистрация

28 септември (събота)
09:00 – 13:00 – регистрация,тренировки
14:30 – 16:00 – квалификация за място

29 септември (неделя)
09:00 – 11:00 – тренировъчно спускане
14:00 – Общ старт

Ето как изглежда и трасето на състезанието – дължина 19.6 км, изкачване – 335 м, спускане – 1437 м, преобладаващият терен ще са черни пътища, като още отсега е добре участниците да знаят, че най-стръмните и трудни отсечки ще са в края на маршрута, преди Троян, така че е добре да подходят с повишено внимание.


Натиснете за отваряне в по-голям размер

За подробности следете и страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/584947934861673/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>