5.10 – намерете ги в True Riders

5.10 е една от най-известните марки обувки за планинско колоездене, ако не и най-известната. Едно от характерните неща за всички модели на компания е подметката – тяхната патентована Stealth S1 гума, която е много мека и дава добро сцепление с всички повърхности, разбира се – най-добре с шиповете на педалите.

 

Компанията стартира през 1985 година, а причината е колкото интересна, толкова и проста – липса на сцепление на обувката. Чарлз Кол бил на маратон, когато на едно от спусканията по трасето се подхлъзва и през оставащият път до финала в главата му се заражда идеята за Five Ten.

Преди 2 години Adidas закупува 5.10, но държи марката като самостоятелна. Интересно е коя от двете компании е спечелила повече от тази сделка, но резултатът е видим. Колекцията за 2013 е с променен дизайн и подобрено качество на моделите, които разгледахме.

За тази година се вижда промяна в почти всички съществуващи от миналата година модели, като се появяват още няколко, които са прихванали от градската вълна – Dirtbag и Spitfire.

Един от най-разпространените модели за спускане на 5.10 си остава Impact Low и брандираният с името на Сам Хил Impact Low. За 2013 марката продължава да произвежда Sam Hill, но базовият модел Impact Low е претърпял малки промени – най-малкото откъм име – Impact Low 2. Моделът Sam Hill съответно също получава 2-ка към края – Sam Hill 2. Impact Low 2 е с по-висока вътрешна част на глезена с предпазна цел – удар в курбела при въртене или падане.  При Sam Hill 2 тази промяна я няма. Явно австралийският шампион по спускане обича по-свободна обувка.

Интересна промяна се забелязва в обувките Freeride, за тази година те се разделят на Freerider и Freerider XVi. Макар името им да е сходно, видът им се различава доста. Freeride получава козметични промени в сравнение с досегашния модел. От друга страна, Freeride XVi е една най-интересните обувки от 5.10 за тази година. Освен по-приятния външен вид, обувката е с напълно различна подметка – частта, с която стъпвате на педала, е гладка, без грайфери. Макар някои хора да виждат това като недостатък, причината всъщност е чисто практична. Така лесно може да наместите обувката върху педала докато карате, като сцеплението се запазва заради мекия материал на подметката.

Моделът, който носи прякорът на Крис Коварик – Karver – отново e в “опушено синьо“ за 2013. Обувката е подобна на Impact Low, но вътрешната част над петата е още по-висока. Освен това има покриваща част на връзките, за да не се закачат и развържат по време на каране.

След това видео ще разберете защо Крис се нуждае от наистина добро сцепление с педалите!

http://www.pinkbike.com/video/285187/

Dirtbag е нещо ново в каталога на 5.10. Макар да прилича на обувка за разходка из града, подметката отново е направена от Stealth S1 гума и е предвидена за каране. Хубавото на този модел и е, че е стилен и съвсем спокойно може да излизате с тези обувки и въпреки това, когато се качите на колелото, да имате характерното за FiveTen сцепление.

Spitfire също носи градски дух и макар да прилича на кец за ходене, то предназначението му не се различава от това на Dirtbag – колоездене.

TrueRiders Shop e официален представител на 5.10 за България. Може да ги намерите на:

Е-магазин: http://store.trueriders.bg/brands-1/bike-brands/fiveten.html

Фейсбук: https://www.facebook.com/True.Riders.Shop?fref=ts

Twitter:  https://twitter.com/TrueRiders_shop

Skype: trueriders

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>