Снимка на месеца – април 2013 – номинации и малки промени в системата за оценяване

Ето, че още един месец се изтърколи, пролетта настъпи, пълна със сила и свежест, а за нас дойде време да обявим снимките, номинирани за второто издание на конкурса „Снимка на месеца“, т.е. за месец април 2013 г. Преди да ги видите обаче, ще ви запознаем и с някои малки промени, които направихме в системата за гласуване.

Първият месец показа, че почти сме улучили желаните характеристики на схемата за оценяване на снимките и се надяваме, че с тези малки корекции тя ще добие своя завършен вид. За да стане ясно каква е целта на промените, ще обясня какви са основните цели, заложени в системата за гласуване. Казано най-просто, искахме журито и публиката в сайта (чрез оценките в галерията) да имат най-голямо влияние при определяне на оценката, а публиката във форума и особено във Facebook да има допълващо значение, тъй като, нека си го кажем открито, всеки би могъл да събере доста харесвания в социалната мрежа, без приятелите му дори да са погледнали снимките. Е, в това няма нищо лошо, стига да не оказва решаващо влияние върху крайната оценка. Затова искахме най-добрите снимки да бъдат отсяти чрез оценките на журито и в галерията, а оценката във Facebook да не може самостоятелно да класира някой от кадрите като най-добър в конкурса. Всичко това бе постигнато със системата за оценяване, но даже се оказа, че малко сме се престарали, т.е. оценките от форума и Facebook се оказаха с толкова малка тежест, че не само не можеха да излъчат победителя, но изобщо не можеха и да повлияят на резултата, формиран от журито и сайта. Затова решихме трите компонента от оценката на публиката да се сумират, но без да се делят на три след това (както беше досега).

Иначе казано, системата за гласуване добива следния вид (с червено са маркирани промените):

Оценка за всяка от номинираните снимки:

Оценка = оценка на журито + оценка в сайта + оценка форум + оценка Facebook

Оценка на журито = (сбор от оценките по десетобалната система на всеки член на журито)/бр. членове на журито

Оценка в сайта = оценката в галерията х2 (защото там оценката е по петобалната система)

Оценка във форума = (бр. гласове за снимката/общ бр. гласове в анкетата)х10

Оценка Facebook = (бр. харесвания на снимката/общ бр. харесвания за всички снимки)х10

По този начин оценките във форума и във Facebook остават с относително ниска тежест в общия резултат, но все пак могат да наклонят везните към една или друга снимка измежду тези, които са получили най-висок резултат от журито и от публиката в галерията на сайта.

Направихме и още една промяна, която засяга именно оценката в галерията, без да променя с нещо самата система за гласуване. Става дума за това, че преминахме към оценка с относителна тежест на броя гласове – този вариант за оценяване винаги е бил заложен като възможност в софтуера на галерията, но преди да направим конкурса „Снимка на месеца“ не се нуждаехме от него. Сега обаче смятаме, че този алгоритъм ще даде по-справедлива оценка. Става дума за следния казус: ако имаме две снимки в галерията, от които едната е получила 1 глас с оценка 5, а другата е получила 10 гласа с оценка 5, и двата кадъра ще имат крайна оценка в галерията 5. Сами виждате, че това не е много справедливо, тъй като очевидно едната снимка е направила по-голямо впечатление, за да предизвика по-засилено гласуване. Тук се появява оценката с тежест на броя гласове, която се изчислява автоматично по формула, разработена от математика Томас Бейс. При такъв алгоритъм снимката с 10 гласа ще получи оценка, която ще е много близка до 5, а тази с 1 глас ще получи по-ниска оценка, между 4 и 5. Разбира се, колкото повече гласове има за снимката, независимо от това какви са, толкова повече намалява значението на формулата и резултатът се доближава до реалната средна оценка, така че не пропускайте да оцените снимките в галерията – това има най-голямо значение, поне що се отнася до влиянието на публиката!

След всички тези разяснения ви припомняме с връзки правилата и подробностите за конкурса:

Правила на конкурса

Подробности за конкурса (на по-достъпен език от правилата)

И нека видим кои са номинираните снимки за месец април 2013 г. Бързаме да отбележим, че този път те са по-малко на брой – от една страна, защото искахме да намалим броя снимки на хора от редакцията (а пък те си остават най-много на брой сред публикуваните за изминалия месец), и от друга страна, защото активността от външни автори този месец не бе много висока, макар че определено получихме някои страхотни кадри. Много или малко, това са снимките, пък дали са хубави, коя ще бъда най-хубавата и кой ще вземе наградата от 50 лв. – думата ще има нашето жури и аудиторията на МТБ-БГ.

Снимките са подредени по реда на публикуването им – от по-старите към по-новите. Под всяка снимка има връзка към точното ѝ място в Галерията на МТБ-БГ. Тъй като технически качеството на снимките може да варира в известна степен на различните места, където са публикувани, съветваме ви при преценката си за тях да ползвате оригиналните изображения в Галерията, които се показват като проследите връзките долу и натиснете върху снимките на страниците, които ще се отворят.

Можете да изразите отношението си към снимката и във Facebook, като натиснете „like“ (харесвам) за тези кадри, които ви допадат. Третата възможност е специалната анкета във форума. Там можете да изберете само една от номинираните снимки, т.е. трябва да решите коя от тях ви харесва най-много и да гласувате за нея (трудна задача, без съмнение!). Връзки към анкетата и към галерията във Facebook ще намерите в долния край на статията.

Номинации за Снимка на месеца – март 2013

Автор: MusicShaker
Заглавие: Някъде в Беласица…
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/pow/pow-421


Автор: Павел Галчев
Заглавие: Дует „Локорско“
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/pow/pow-422


Автор: Павел Галчев
Заглавие: Класик по класическа пътека, Локорско
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/lokorsko-march-2013/-9924


Автор: Kukumit
Заглавие: Invert
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/riding-photos/invert-9938


Автор: Любомир Ботушаров
Заглавие: Пътеката на миналото в с. Любовище
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2013/-9972


Автор: Любомир Ботушаров
Заглавие: Мелник downtown
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2013/-9975


Автор: Любомир Ботушаров
Заглавие: Мелник downtown 2
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/pow/pow-423


Автор: Константин Симов
Заглавие: По ръба
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/melnik-march-2013/–10031


Автор: Димитър Тумбев
Заглавие: Ксилифор
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/riding-photos/-9942


Автор: MusicShaker
Заглавие: Източни Родопи, на път за вр. Вейката
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/riding-photos/-9946


Автор: Станислав Николов
Заглавие: Пътечки
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/riding-photos/-9984


Автор: Любомир Ботушаров
Заглавие: Каменоломна „Крупник“
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/krupnik-130405/-9989


Автор: Мими Иванова
Заглавие: Влизане във виража
Връзка към Галерията на МТБ-БГ: https://mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/riding-photos/-9986

Анкета във форума на МТБ-БГ

Галерия във Facebook

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>