Andalucia Bike Race 2013 – етап 3, 26 февруари

Дойде редът на Албан Лаката и Роберт Менен (Topeak Ergon)

След две трети места и напрегната борба в предишните два етапа, световният шампион от Австрия и неговият съотборник Менен постигнаха победата в третия ден и оглавиха временното класиране. И двата отбора на Multivan Merida изгубиха повече от 10 минути в този етап.

Битката за крайната победа в Andalucia Bike Race 2013 се очертава като все по-оспорвана. В рамките на първите три етапа три отбора се смениха на лидерската позиция. Трети поред бяха австриецът Албан Лаката и германецът Роберт Менен, които до момента поддържат и най-голямо постоянство в резултатите, качвайки се на подиума във всеки етап.

Основните им съперници – двата отбора на Multivan Merida – се натъкнаха на редица усложнения, вследствие на което изгубиха доста време. Личер и Цинк, по-младият отбор, понесоха последствията от прекомерните усилия, хвърлени в първите два дни, така че решиха да намалят темпото и да запазят силите си, изоставайки по този начин с 13 минути. При по-възрастните Хермида и ван Хоутс проблемът беше една контузия, която испанецът получи в предишния ден и която го измъчваше доста при спусканията. Тяхното забавяне беше още по-голямо – 19 минути, и макар че може да е фатално, по думите на Хермида „в Andalucia Bike Race всичко може да се промени”.

Така третият ден донесе второ място на местните колоездачи Хуан-Педро Трухило и Франсиско Перес, които не успяха да се качат на подиума в техните „домашни“ етапи (и двамата са от Кордоба), но успяха в Приего де Кордоба. Трети завършиха германците Маркус Кауфман и Йохен Кас (Centurion Vaude), а четвърти са техните съотборници Ханс Гензе и Рупърт Палмбергер – и двата тима се състоят от опитни състезатели по маратон, така че след описаните обрати те имат реални шансове за призови места в крайното класиране.

За съжаление до момента на публикуване на статията временното класиране все още не беше качено, така че не можем да докладваме къде в него се намира и отборът на Ram Bikes/MTB-BG.com, включващ Уоутър Клепе и Кен ван ден Булке. Това, което знаем е, че в третия етап те завършиха на 47 място в категорията мъже-елит, което означава, че като цяло запазват позициите си от предишния ден, но ако е имало повече такива обрати като на върха, нищо чудно да се окаже, че Уоутър и Кен са се придвижили още напред във временните резултати. Засега можем само да гадаем и да се надяваме, че е така.

При жените нещата изглеждат значително по-стабилно, даже бих казал, все по-сигурно за временните водачки в класирането – Сали Бигъм и Милена Ландвинг (Topeak Ergon). Те успяха да увеличат още повече преднината си спрямо испанките Сандра Сантаниес и Марга Фулана, така че оттук нататък само много лош късмет може да обърне нещата. Датският тим на Рике Корнвиг и Хеле Квортруп завърши на трето място.

Аника Лангвад и Томас Боне също запазиха контрола в смесената категория. Трите поредни победи засега им гарантират водещата позиция и солидна преднина.

В категорията Master 30 испанците Висенте Пила и Хавиер Черо успяха да спечелят третия етап с около 5 минути преднина спрямо водачите във временното класиране Томас Мисер и Пабло Егеда. Така, ако смятаме правилно, разликата между тях след три дни каране е около 1-2 минути, което означава, че при „младите ветерани“ съвсем нищо не е решено.

Испанци триумфираха и в категорията Master 40 – Мануел Гонзало и Франческо Сабиоте финишираха на минута пред победителите в първите два дни, британците Ротуел и Уайт.

Четвъртият етап ще е изцяло нов за състезанието – маршрутът е разположен между Бедмар и Манча Реал и включва 64.85 км с 2497 м изкачване.

http://www.andaluciabikerace.com/


Нова гледна точка

Грег Янас беше официален фотограф на Andalucia Bike Race 2012. По този начин той опозна отблизо пътеките на Кордоба и Хаен и тази година не се колеба дълго – остави фотоапарата на колегите си в германската фотографска агенция Sportograf и реши да участва в състезанието в ново за него качество.

Заедно с брат си Том, който го регистрира, той се бори всеки ден да достигне финалната линия, но усмивката не слиза от лицето му. Грег е очарован от Andalucia Bike Race и е твърдо решен да завърши всички етапи.

За да стигне дотук, той свали 20 кг. Освен това промени и нагласата си. „Миналата година, когато видех последния мотоциклет, бях щастлив. Работният ми ден бе приключил и можех да се прибера обратно в хотела. Сега, като го видя, означава, че съм последен, така че в момента той е най-големият ми враг!“.

Във втория етап велосипедът на Грег се развали и той трябваше да ходи пеш около 1 час. Днес той отново стартира и завърши почти последен, но без капка ирония, това също е успех – негов, личен и достатъчно значим.

Най-добрите картини от тази година няма да са във фотоапарата му, а в ума и спомените му.

И докато сме на тема снимки, неговите колеги направиха доста разнообразни кадри в третия етап:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>