Словенският отбор Unior Tools си поставя още по-големи цели през 2013 г.

Ако се чудите защо отделяме самостоятелна статия на един словенски отбор, при положение че за повечето международни тимове новините ги „сервираме“ накуп, отговорът е много прост – онези обикновено ги гледаме само на видео, докато тези са идвали и у нас, че дори са печелили и състезания. Любителите на DH сцената, както и по-паметливите ни читатели, веднага ще си спомнят, че Жига Пандур стана победител в Shambhala Open Cup 2012, а неговият съотборник Неич Рутар се качи на подиума в Red Bull Ride The Palace.


И двамата остават в тима през 2013 г., но благодарение на успехите през 2012 г. амбициите на словенците са нараснали и за тази цел те привлякоха в отбора още хора, и то не какви да е, а такива, които са били дори световни шампиони. Става дума за британеца с едно от най-трудните за разчитане имена – Рори Кънингам (Ruaridh Cunningham), който през 2007 г. стана световен шампион по спускане при младежите, както и за Таня Жакели (Tanja Žakelj), която е двукратен световен шампион в дисциплината ХСО – през 2006 г. в категория девойки и през 2008 г. в категория до 23 г. Наред с тях към Unior Tools се присъединява и Юре Жабиек, който е национален шампион на Словения по спускане при младежите.

До този момент отборът на Unior Tools бе съставен изцяло от спускачи и постигна доста добри резултати през изминалия сезон, достигайки по едно време 15 място в отборното класиране. Това явно е една от причините за решението през 2013 г. тимът да бъде заздравен още повече със споменатите вече Рори Кънингам и Юре Жабиек. Освен тях, главни действащи лица на DH сцената ще са Жига Пандур, както и Джесика Стоун – талантлива британска състезателка, все още доста млада.

Неич Рутар, който досега също караше в дисциплината спускане, смята да се преориентира към ендурото, което е добре дошло за Unior Tools, тъй като така ще имат представител и в тази „хитова“ нова дисциплина.

Най-съществената новост за отбора обаче е обръщането и към ХС дисциплината с привличането на Таня Жакели. Това ще е една съвсем нова страница за словенския тим и през 2013 г. главната героиня ще участва във всички глави, така де, кръгове от СК.

Както е ясно от името, основен спонсор на отбора е компанията Unior Tools. Тя е създадена през 1919 г. и е един от най-големите европейски производители на ръчни инструменти. Преди десетина години тя навлезе и на пазара за колоездачни инструменти, като в момента е един от лидерите там с широка гама от продукти с високо качество. Списъкът със спонсори на отбора включва още Trek, SRAM, Schwalbe, Mapei, Motorex, Bontrager, Sixsixone, Crankbrothers, Adidas Eyewear, Royal, Gamut, Osprey, Lizard Skins, Sapim, MuleBar, Roost, Toper, Fun Bike Park Kranjska Gora, GoBandit и Teva. От този списък става ясно как ще изглеждат велосипедите и екипировката на състезателите. Велосипедите за спускане са с рамка Trek Session 9.9, окачване RockShox, движение SRAM, спирачки Avid, колела Bontrager и гуми Schwalbe. Всички членове на отбора ще имат и по един велосипед Trek Slash за ендуро състезания, а основното „оръжие“ на Таня Жакели ще е Trek Superfly SL 29er с компоненти SRAM XX.

Остава да си пожелаем да ги видим в пълен (или поне частичен) състав и в някои от българските състезания през този сезон!


Рори Кънингам


Таня Жакели


Юре Жабиек


Джес Стоун


Жига Пандур


Неич Рутар

http://www.uniortoolsteam.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>