Проект „Качи се на колело“ – 400 км маркирани маршрути в България и Сърбия

Ако кажа, че съвсем нищо не съм чул за този проект през последните 1-2 години, няма да е вярно. Но ако кажа, че бях доста изненадан от появилата се наскоро информация за него, и това няма да е лъжа. Защото макар да бях подочул, че се маркират някакви маршрути в района на Чипровци, Белогардчик и изобщо в северозападната част на страната, предполагах, че става дума за някаква малка местна инициатива, за която никой не бе разпространил и официална информация. Е, сега вече има такава и се оказа, че нещата изглеждат по-различно.

Белоградчишките скали. Снимка: http://www.mountabike.eu

„Изпълнението на проект „Качи се на колело” е към своя край. В рамките на последните 18 месеца партньорите по проекта – Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин, Регионален Център за Устойчиво Развитие и Предприемачество Тимок, Зайчар, Сърбия и Агенция за Регионално Развитие и Бизнес Център 2000 Монтана – създадохме предпоставки за развитието на планинско колоездене в Западните Балкани.“ Това е цитат от прес-съобщение след заключителната прес-конференция през януари 2013 г., вследствие на което статии на тази тема се появиха дори и в „централния печат“.

Проектът е финансиран по програма за трансгранично сътрудничество България – Сърбия и има за цел не само да положи основите на добре развита инфраструктура за планинско колоездене в пограничните райони между Северозападна България и Сърбия, но и да обедини хора от целия регион да работят за устойчивостта на постигнатото и да развиват велотуризма в бъдеще.

За нашите читатели обаче далеч по-интересни от тези общи приказки ще са резултатите, а именно:

Подготвени са маршрути за планинско колоездене в трансграничната зона на България и Сърбия с обща дължина около 400 км, от които 150 км са разчистени горски пътища и пътеки. Маршрутите са маркирани с различен цвят в зависимост от нивото на трудност – зелен, син и червен цвят на табелите, съответно за леки, средни и трудни маршрути. Мрежата от маршрути обхваща района между Чипровци, Белоградчик, пещера „Магура“, Зайчар, Болевац и стига до Ново корито срещу Салаш – там, където се очаква от дълго време откриването на нов граничен пункт. Разбира се, те са разработени така, че да ви отведат и до много от забележителностите в района – като се започне от всеизвестните Белоградчишки скали и се стигне до много по-неизвестни кътчета и обекти, които също могат да направят велоразходката ви по-интересна.

Поставени са 28 големи информационни табели във важните населени места в региона с голяма карта на маршрутите. За маркирането на самите маршрути са използвани над 2000 табели и знаци.

Помислено е и за почивката на велосипедистите, като са монтирани 24 места за пикник с маси, пейки и възможност за палене на огън.

Общо 60 качествени алуминиеви планински велосипеда са в готовност на различни места в региона като Чипровци, Копиловци, Стакевци, Фалковец, Белоградчик и Зайчар и очакват своите наематели срещу скромни суми, които ще се използват за тяхната поддръжка. На 3 места в региона вече има оборудвани работилници за велосипеди и обучени местни хора, които ще се занимават с тази дейност. Каски, GPS-уреди и резервни части също са част от оборудването, предоставено на активните местни хора, които ще развиват велотуризма оттук нататък.

Основната информация за проекта и резултатите от него можете да видите в сайта www.mountabike.eu.  Там има карти, данни и описание на маршрутите и възможностите за туризъм. Брошура на английски език от 20 страници и карта с мащаб 1:50000, професионален филм на български, сръбски и английски език ще са основните материали за промоция на велотуризма в региона, които ще бъдат представени на туристически изложения в София, България и ITB Берлин, Германия.

Сега, след приключването на проекта, велоклуб „Скала” (Белоградчик), който е един от участниците в реализирането на тези маршрути, отново поема инициативата за организиране на голямо промоционално състезание за откриване на сезона за планинско колоездене в Западните Балкани. То ще се проведе на 18-19 май по маршрути около Чипровци и Белоградчик и вече е обявено в Календара на МТБ-БГRocks N’Roll 2013. Интересно допълнение на информацията в тази насока е заявеното намерение на организаторите да поканят участници и от други европейски държави.

Още веднъж ви насочвам и към сайта, създаден като част от проекта, и съдържащ основната информация за маршрутите и региона: http://www.mountabike.eu

Изпълнението на проект „Качи се на колело” е към своя край. В рамките на последните 18 месеца партньорите по проекта – Агенция за регионално развитие и бизнес център – Видин, Регионален Център за Устойчиво Развитие и Предприемачество Тимок, Зайчар, Сърбия и Агенция за Регионално Развитие и Бизнес Център 2000 Монтана – създадохме предпоставки за развитието на планинско колоезедене в Западните Балкани.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>