Спортни новини #45

Вести за отборите и състезатели през 2013 г.

Сам Пилгрим (Великобритания), един от най-успешните фрийрайд/слоупстайл състезатели в света, удължи договора си с NS Bikes за следващите два сезона. По този начин той не само ще продължи да носи добри класирания за марката (10 подиума в някои от най-големите състезания на FMB World Tour през 2012 г.), но и да помага в създаването на нови продукти.

GT Factory Racing добави още двама състезатели за 2013 г. Общото между тях е, че са млади и талантливи, с отлични класирания през 2012 г. Тейлър Върнън е на 16 г., от Великобритания, и ще прави компания на Джий, Марк и Рейчъл в спускането. През изминалия сезон младежът има над 10 подиума в категория юноши – както в повечето кръгове от британските серии по спускане, така и в две състезания от iXS Downhill Cup. Мартин Мейс (Белгия) е още по-млад – едва на 15 години. Прз 2012 г. обаче той респектира любителите на дисциплината ендуро със страхотни резултати в няколко подобни състезания. При това, тъй като в тях често няма юношеска категория, тези класирания са постигнати в директно съперничество с възрастните. Мартин ще се състезава и тренира заедно с Дан Атертън за участие в Enduro World Series и други подобни надпревари през 2013 г.

Trek World Racing също се готви за сериозно участие в ендуро състезанията през 2013 г. Тяхното най-силно оръжие в това отношение ще бъде новозеландецът Джъстин Лиов. Той и досега беше част от отбора, но бе решил да сложи край на DH кариерата си през 2012 г. Набиращият популярност нов формат обаче му дава идеална възможност да продължи да се състезава на ново и интересно поприще, оставайки част от тима.

Cannondale привлече Антон Купър в ХС отбора си. Младият новозеландец, за когото писахме поне два пъти миналата година, продължи и през 2012 г. да се изявява като един от най-песпективните и талантливи състезатели – той стана шампион в страната си, световен шампион и победител в крайното класиране за СК – все в категория юноши. Малко са спортистите, които могат да се похвалят с подобна устойчивост на резултатите.

Досегашният отбор Rabobank-Giant Off-Road  вече ще се казва Giant Pro Cross Country Team, след като банката се оттегли като главен спонсор. Въпреки това тимът няма намерение да отслабва, тъкмо напротив – за 2013 г. в него бяха привлечени Мая Влозчовска (Полша) – световен шампион за 2010 г., и Йоланда Неф (Швейцария), която е световен шампион при жените в категория до 23 г. В отбора остават и повечето от досегашните ХС състезатели, включително Паулин Феран Прево (Франция) и Фабиан Гигер (Швейцария).

Младият новозеландски спускач Джордж Браниган, който постигна завидни резултати през 2012 г., подписа договор със спортната агенция 23 Degrees на Мартин Уайтли, която оттук нататък ще подпомага и направлява спортната му кариера. През изминалия сезон Браниган караше за отбора на Devinci и завърши втори в последния кръг от СК,  десети в крайното класиране за СК и девети в общата ранг-листа на UCI. Както може би знаете, 23 Degrees не е отбор, а спортна агенция, т.е. тепърва ще стане ясно в кой тим ще намери място новозеландецът и кои ще са спонсорите му.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>