Видео: Море от скали

Както в повечето случаи с подобни филми и пътеки, има история. И тя започва още преди 40 години, когато двама ентусиасти правят първия опит за спускане от един алпийски връх в район, известен като Морето от скали. Сега тези двама мъже вече са на почтена възраст и се занимават с далеч по-спокойни занимания – например да разказват на последователите си за тогавашния опит. Направили го с военен велосипед, който още след първите метри се оказал с изкривено предно колело и така всичко приключило бързо-бързо.

Другите двама участници в историята сега са млади, а велосипедите за 40 години със сигурност са се променили достатъчно, за да не се огъват (в буквалния смисъл) току така пред скали и камъни. Въпреки това пътеката през Морето от скали си остава извънредно трудна и опасна – както за колоездачите, така и за байковете им. Харалд Филип е основният инициатор за създаването на този филм – той се е опитвал няколко пъти по-рано да превземе тези скалисти върхове, но неуспешно, така че решил това да е последният му опит. За него той поканил и Том Олер, шампион по траял, което в крайна сметка води да страхотен ефект – двама добри карачи покоряват бруталната пътека заедно, но и по различен начин, всеки със своя стил на каране. Там, където Харалд едва минава в скални улеи, Том подскача направо над тях!

Филмът е истинска наслада за душата и е майсторски заснет, с високо качество и въздействащи кадри. Дори да беше само за каране, той щеше да е образец за най-доброто в жанра, но той е нещо повече – разказ за хората и планината, за стремежите и постиженията, за най-хубавите неща в планинското колоездене.

За съжаление няма как да го вградим директно тук, затова ви препращаме с връзка към германския сайт MTB News, където той беше публикуван: http://videos.mtb-news.de/videos/view/24888/h

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>