Накладки Rhino

Накладките Rhino се предлагат от Веломания като по-достъпна в ценово отношение опция спрямо оригиналните консумативи за много от предлаганите на нашия пазар модели спирачки. Произведени са някъде в Далечния Изток, поради което цената им може да е до два пъти по-ниска спрямо „оригиналите“.

Конкретно тези, които пробвах, са предназначени за повечето от моделите Elixir на Avid. Голям проблем обаче възникна с едно недоглеждане от моя страна – никъде на опаковката не пише изрично дали накладките са метални, полуметални или органични, а при получаването им аз забравих да попитам, разчитайки, че по-късно ще намеря информацията в интернет. Спомням си ясно, че цената им в магазина по времето, когато Веломания ми ги предостави, бе 15-16 лв., което навежда на мисълта, че са органични (съпоставена с другите накладки Rhino, които вносителят предлага). От друга страна, при отправеното запитване с приложената снимка от тази статия, представителите на Веломания заключиха, че това изглежда да са накладките DK-65-S, които са метални и струват около 30 лв. Признавам си, че на практика аз така и не съм сигурен какви точно са като материал – честно казано, не бих се учудил, ако са и полуметални…

Продукт: Накладки за дискови спирачки (по-конкретно за моделите Elixir на Avid). Комплектът включва две накладки и пружината между тях.
Цена: 15-16 лв.
Продължителност на ползването: 9 месеца / 700 км
Продуктът е ползван съвместно с: Спирачки Avid Elixir 5
Други модификации на модела/продукта: Накладките Rhino се предлагат във варианти за повечето от дисковите спирачки на пазара. Освен органични, има и метални (синтеровани).

Задачата ми бе съвсем проста – монтирам ги, карам ги и преценявам как се представят спрямо други накладки, които съм пробвал. Базата ми за сравнение включва оригиналните консумативи на Avid (полуметални, цена около 40 лв.), както и накладки Kool Stop (органични, цена 30-35 лв.).

Сложих накладките на предната си спирачка – идеалният вариант би бил да са и на двете, тъй като задната ми обикновено загрява повече (по-малък ротор) и се износва повече, но по ред причини в конкретния момент нямаше как да ги монтирам отзад. След почти цял сезон каране (предимно в сухи условия, редно е да отбележа) накладките на Rhino не са износени дори наполовина – това означава, че на предната спирачка те би трябвало да издържат около два сезона (мое каране), а на задната – повече от един сезон. Това е доста добра издръжливост – постигал съм я засега с оригиналните накладки на Avid, докато тези на Kool Stop свършваха по-бързо.

От друга страна, добре известно е, че предната спирачка върши по-голямата и важна част от работата, така че по отношение на преценката за спирачната сила монтирането отпред бе по-добре. Мога да кажа, че не намирам съществена разлика в спирачната мощ с накладки Rhino спрямо оригиналните или Kool Stop. Спирането е може би само с една идея по-слабо спрямо споменатите по-скъпи консумативи, но като цяло спирачката ми запази силата и модулацията си на обичайното ниво.

От гл.т. на загряване също не съм имал проблеми – вярно е, че така и не стигнах до тестване на някое от по-дългите DH трасета (само в Пампорово ги карах на спускане), но при типичното за АМ велосипед каране по технични и разнообразни пътеки не успях да ги прегрея и не съм усещал отслабване на спирачната сила.

Единственият по-сериозен недостатък, който открих, е силното скърцане, което често се появява при интензивно спиране. При други накладки този ефект се получава най-често при каране във влажни условия, но с Rhino спирачките ми често „квичат“ дори на съвсем сухо. Зная, че в сложна система като спирачната причините за подобни шумове могат да са разнообразни, но и други ползватели на такива накладки ми споделиха, че спирачките им са станали доста по-шумни с тях.

Цената е големият плюс на този продукт – особено ако карате така, че износвате накладките по-бързо, два пъти по-ниската цена за тези консумативи може да се отрази добре на джоба ви, без да е за сметка на доброто спиране. Ще трябва да преглътнете обаче скърцането.

+

Ниска цена.

Спират добре.

Не се износват бързо.

Доста са шумни – често скърцат при интензивно спиране.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>