Йовчови кошари – GPS следа – октомври 2012 г.

На практика това не е нов маршрут – публикуван е в сайта още през 2006 г. и дори бях забравил, че един приятел ми е изпратил и GPS следа за него, която също е прикрепена към цитираната статия. В началото на октомври обаче се наложи да проверя в какво състояние е маршрутът, тъй като по него ще се проведе третото за годината Каране с практически съвети с „Нашата група“ и МТБ-БГ. Разбира се, взех и GPS-а, в резултат на което разполагам с много по-точна и детайлна следа, а също и малко различна. Разликата се състои в началната точка – при оригиналния маршрут тя е центърът на с. Железница, докато при сегашния вариант началото е изтеглено по-нагоре – при разклона за с. Плана и ханче „Брезите“. Краят също е там, което означава, че се минава през железнишката махала Чемерника, вместо да се излезе обратно в центъра на селото. И тъй като маршрутът е много приятен, реших, че едно напомняне чрез нова, актуална публикация на GPS следата, ще е добре дошла за много от читателите ни, които може би са позабравили хубостите на Плана.

Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: ханче „Брезите“ над с. Железница, разклон за с. Плана
Дължина: 14.8 км
Денивелация (изкачване): 400 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 1-2 часа, до 3 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 1,5 л
Храна: Не е необходима
Терен:
– асфалт – 6.4 км
– черни пътища – 7.5 км
– пътеки – 0.9 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack0031_Iovchovi_koshari.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Горе виждате сухите данни за маршрута, а ето какви са актуалните особености спрямо оригиналния маршрут, който като цяло все още е актуален и може да навигирате по него:

– За различната начална и крайна точка вече споменах.

– До подножието на вр. Манастирище всичко е както си го знаем.

– Черният път до Йовчови кошари е по-хубав от преди, но това вероятно се дължи главно на засушаването. На много места си личаха ясно коловози и улеи, така че след повечко дъждове можете да очаквате те да станат по-дълбоки, меки и опасни.

– При самите Йовчови кошари са се появили 1-2 нови разклонения на пътя. Преди такива нямаше и той просто завиваше наляво и надолу, поради което в таблицата на маршрута мястото изобщо не е означено като разклон. В настоящата GPS следа то е отбелязано.

– Пътеката към р. Егуля е в по-добро състояние от едно време – явно се ползва от време на време от моторизирани и няма много шума, не е обрасла. Широка е, ясна и с доста линии и интересни заигравки.

– Пресичането на р. Егуля е по-трудно, защото мостът, който съществуваше навремето, е паднал.

– Пътят от р. Егуля към Железница (второто изкачване) е в много лошо състояние, защото е разоран/проправен наново с булдозер, но без да е утъпкан – към момента на публикуване е рохкав, а след дъжд вероятно ще е лепкаво кален.


Ето и краткото (този път наистина съвсем кратко и схематично) описание на маршрута:

00 (0.0 км) – Карайте от ханчето по пътя към с. Плана. В началото следата сече напряко една серпентина по тясна стръмна пътека, на която има два напречни рова (не се засилвайте с висока скорост по нея!), но можете да заобиколите и по шосето.

01 (3.5 км) – Наляво и нагоре по тесен асфалтов път (R1) към махала Елата.

02 (5.5 км) – Надясно и нагоре по черен път (R2).

03 (7.3 км) – Направо и надолу по широк черен път (R2).

04 (9.6 км) – Направо и надолу по черен път (R2) към следващите къщи.

05 (9.7 км) – Йовчовите кошари. Наляво и надолу по черен път (R2). Сега има черни пътища също направо и надясно, които преди години не съществуваха – пропуснете ги!

06 (10.0 км) – Пътят завива надясно и се превръща в пътека (Т3), спускаща се към р. Егуля в близост до дерето на неин приток.

07 (10.9 км) – Пресичате р. Егуля (няма мост!). Нагоре и надясно продължава черен път (R2).

08 (12.6 км) – Излизате на поляни в околностите на с. Железница. Наляво и нагоре по черен път (R2) през тях към близка къща.

09 (12.9 км) – При къщата пътят се разделя на две. Дясната част слиза надолу към Железница (така е в оригиналния вариант на маршрута). Вие карайте наляво и нагоре по черен път (R2) към махала Чемерника.

10 (13.5 км) – Продължавате напред по хубав черен път (R2), който идва отляво.

11 (13.9 км) – Излизате на асфалтирана улица (R1), направо по нея.

12 (14.4 км) – Т-образно кръстовище при един остър завой на пътя от Железница към Ярема. Наляво и нагоре по шосето (R1). След малко достигате ханче „Брезите“ и разклона за с. Плана (14.8 км).

За па-подробно описание, макар с различна начална и крайна точка, можете да ползвате това от оригиналния маршрут – само внимавайте при самите Йовчови кошари (т. 05 от настоящата следа – 9.7 км / 12.75 км от началото на оригиналния маршрут).

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>