Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#6, DHI#5 в Уиндъм, САЩ

Втората спирка на Световната купа в Северна Америка бе в Щатите, където курортът Уиндъм посрещна за трета година най-добрите в света – и този път в двете основни дисциплини, спускане и крос-кънтри.


Трасето за крос-кънтри бе доста простичко и се състоеше от едно дълго изкачване до най-високата точка и последващо бързо спускане. Промените спрямо миналата година бяха минимални – една от тях бе изместването на старт-финалната зона в центъра на града. Дължината му бе 5.5 км, като мъжете трябваше да правят по 6 обиколки, а жените по пет. На 30 юни, когато бяха ХС стартовете, времето бе изключително горещо, а трасето сухо и прашно.

XCO жени

1 Катерин Пендрел (Канада) Luna Pro Team 1:37:53
2 Катерина Наш (Чехия) Luna Pro Team 0:00:01
3 Джорджия Гоулд (САЩ) Luna Pro Team 0:00:10
4 Мари-Хелен Премон (Канада) 0:01:03
5 Леа Дейвисън (САЩ) Specialized Racing 0:01:50
6 Александра Енген (Швеция) Ghost Factory Racing Team 0:02:17
7 Гун-Рита Даале (Норвегия) Multivan Merida Biking Team 0:02:25
8 Ирина Калентиева (Русия) Topeak Ergon Racing Team 0:02:47
9 Ани Ласт (Великобритания) Milka Brentjens MTB Racing Team 0:03:03
10 Катрин Люман (Швейцария) Ghost Factory Racing Team 0:04:12

Надпреварата при жените бе решена от спукани гуми и лош късмет. Джорджия Гоулд, която в предишния кръг показа, че е само на стъпка от победата, бе решена да направи тази крачка пред родна публика и още в ранните обиколки успя да излезе начело и да натрупа до петата преднина от 50 секунди. Всичко обаче се обърка напълно, когато тя прещипа гумата си при едно от каменистите спускания. Американката я напомпа с патрон с въздух под налягане (тя използваше стандартни ХС гуми с добавена уплътняваща течност), но гумата не удържа дълго и отново спадна, при което се наложи Гоулд да тича в последните метри до финала. Буквално на последната права тя бе изпреварена от съотборничките си Катерин Пендрел и Катерина Наш – твърде горчива глътка, предвид отличното ѝ каране.Това със сигурност бе един от най-тъжните и несправедливи финали в историята на Световната купа.

Подобна съдба сполетя и Гун-Рита Даале, която почти през цялото състезание се движеше на четвърта позиция – нейната гума също стана жертва на камъните и това позволи на Мари-Хелен Премон и на Леа Дейвисън да я изпреварят и да заемат оставащите две позиции на подиума.

С победата си Пендрел стана недостижима във временното класиране с оставащ само един кръг до края. Тя има 1190 т., а за второто място ще се борят Катерина Наш (859 т.) и Гун-Рита Даале (798 т.). Джорджия Гоулд също има шанс за подобряване на четвъртата си позиция със 753 т., но само на 3 т. от нея е и Жули Бресе, която пропусна двата северноамерикански кръга, но преди това винаги бе сред основните претендентки за първото място.

ХСО мъже

1 Бъри Стендър (ЮАР) Specialized Racing 1:38:09
2 Серджо Мантекон Гутиерес (Испания) Wildwolf – Trek Pro Racing 0:00:17
3 Марко Аурелио Фонтана (Италия) Cannondale Factory Racing 0:00:31
4 Тод Уелс (САЩ) Specialized Racing 0:00:34
5 Матиас Флюкигер (Швейцария) Trek World Racing 0:00:49
6 Флориан Фогел (Швейцария) Scott – Swisspower MTB Racing Team 0:01:08
7 Макс Плакстън (Канада) 0:01:22
8 Джоф Кабуш (Канада) Scott-3Roxracing 0:01:27
9 Мориц Милац (Германия) BMC Mountainbike Racing Team 0:01:36
10 Самюел Шулц (САЩ) Subaru – Trek 0:01:39

При мъжете нещата не изглеждаха много по-различно – там в началото на състезанието се оформи стабилна челна група, включваща повечето топ-състезатели. Отсъстваше само временният водач Нино Шуртер, който реши да пропусне този кръг, за да се посвети на височинни тренировки за Олимпиадата. В рамките на шестте обиколки обаче много от участниците в тази водеща групичка отпаднаха или изостанаха поради технически проблеми или заради страхотната жега. Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized) например по едно време просто изчезна от трасето и дори хората от отбора му не знаеха къде е. По-късно се оказа, че чехът е стартирал болен, с диария и просто не е издържал в тази горещина. Мануел Фумик и Хосе-Антонио Хермида пък се оттеглиха, след като велосипедите им излязоха от строя. Така в крайна сметка челната тройка се оформи от хората, които нямаха проблеми и подходиха по-предпазливо към надпреварата. Бъри Стендър сподели след финала, че от самото начало си е наложил да кара със своето темпо, да не рискува твърде много при спусканията и да пази силите си в горещината. Когато се оказа начело, той настъпи педалите и успя да набере комфортна преднина, която му осигури победата.

Едно от най-интересните представяния бе на Адам Крейг (САЩ, Rabobank Giant), който избра да кара велосипед с една предавка (т.нар. singlespeed) и завърши с него на 37-ма позиция.

След несполуките за Кулхави, Нино Шуртер остава водач във временното класиране с 950 т., но Бъри Стендър се приближи опасно до него и има 938 т. Кулхави е трети със 785 т.


Трасето за спускане е едно от най-късите в СК – само 1.8 км – и като цяло е доста бързо. В откритите части, където имаше и огромни скокове, състезателите достигаха скорост над 60 км/ч, но и в гората, където изобилстваше от „зли“ камъни и прахоляк, те не се движеха никак бавно. Затова няколкото падания, на които станахме свидетели, бяха доста страховити и направо е учудващо как участниците успяваха да станат веднага и да продължат. Допълнителна трудност представляваше и шарената сянка, която пречеше каменистите линии да се виждат ясно.

DHI жени

1 Рейчъл Атертън (Великобритания) Gt Factory Racing 0:02:52.062
2 Трейси Хана (Австралия) Hutchinson United Ride 0:02:52.324
3 Емелин Раго (Франция) Ms Mondraker Team 0:02:52.369
4 Емили Зигенталер (Швейцария) Scott11 0:02:54.646
5 Мириам Никол (Франция) Commencal / Riding Addiction 0:02:55.917

Дамите заформиха изключително драматичен финал. Първо Мириам Никол и Емили Зигенталер завършиха с много добри времена, които в крайна сметка им отредиха пето и четвърто място. След това Джил Кинтнер се изгуби някъде по трасето и впоследствие стана ясно, че е паднала и е счупила ръката си. Така на старта останаха само три състезателки. Трейси Хана бе бърза и макар че се приземи твърдо на финалния скок, като не успя да стигне попивката и изкърти седалката си, тя оглави временно класирането. Емелин Раго, водачка във временното класиране, имаше добра преднина на контролите и вероятно щеше да спечели състезанието, ако не бе паднала на последния скок, пресичайки финала с влачене на колелото. Дори и при тези обстоятелства тя бе само на стотни от Хана. Най-бърза в квалификацията бе Рейчъл Атертън, която стартира последна. На първите две контроли Рейчъл имаше масивна преднина, но за малко щеше да изгуби всичко, когато след криво приземяване на един от големите скокове бе изхвърлена извън трасето и не успя да се върне на него от същото място. Тя пресече финалната линия с минимална преднина от 26 стотни, но съдиите трябваше да решат дали ще зачетат този резултат с оглед напускането на трасето. В крайна сметка комисарите приеха, че това не ѝ е дало никакво предимство и Рейчъл бе обявена за победител в този кръг.

Тя оглави и временното класиране с 950 т., следвана отблизо от Емелин Раго с 920 т. Заемащата трета позиция Мириам Никол (751 т.) има по-скоро теоретични шансове за подобрение, но не може да бъде сигурна дори за това място, тъй като Трейси Хана е само на 19 т. след нея.

DHI мъже

1 Аарън Гуин (САЩ) Trek World Racing 0:02:26.416
2 Стив Смит (Канада) Devinci Global Racing 0:02:27.374
3 Джий Атертън (Великобритания) GT Factory Racing 0:02:28.127
4 Дани Харт (Великобритания) Giant Factory Off-Road Team 0:02:29.499
5 Лоик Бруни (Франция) Lapierre International 0:02:29.773
6 Ник Беер (Швейцария) Devinci Global Racing 0:02:29.812
7 Самюел Хил (Австралия) Monster Energy-Specialized 0:02:30.057
8 Михаел Хана (Австралия) Hutchinson United Ride 0:02:30.342
9 Грег Минал (ЮАР) Santa Cruz Syndicate 0:02:30.406
10 Андрю Нийтлинг (ЮАР) Giant Factory Off-Road Team

При мъжете също бе напрегнато, макар че поредната победа на Аарън Гуин като че ли не учуди никого. Американският състезател изглежда непобедим и през този сезон, а единственият, който успя веднъж да му открадне победата – Грег Минар – се представи незадоволително и завърши едва на девето място.

Много добро каране направи Стив Смит, който зарадва канадците точно на националния им празник.

Имаше и две зловещи падания в каменната секция, които лишиха Марк Бомонт (Великобритания, GT) и Брук Макдоналд (Нова Зеландия, MS Mondraker) от почти сигурно качване на подиума, а може би дори и от победа, тъй като и двамата имаха отлични времена преди инцидентите.

Във временното класиране Аарън Гуин е почти недостижим с 1150 т. Грег Минар все още е втори (855 т.), но шансовете му да стане носител на СК за 2012 г. са по-скоро теоретични. Трети е Джий Атертън със 796 т.

Последният кръг е в края на юли във Вал Д`Изер, Франция.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>