Смазки за верига Finish Line

Пазарът за смазочни препарати, специализирани за велоупотреба, в наши дни е доста голям и изпълнен с добри и иновативни продукти, но марката Finish Line е на него повече от две десетилетия и се радва на доверието на множество потребители. Затова не е учудващо, че когато продуктите на американската компания се появиха на българския пазар, те бързо навлязоха в магазинната мрежа и повечето от вас вероятно са виждали малките „симпатични“ тубички тук или там. Аз лично още преди повече от година реших да пробвам една от класическите смазки на компанията, а преди 6 месеца вносителят за България ми предостави за проба и два продукта от по-ново поколение, така че сега дойде време да споделя впечатленията си от тях.


Продукти:

Мокра смазка (Wet Lube) 60 ml – 8 лв.
Керамична мокра смазка (Ceramic Wet Lube) 60 ml – 9 лв.
Керамична восъчна смазка (ceramic Wax Lube) 60 ml – 9 лв.

Продължителност на ползването:

6 -18 месеца

Преди да споделя впечатленията си от отделните продукти, има няколко общи неща, на които искам да обърна внимание.

Първо, тестването на смазки не е най-лесната задача, която може да си представи човек. Всеки от нас кара велосипеда си в различни условия, с различна продължителност, с различна сила. Освен това всеки има различни изисквания към чистотата и състоянието на компонентите си, включително веригата. Някои изобщо не обичат да я смазват, други пък не се качват на велосипеда, ако тя не е покрита с обилен слой смазка. Поради това за мен е невъзможно да дам универсални отговори на въпроси от типа колко издръжлива ще е конкретната смазка за вас, но ще споделя резултатите с оглед на моите предпочитания за употреба, което се надявам все пак да даде някакъв ориентир и на вас.

Аз лично съм от хората, които предпочитат веригата да е по-чиста и суха, без твърде много смазка, която да привлича прах и пясък. Това е свързано и с навика ми да карам предимно в сухи и слънчеви дни и да избягвам дъжда и калта. Единствено в мокри или зимни условия си позволявам да мажа веригата по-обилно. В нормалния случай обаче предпочитам да я мажа по малко, с тънък слой, но по-често. Като ориентир кога е дошло време за това най-често използвам шума от веригата – по него се ориентирам най-лесно кога смазката наистина си е заминала и има нужда от добавяне на нов слой. Затова на хората често им се струва, че карам едва ли не със суха верига – всъщност тя не е такава, но просто смазката е там, където има най-голяма нужда от нея – вътре в брънките. Каранията ми са сравнително кратки – средно 20-30 км, така че с едно мазане обикновено правя 2-3 карания.

Пишейки всичко това, на преден план излиза едно голямо предимство (за мен) на смазките Finish Line, което бе причината да си купя първата такава (мократа смазка в зелената тубичка) – опаковката и начинът на приложение. Казано най-просто, от всички смазочни препарати, които съм ползвал през годините и повечето от които са имали добри смазочни свойства, тубичките на Finish Line с вместимост 60 ml са ми най-удобни за употреба и именно те ме грабнаха още след първата проба. Малки са като размер, което ги прави удобни за хващане и е лесно да им намерите място в раницата или дори в джоба на панталона или блузата си. Дозаторът им е капков, което позволява изключително прецизно нанасяне на слой с желаната дебелина – навсякъде и по всяко време. И макар че производителят препоръчва излишната смазка да бъде забърсвана с парцал, при внимателно и кадърно нанасяне аз лично не виждам причина изобщо да остане излишна смазка. През годините съм ползвал различни спрейове, други размери и видове тубички с различен тип дозатор, но именно тези малки разфасовки на Finish Line се оказаха най-удобни за моите нужди. Разбира се, американският производител не е единственият, който предлага такава опаковка в наши дни, но е един от първите и тя като че ли се е превърнала в негова „разпознаваема марка“. Иначе смазочните препарати на компанията се предлагат и в по-големи тубички, както и във флакони и дори в туби за сервизна употреба по 950 ml или 3.8 л, но за мен лично най-удобни и предпочитани са пробваните тук 60 ml тубички и именно тях мога да препоръчам безрезервно.

Важен момент при ползването на двете керамични смазки е следването на инструкциите за употреба. Казано най-просто, трябва хубаво да разклатите тубичката, преди да нанесете препарата. По този начин керамичните частици и други съставки, които имат навика да се утаяват на дъното, се размесват и смазката добива хомогенен вид, в какъвто трябва да се нанесе. Специално при восъчната керамична смазка (вдясно на горната снимка) можете ясно да видите как на дъното са се утаили част от изграждащите я съставки.

Между другото, макар че веригата е основна цел на тези продукти, те без проблеми могат да се използват и върху други компоненти на велосипеда – например ставите на дерайльорите.


Мокра смазка (Wet Lube)

Мократа смазка е един от първите продукти на компанията и като такъв е на пазара от много години. Мокра в случая означава две неща – първо, че препаратът остава върху веригата по-дълго време в течно състояние, и второ, че е особено подходящ за употреба при влажни и тежки условия, тъй като смазката е по-плътна и се задържа по-дълго време. Съставът ѝ включва синтетични масла, специални полимери, добавки срещу износване на веригата, съставки за намаляване на триенето и др. Мократа смазка на Finish Line е водоустойчива и по този начин предпазва веригата при дъжд и сняг, но употребата й не е ограничена само до такива условия. Както вече отбелязах, аз карам предимно на сухо и при нанасяне на тънък слой мократа смазка ми осигурява около 3 карания (100 км), без да привлича излишна мръсотия. При карания в дъжд и кал се налагаше да нанасям по-дебел слой – в тези случаи препаратът без проблем издържа един ден каране, дори по-дълго такова. Всъщност точно в тези случаи най-ясно се виждаха водоотблъскващите свойства на смазката – дори след кална баня и последващо измиване на колелото с маркуч и разпръсната струя, по веригата се запазваше тънък филм от Wet Lube.

Доколкото си спомням, с тази първа тубичка се сдобих преди година и половина, като в продължение на 12 месеца (преди да взема двете керамични смазки) ползвах предимно нея. За този едногодишен период, в който съм изминал между 2 и 3 хил. км, не успях да я изхабя напълно, макар че вече е на дъното и всеки момент очаквам да свърши.

Мокра смазка (Wet Lube)

+

Изключително удобна опаковка и дозатор.

Добри смазочни и предпазващи свойства и достатъчно траен ефект.


Керамична мокра смазка (Ceramic Wet Lube)

Този продукт може да се разглежда като ново поколение на споменатата вече класическа мокра смазка. Особеност при Ceramic Wet Lube е добавянето на наночастици борен нитрид (един от най-твърдите синтетични материали, единствено диамантът и някои новоразработени материали са по-твърди от него) и микрочастици флуорополимер. Да се правя на химик и да обяснявам подробно свойствата на тези материали няма смисъл, но идеята е следната – макар че основният състав на смазката съдържа синтетични масла и съставки против износване, триене и т.н., които сами по себе си смазват и предпазват веригата, допълнителните керамични частици образуват микроскопичен слой върху триещите се повърхности, който допълнително намалява шума, триенето и износването. Нещо повече – с всяко следващо нанасяне този слой се подсилва, т.е. при продължителна употреба може да се разчита на още повече издръжливост. Отново ще напомня, че за да се смесят добре съставките на препарата, някои от които се утаяват на дъното на тубичката, тя трябва да бъде разклатена преди употреба.

Като гъстота керамичната мокра смазка наподобява изцяло класическата, само че е бяла/безцветна. По същия начин за моите нужди бе достатъчно да нанасям тънък филм от нея и действително забелязах удължена издръжливост – с нея мога да направя поне едно, ако не и две карания повече, преди веригата ми да започне да издава достатъчно силен шум, индикиращ нуждата от ново мазане. Иначе казано, с едно нанасяне на Ceramic Wet Lube правя около 4 или дори 5 карания (до 150 км пробег) при сухи условия. При дъжд и кал смазката вероятно също е по-трайна, но не съм си позволявал да пробвам, тъй като в подобни случаи след всяко каране велосипедът се нуждае от измиване, а след него мазането на веригата е задължително, макар че казаното по-горе за остатъците от смазката важи и тук – дори след пръскане с маркуча върху веригата остава тънък маслен филм, т.е. водата не успява да я отмие напълно.

Дали керамичните частици оправдават по-високата цена? За мен лично да (особено при разлика 1 лв.), доколкото пробегът между отделните нанасяния се увеличава (макар и с едно каране), но най-вече заради това, че Ceramic Wet Lube е по-нова и високотехнологична смазка, която поне според обещанията на производителя би трябвало да предпазва веригата повече и по-добре. Ако смятате обаче чак такава грижа за излишна, можете преспокойно да ползвате по-евтината и проста като формула Wet Lube (зелената опаковка).

Между другото, на горната снимка се вижда, че след 6 месеца употреба тубичката е наполовина пълна, което означава, че и тази смазка вероятно ще ми стигне за един сезон (2-3 хил. км).

Керамична мокра смазка (Ceramic Wet Lube)

+

Изключително удобна опаковка и дозатор.

Добри смазочни и предпазващи свойства и по-дълготраен ефект в сравнение с Wet Lube и с повечето нормални смазки.


Керамична восъчна смазка (Ceramic Wax Lube)

Както показва името й, за разлика от първите две смазки, които ви представих, тази е на восъчна, а не на маслена основа. Целта на восъчните смазки е да намалят триенето и да защитят веригата, но в същото време да я запазят максимално чиста. Това е постижимо за тях, тъй като те не създават обичайното за маслените препарати мазно и течно покритие. Напротив, на пръв поглед веригата може да изглежда почти или напълно суха, но въпреки това върху нея да е налице необходимият защитен филм, който отблъсква влагата и намалява триенето на повърхностите. Това прави тези препарати особено подходящи за каране в сухи и прашни условия, където мръсотията бързо би полепнала по веригата дори при обикновено каране.

Обичаен недостатък на повечето восъчни смазки е по-краткия живот на покритието, което поражда нуждата от по-често нанасяне. Finish Line твърдят, че с добавянето на керамични нано-частици борен нитрид и на микрочастици флуорополимер са решили именно този проблем, като не само са удължили пробега, но и керамичното покритие върху веригата става все по-пълно с всяко следващо нанасяне, предпазвайки я по-добре.

Дали това е така не мога да твърдя категорично, тъй като до момента съм ползвал смазки на восъчна основа само инцидентно и еднократно от приятели, така че нямам база за сравнение. Ако сравнявам Ceramic Wax Lube с двете мокри смазки, представени по-горе, в сухи условия тя се справя почти на нивото на обикновената мокра смазка (2-3 карания, около 80-100 км пробег между две нанасяния), докато керамичната мокра смазка има по-дълготраен ефект. Във влажни условия обаче мокрите смазки на Finish Line имат отчетливо предимство пред восъчната, която няма толкова добри водоотблъскващи свойства.

Керамичната восъчна смазка е изключително рядка, поради което ако стискате тубичката по-силно при нанасянето, ще похабите част от нея нахалост. Макар че тубичката е със същия дозатор, той пропуска по-голямо количество от нея при равни други условия. Вероятно заради това, а и заради по-честите интервали за нанасяне, при еднаква употреба във времето Ceramic Wax Lube намалява с по-бързи темпове. Имайте предвид също така, че това определено не е препарат за зимните месеци – при ниски температури (под нулата) смазката се сгъстява и става като желе, което е нормално с оглед състава й. Не забравяйте също така да разклатите добре тубичката преди употреба.

На мен лично Ceramic Wax Lube ми допадна много като специализиран смазочен препарат за сухи условия, но държа да подчертая, че това не е продукт за всеки. Ако сте от хората, които обичат да виждат, че по веригата им има смазка, сухият ѝ вид след дори един ден каране със сигурност няма да ви вдъхне доверие и ако не друго, доста бързо ще привършите тубичката, нанасяйки нов слой след всяко каране. В действителност това едва ли е необходимо – не случайно казах още в началото, че аз се доверявам най-вече на слуха си и по шума от веригата се ориентирам кога ѝ е дошло време за мазане. В това отношение нямах никакви проблеми с восъчната керамична смазка, тъй като много добре понасях сухия вид на брънките, стига да не се чуваше „бръмчене“ при педалиране. За много хора обаче това може да не е достатъчно.

Керамична восъчна смазка (Ceramic Wax Lube)

+

Изключително удобна опаковка и дозатор.

Добри смазочни и предпазващи свойства в сухо време, като същевременно веригата е почти суха и не привлича прах и мръсотия.

Не е толкова универсална, както мокрите смазки. Малко по-краткотраен ефект в сравнение с тях.

За контакти:
„Марк БГ” ЕООД
GSM  0888506044, 0886909520
е-майл: [email protected]

http://www.finishlineusa.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>