Устрем велофест 2012 – репортаж

МТБ-БГ нямаше възможност да присъства на това двудневно събитие в другия край на България, но организаторите от клуб Устрем ни изпратиха техния поглед към изминалия уикенд. За всички, които не са успяли да присъстват, може би ще е интересно да прочетат подробностите и да разгледат снимките.

Снимка: Ивелин Русев

Ден I

Въпреки променливото време, в първия ден на велофеста се включиха много повече от първоначално очакваните велосипедисти и броят на участниците надхвърли 120 души. Журналисти от различни медии уважиха събитието и дойдоха да го отразят, вземайки интервюта от участниците и организаторите. Една от големите атракции на деня беше велосипед тандем за планинско колоездене и всички го гледаха с любопиство. След направен инструктаж, групите и водачите им бяха разпределени и всички тръгнаха по своите маршрути. Не липсваха и участници от други градове.

След обиколка по маршрутите и трите групи се събраха на общ пикник на вече зелената поляна на Ковшак чешма, където цареше приятелски дух и се зародиха много нови запознанства. Оттам потеглиха две групи – едната се прибра директно към Варна, а другата се запъти да види мястото на велофеста за следващия ден. Всички споделяха, че участието е било приятно и зарежащо.

Ден II


Снимка: Ивелин Русев

Още от сутринта слънцето уверено печеше, въпреки всички прогнози за дъжд, а участниците и публиката превземаха все по-настъпателно основната поляна. Скоро тя се напълни с хора, а опашките на шатрите за записване и технически преглед доказваха желанието на много планински колоездачи да премерят сили. Най-малките записани бяха на 3 години, а „ветераните” в спорта достигаха до 50.  Броят на записаните участници достигна 94 от 8 града, а семейните отбори бяха 6.

Стартовете започнаха с най-малките – състезателна група „до 6 години” и „7-8 годишните”. За тях беше подготвено специално 250-метрово трасе, но въпреки това без подкрепата на мама или татко по трасето нещата нямаше как да бъдат същите. След това ред беше на по-големите и в следващите два старта се състезаваха всички до 14 годишна възраст по трасето за начинаещи. В тези стартове явно си проличаха участниците, които са тренирали.


Снимки: Ивелин Русев

Последва почивка, в която бяха наградени победителите до момента и беше теглена томболата. През това време хората на поляната добре усвояваха идеята на събитието – някои гледаха и се вълнуваха, други играеха на игри, правеха пикник, вземаха уроци по стрелба с лък и скачане със скачащи кокили, хапваха торти от благотворителната продажба или си почиваха на някоя от по-станичните и тихи полянки. Незнайно защо в един момент времето реши да изпълни заканата на метеоролозите и запръска дъжд. Уви, това подплаши част от публиката и няколко от участниците в начинаещата група и те забързаха да се прибират, но това не оказа голямо значение, защото останаха по-решителните и по-състезателно настроени колоездачи.

Последва общ старт при начинаещите мъже и жени, в който участва и тандем. За него беше разкрит отделен състезателен клас и това добави още колорит към състезанието. Обратно на нашите очаквания в тази група борбата беше истински оспорвана и дори отново започналият дъжд не отказа състезателите.

В организацията на събитието беше заложено всеки следващ старт да бъде по-силен и явно същото правило важеше за дъжда и вятъра. Малко след общия старт на „напреднали” и „елит” се изви истинска буря с дъжд и силен вятър, но нищо от това не успя да откаже 36-те участници в старта. Единствените двама напуснаха поради контузия и технически проблеми, а за останалите карането в мокро и кал беше още по-забвано и предизвикателно. Този старт беше кулминацията на събитието и всички го наблюдаваха с голям интерес. Естествено, след финала последва награждаването, което сложи края на това вълнуващо и изпълнено с разнообразни емоции събитие.

Първите участници във всяка от групите получиха купи и медали, предоставени от Община Варна, а също ваучери за покупки и предметни награди на обща стойност около 3000 лв. от производителя на велосипеди ДРАГ. Беше наградено и най-бързото семейство. На събитието присъстваха над 300 души.

Специално искаме да благодарим на всички, които ни подпомогнаха, и на нашите партньори и спонсори, без които това преживяване нямаше да бъде възможно:

  • Велосипеди ДРАГ – главен спонсор
  • Кисели млека „Боженци“
  • Община Варна
  • Черноморска регионална агенция за управление на енергията, чрез проекта MOBISEC по програма “Интелигентна енергия Европа
  • Радио Варна
  • Веломагазин „Устрем“
  • Moreto.Net
  • Фото студиа PIXEL PLUS
  • Бал клас

За контакти:

Здравко Василев, 0889 77 56 61, [email protected]

Ето и още снимки от велофеста, направени и предоставени от организаторите:

{gallery}events_BG/events-bg-120411_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>