Rocky Roads UCI Mountain Bike World Cup 2012 – XCO#1, DHI#1 в Питърмарицбург, ЮАР

И тази година сериите за СК бяха открити със старт в южното полукълбо, по-специално в ЮАР, в дисциплините спускане (DHI) и крос-кънтри (ХСО).


Трасето за крос-кънтри тази година бе с дължина 5.4 км и доста промени, като мъжете трябваше да направят шест обиколки, а жените пет. Този първи старт имаше добавена стойност за участниците в тази дисциплина, тъй като е един от четирите кръга за СК, които носят точки за определяне на броя състезатели в националните квоти за Олимпийските игри в Лондон през лятото. Затова не е учудващо, че почти всички топ-професионалисти бяха на линия. Миналогодишните супер-стръмни изкачвания бяха отстъпили на по-продължителни и поносими баири, които позволяваха движение с по-висока скорост. Технични секции имаше както нагоре, така и надолу, като още по време на тренировките някои състезатели получиха контузии при падания. Въпреки преваляванията в нощта преди състезанието, в събота времето бе горещо и сухо, а трасето бързо.

При жените Мая Влозчовска (Полша, CCC Polkowice) успя да се наложи над канадския „дует“, включващ Емили Бати (Subaru-Trek) и Катерин Пендрел (Luna) – и двете състезателки сочени като силни фаворити за първа победа. Така Влозчовска за първи път в кариерата си започна сезона с лидерската фланела. Веднага след старта начело на колоната излезе Ани Ласт (Milka Brentjens), ХС шампион на Великобритания, но във втората обиколка Пендрел превзе първата позиция. Бати и Влозчовска по това време бяха част от преследващата група, която постепенно застигна Пендрел. В третата обиколка челната тройка вече се бе отделила напред, но окончателното й подреждане бе решено в последната обиколка. Там Емили Бати водеше и реши да атакува, за да си осигури по-комфортна преднина, но полякинята внимаваше и направи контраатака, изпреварвайки съперничката си в последния техничен каменен участък, минавайки смело по друга линия. Завършилата на трето място Пендрел призна, че е карала по-консервативно, тъй като все още не се чувства напълно навлязла в сезона. На четвърто и пето място финишираха Естер Зюс (Швейцария, Wheeler-IXS) и Жули Бресе (Франция, BH-SR Suntour-Piesey Vallandry).

При мъжете борбата за първото място бе между Нино Шуртер (Швейцария, Scott-Swisspower) и местният фаворит Бъри Стендър (Specialized). Двамата излязоха начело от самото начало и се бориха до последната обиколка, когато Шуртер успя да надделее и да завърши с 11 секунди преднина. Точно след това започна да пада и дъждът, като до края на състезанието той се превърна в порой. Световният шампион и носител на СК през 2011 г. Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized) опита да кара с двамата водачи в първата обиколка, но изглежда темпото не му се стори комфортно и постепенно той изостана, завършвайки в крайна сметка на пета позиция, след друг голям състезател – Жулиен Абсалон (Франция, Orbea). Третото място отиде при Мануел Фумик (Германия, Cannondale), който във втората обиколка се присъдени за малко към дуото Шуртер-Стендър, но не успя да се задържи дълго с тях.

В категорията до 23 години победители станаха Александър Гебауер (Австрия) при мъжете и Екатерина Аношина (Русия, Team Protek) при жените.

Трасето за спускане с дължина 3.12 км е известно с няколко участъка, изискващи педалиране и физическа издръжливост. Макар да имаше някои промени по него, те не бяха променили общия му разнообразен облик, със стръмни каменисти секции тук и там, скокове и скоростни открити участъци.

При жените Трейси Хана (Австралия, Hutchinson United Ride) направи запомнящо се завръщане в СК с победа и крехка преднина (по-малко от секунда) пред завършилата на второ място Манон Карпентър (Великобритания, Madison Saracen). Сами се досещате (а може би сте и проследили на живо) колко оспорвано беше състезанието. При това редно е да отбележим, че в този първи старт отсъстваха Трейси Моузли (която реши през този сезон да наблегне на новата дисциплина крос-кънтри елиминации, която ще видим още в следващия кръг в Хуфализе) и Рейчъл Атертън (която още лекува контузия в рамото). Хана отсъстваше от СК през последните няколко години, но изглежда сега е мотивирана да докаже, че отново е готова да печели призови места. Оставащите три места на подиума бяха заети от Емелин Раго (Франция, MS Mondraker), Джил Кинтнер (САЩ, Norco) и Мириам Рухти (Швейцария, SC-Intense).

При мъжете новият сезон започна така, както завърши старият – много оспорвано, с няколко топ-състезатели, всеки от които е способен да надвие останалите за първото място. Сред многото известни имена Брендън Феърклоф (Великобритания, Scott 11) даде първото добро време още в средата на състезанието. Няколко души по-късно Неко Мулали (САЩ, Trek) подобри неговото време с почти 3 секунди. Скоро след това Жулиен Камелини (Франция) смъкна още 72 стотни, което му осигури доста дълъг престой на горещия стол. Сам Хил (Австралия, Monster Energy-Specialized) и Ник Беер (Швейцария, Devinci) финишираха само на стотни от него, но без да подобрят времето му. Не успя и световният шампион Дани Харт (Великобритания, Giant), който падна точно преди един от техничните участъци и този инцидент го запрати чак на 41-ва позиция. Така Камелини дочака спусканията на състезателите от топ 10 в квалификацията. Първият от тях, Андрю Нийтлинг (ЮАР, Giant), успя да подобри времето на французина с няколко десети от секундата, за радост на местната публика, но веднага след това бе ред на Джаред Грейвс (Австралия, Yeti Fox), който тази година се състезава в дисциплината спускане – с 30 стотни преднина той бързо детронира Нийтлинг. Австралиецът Мик Хана (Hutchinson United Ride) обаче още с контролните времена показа, че е дошъл тук за място на подиума и свали над 3 секунди от времето на сънародника си Грейвс. В този момент мнозина се запитаха дали братът на Трейси Хана няма също да триумфира на върха. Трой Броснан (Австралия, Monster Energy-Specialized), Джий Атертън (Великобритания, GT) и Стив Смит (Канада, Devinci) само увеличиха шансовете за това, след като не успяха да подобрят времето на Хана, като Атертън в крайна сметка завърши на 4-то място, а Смит на пето. Предпоследен по трасето бе Аарън Гуин (САЩ, Trek) – той все пак успя да свали 30 стотни. Остана само Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate), пред родна публика, и той не пропусна да използва подкрепата й и спечели първия старт за сезона с 63 стотни преднина.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>