Гумите Geax и Vittoria – вече и на българския пазар

„Ние ви помагаме да стигнете до „следващото ниво”! Вие сте тези , които определяте –къде,кога и как ще го постигнете. И когато става въпрос за байкове, състезателни велосипеди или обикновенни колела, ние ще бъдем с Вас на всеки етап от пътя Ви към целта, защото ние произвеждаме най-добрите и най-бързите гуми  на пазара, които сега са достъпни и за българския потребител с помощта на нашият изключителен представител за България – фирмата „Марк БГ” ЕООД.”

Vittoria S.p.A.

ВИТОРИА Индъстрис Лимитид е водеща италианска фирма за камерни и тубуларни велосипедни гуми, създадена през 1953 година. Тя е компанията , която разработва едни от най-добрите състезателни гуми за всички нива. Широко известна  е преди всичко с уникалните си,  ръчна изработка „котън” гуми . С годишна продукция от над 7 милиона камерни външни гуми и 900 000 „тубулар” и „котън”  гуми Витория Груп заема челно място като един от най-големите специалисти и производители на състезателни гуми в света. „Джиакс” (Geax) е марката на Виториа Груп за МТБ гуми. Всичките им гуми са разработени и произведени в завода на фирмата „Лайън Тайърс” в Тайланд.

Защо гумите са толкова важни?

Единствената допирна точка на велосипеда с пътя са гумите. Ето защо комфортът при каране е повлиян в значителна степен от тяхното качество.

Кое прави качествените гуми по- различни, тоест по-добри?

Това, че качествените гуми подобряват значително сигурността чрез по-високото си сцепление към пътя и по-високата си устойчивост на пробиване. Но гумите също могат да абсорбират  и ударите от неравностите на пътя и да намаляват съпротивлението при търкаляне, което води към едно по-бързо и комфортно каране. Всичко това зависи от „тялото” (каркаса) на гумата.

„Тяло на гумата” – по-висок TPI, по-комфортно каране.

Най-важният фактор, определящ влиянието на гумата върху карането, е материалът, от който е направено „тялото”. От материал с по-фина, гъста „плетка” се произвежда по-меко и гъвкаво „тяло”.

Гъвкавото „тяло” дава:

–           по-голямо сцепление, поради по-добър контакт с пътя,

–          по-висок комфорт, поради по-добро абсорбиране на ударите при каране,

–          по-висока скорост, поради по-ниско съпротивление при търкаляне

Гъстотата на оплетката се измерва в „Т.P.I.” – тредс пер инч (нишки на инч). Колкото по-висок е коефициентаът TPI, толкова по-фина и гъста е оплетката, а от тук и толкова по-гъвкава е гумата.

„Котън”(Памучното):  най-гъвкавото тяло на гумата.

Памучното тяло е изключително силно и тънко, с най-високия възможен коефициент ТPI. Toва дава на колоездача не само максимално сцепление и комфорт, но и максимална скорост, защото памучното тяло с максимален ТPI се нуждае от по-малко гума, която обикновено предизвиква по-голямо съпротивление при търкаляне .

Няма по-бърза гума от гумата с памучно тяло и максимален ТPI “Виториа Корса CX”!

Кои са основните групи велосипедни гуми на Виториа?

„Котън” (памучни) гуми – изборът на професионалистите – 320 ТPI. Високото сцепление, комфорт на каране и висока скорост правят тези ръчно изработени „тубулар” и камерни гуми идеалният избор на професионалните групи. Семейството „Корса” –  с уникалното 320 ТPI гъвкаво тяло и олекотена вътрешна гума може да навърти милиони състезателни километри. Новата, по-лека и устойчива на пробивания лента намалява спуканите гуми с 40% спрямо предишния модел.

Модели – Корса Ево SC, Oупън Корса Ево SC, Koрсa Eво CX, Oупън Koрсa Eво CX, Корса Ево Слик, Oупън Корса Ево Слик,  Корса Ево Тек, Oупън Корса Ево Тек, Паве Ево СG, Oупън Паве Ево СG, Кроно Ево CS.


„Диаманте” – изборът на талантливите любители – 220 ТPI. Супер финото 220 TPI „найлон плюс” тяло ги прави любими за всеки, който иска да се състезава в реалния свят. Идеални за ценителите на  практичността, комбинирана с ниско тегло на гумата и възможност за добра скорост при висок комфорт на каране . Диаманте Про Лайт позволява допълнително по-висока скорост по добри пътища , едновременно с което е усилена за по-лоши условия на каране.

Модели : Диаманте Про Радиале, Диаманте Про Лайт.


„Рубино” – за всеки любител на карането  и за всеки сезон – 60/150 ТPI. Голямото семейство „Рубино”предлага гума за всеки любител и за всеки сезон с характерните за нея комфорт, сигурност и трайност. Сгъваеми или с телен борд, със сликови и „технически” грайфери, различни цветове и размери. Гумите от тази серия са лесни за монтаж и употреба, ценени от хиляди колоездачи.

Модели – Рубино Про, Рубино, Рубино Про Безкамерна, Рубино Про Слик, Рубино Слик, Рубино Про Тек, Рубино Тек.


„Зафиро” –  тренировъчна гума за сериозния „карач” – 26/60 ТPI. Поддържа добро сцепление при всякаккви условия, позволява дълъг пробег без никакви проблеми. Изборът варира от „слик” до „аква-флоу” грайфери. Сгъваеми и „телени” версии. Идеалният външен вид, различните цветове и ниския коефициент „цена/километър” ги прави лесни да ги „заобичаме”. Модели: Зафиро Про, Зафиро,Зафиро Про Слик, Зафиро Слик, Зафиро Про Тек


„Писта”- актуалният Световен Шампион. Гума, разработена от и за шампионите на днешния и утрешния ден. Ексклузивна за клиентите на Виториа. Използвана от Австралийския Национален Отбор, тази гума е спечелила 6 златни медала на Световното първенство 2010 по колоездене на писта. Ултра силна, ултра лека, със специално  разработено за писта тяло в 3 широчини, с версия за дървени и бетонни писти.

Модели – Писта Ево CS, Писта Ево Тек, Писта Ево CL, Писта  CS,  Диаманте Про Писта


„Крос” –  сега няма нужда да правите компромиси през зимата. Вече може да карате кросови „тубуларни” и камерни гуми със същите изключителни характеристики като през лятото. Изключително финото тяло на този клас гуми дава възможност за гладко каране.Ниското тегло помага при високи ускорения. Висока устойчивост на пробивания, даже и при ниско налягане в гумите.

Модели – Крос Ево XG, Крос  XG Про, Крос Ево XN, Крос  XN Про, Крос Ево XM, Крос XM Про


„Сити Трекинг” – през последните години непрекъснато се увеличава броят на пътуващите до работа с колело и на каращите за удоволствие, които не търсят високи скорости, а удобство и независимост .  Виториа е тук, за да ви помогне с многогодишния си опит, натрупан при състезателните гуми и  с модерните си технологии за производство на гуми. С помощта на нашите „сити и трекинг клас” гуми вашето каране ще стане по-плавно, по-комфортно и по –ефикасно. Модели Рандоньор Хипер, Рандоньор Про, Рандоньор , Рандоньор Крос Про, Рандоньор Крос, Рандоньор Трейл, Рандоньор Туринг, Адвенчър, Адвенчър Трейл, Адвенчър Туринг.


„GEAX” е марката на Виториа Груп за МТБ гуми. Всичките им гуми са разработени и произведени в завода на фирмата „Лайън Тайърс” в Тайланд.

Какво е „тубуларна” гума? – Това са гуми с „цилиндрична” форма, закрепени към специално пригодени за тях капли. Напречният профил на каплата е с плитка цилиндрична форма, в която „ляга” и се залепва със специално лепило „тубуларната”гума. Външната гума е интегрирана  с вътрешната гума, за да формира тяло с напречен разрез „кръг”. „Тубуларните”гуми се използват главно при пистовите и шосейните велосипеди, но Виториа ги въведе и при Geax МТБ гумите с голям успех. Става въпрос главно за по-ниско тегло, по-ниско съпротивление при търкаляне и по-добро сцепление в завоите.

1.МТБ „тубуларни” гуми

Това е отговорът на Джиакс-Виториа към търсенето от страна на елитните състезатели на елитни продукти. По отношение на цялостното си представяне нямат равни, оставяйки далеч назад всяка друга система гуми на всякакво ниво.

– Тялото, направено от марериала Коърспън с 290 ТPI, предлага изключителна гъвкавост, за да се подобри сцеплението, лесното завиване и комфорта на каране, осигурявайки едновременно ниско съпротивление при търкаляне. На горната снимка можете да разгледате сравнителна визуализация на деформацията в завой на обикновена гума с борд и на тубуларна гума – видно е как при тубуларната формата остава „по-правилна“ и в същото време контактната площ е по-голяма.

– Съставката на сместа на грайфера –  50 ShoreA  осигурява още по-голямо сцепление особено при разнообразни условия на каране.

–  Латексовата вътрешна гума ограничава свързването на материала, позволявайки по-голяма гъвкавост на тялото на гумата и грайфера, едновременно с което е по-устойчива на пробиване от стандартните бутилови вътрешни гуми.

Съвместима само с капли за МТБ „тубуларни” гуми – изберете специалната капла за „тубуларни” гуми на Джиакс  или капли на  други водещи производители .

Модели – Баро Рейс – 26x2.00 и Сагуаро – 26x2.00, 29x2.00

2.Крос кънтри Гуми


– АКА Плума -26x1.80 – върха на технологията при състезателните гуми. Най-бързата XC гума на пазара.

– Мезкал – 26x1.90, 26x2.10, 29x2.10– със своя семи-слик дизайн улеснява развиването на висока скорост и дава сигурност в завоите.

– Баро Рейс – 26x2.00, 29x2.00 – специално проектирана за XC състезания, където високата скорост и ниското съпротивление при търкаляне са ключови.

– Сагуаро – 26x2.00, 26 x 2.20, 29x2.20 – грайфер, който дава предвидимост при завиване по всякакви повърхности, а ускоряването и поддържането на скоростта са безпроблемни.

– Ака – 26x2.00, 26 x 2.20, 29 x 2.00, 29x2.20 – дава изключително сцепление без забавяне на колелото.

– Баро Маунтин – 26x2.10 – последната дума на технологията за „многоцелева” гума. Справя се при най-тежки терени без да увеличава съпротивлението.

– Гато – 26x1.90, 26x2.10 – проектиран за осигуряване на максимално сцепление и контрол при влажни атмосферни условия.

– Баро  Mъд- 26x1.70 – специално проектирана за крайно екстремни условия на каране (в кал).

– Датура Лайт – 26x2.00 – осигурява скорост, когато е най-необходима, в мокри и кални условия на каране.

3.All Mountain (АМ) / Ендуро

– Мезкал – 26x2.30 – по-широка – осигурява същата скорост и сигурност при завиване като по-малкия й брат, едновременно с което се преборва с лекота с по-големите камъни и по-техничните участъци.

– Баро Маунтин – 26x2.30 – платовидните, закръглени бутони на грайфера преборват всичко, което срещнат на пътя си – сух терен, мокър терен, камъни и даже корени.

– Лобо Локо – 26x2.30 – агресивната централна част на грайфера създава допълнителен ефект на микро сцепление, а специално насочените му странични  „кубчета” осигуряват сигурност в завоите.

– Стърди – 26x2.25, 26x2.30 – „вечен” грайфер, осигуряващ безброй добре позиционирани квадратни бутони, които го правят идеален за трудни терени.

– Гато – 26x2.30, 26x2.30 – по-широката гума дава същият агресивен грайфер, но с допълните странични елементи повишава сцеплението.

–  Деа – 26x2.30 – представя се еднакво добре при сухи и мокри условия.

–  Датура – 26x2.20 – високите, широко позиционирани бутони на грайфера осигуряват изключително сцепление, „вкопават” се по-дълбоко и „разчленяват” по-добре.

4. Спускане / Фрирайд

–  Неурон – 26x2.30, 26x2.50 – бърза и сигурна гума  за „твърд” терен с агресивен грайфер и „хеви дюти” тяло, способна да устои всичките „нива на измъчване” по време на Световната Купа.

–  Деа – 26x2.30, 26x2.50 – осигурява идеално сцепление при покоряване на стръмни терени, което е важно при състезанията по  фрийрайд и спускане.

–  Синапсис – 26x2.40 – уникален „играч” при онези смесени условия, когато тънък мек слой покрива по-твърда основа.

–  Датура – 26x2.00, 26x2.20 – даунхил версията е снабдена  с хеви дюти  двупластово тяло.

5.Фристайл

–  Буузлайт – 26x2.30 – гъвкавият и на големи блокове грайфер на тази сгъваема гума е  идеален за „твърд” терен, дърво и  бетон.

–  Поизън – 20x1.75, 20x2.00 – грайфер, проектиран спецаилно за BMX състезания.

–  Тату  и Тату лайт – 26x2.30, 24x2.30, 20x2.00 – уникалният грайфер гарантира сцепление и предпазва при всеки ъгъл и всяко препятствие. Известен по цял свят с изключителното си представяне при стрийт, джъмп и даже бийч състезания.

4. Асфалт

–  Стрийт Рънър- 26x1.25, 26x1.60 – Минималистичният грайфер е проектиран, за да позволи употребата на 26-инчовите байкове по обикновени пътища. Дава идеална ефикасност при каране, осигурявайки добро сцепление.

–  Лакзем – 26x1.10, 26x1.50 – „обърнат ” огледален грайфер на Мескал. Същото се отнася и за името(четено отзад напред).

– Еволюшън – 26x1.90, 29x1.90 – достоен наследник на предходния бестселър, проектирана за ежедневна употреба и каране по всички видове повърхности.

–  Роъдстър – 26x1.50 – ексклузивен грайфер, взет от грайферите за мотори. Осигурява иделно сцепление, страничен „грип” и висока ефективност при въртене (търкаляне).

– Изи райдър – 26x1.95 – микро-бутоните по централната линия на грайфера работят за по-ниското съпротивление при търкаляне и по-доброто сцепление. По-големите, широко позиционирани странични  елементи осигуряват сигурност  и сцепление при завиване. Идеална за  каране през цялата година.

Изключитен представител на „Виториа –Джиакс”  за българският пазар е фирмата „Марк БГ” ЕООД,  За контакти и поръчки GSM  0888506044, 0886909520, е-майл: [email protected]. Фирмата извършва само продажби на едро. Описаните по-горе модели гуми са достъпни от тази година в повечето вело магазини в цялата страна.

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>