Ком-Емине 2011 – Райко и Боян ще се опитат да счупят миналогодишния рекорд

Днес аз и Уоутър имахме интересна среща в с. Гара Лакатник. Тя бе уговорена за 10:00 ч с двама силни карачи, които решиха да се опитат да подобрят рекорда за преминаване с велосипед на легендарния маршрут по билото на Стара планина от вр. Ком до нос Емине. Райко Стефанов и Боян Бановски тръгнаха от вр. Ком на 25 юли в 6:00 ч и по предварителни планове ще се опитат да направят прехода за 6 дни.

Който се интересува от напредъка им, може да следи тази тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=24313&start=570#p765466 . Там вероятно ще се появява редовно текуща информация от различни хора, които са се срещнали или говорили с някой от двамата.

Първоначаланта идея на Райко бе да се организира нещо като неофициално състезание по маршрута, но това се оказа трудна работа, така че в крайна сметка сигурни останаха той и Боян. Така идеята за момента се трансформира в насока да бъде подобрен рекордът за преминаване с велосипед, а ако е възможно, и абсолютния рекорд за преминаване на маршрута, който е 5 дни и 17 часа, поставен от Любомир Палакарчев, пеша. Миналата година Райко успя да се справи за 9 дни, но те включваха и изгубвания – можете да прочетете уникалния му разказ за това преживяване тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/1244-travel054-kom-emine

На 24 юли двамата се изкачиха до вр. Ком, където преспаха в палатка под дъжд и гръмотевици (колко точно са спали в тия условия само те си знаят!), за да тръгнат рано сутринта в 6:00 ч по билото на Балкана на изток. На Петрохан ги чакаше колата, която ги закара до Ком, за да прибере палатката и чувалите.

След това в Гара Лакатник ги чакахме ние или по-точно те ни чакаха, защото пристигнаха с половин час по-рано – в 9:30 вместо в 10:00 ч. Това означава, че са се движили с доста добро темпо в тези първи километри. След като взех от тях малка флаш-памет със снимките, които виждате тук, Райко и Боян продължиха към хижа „Тръстеная“ и оттам към вр. Мургаш, като крайната цел за деня е проходът Витиня. Всъщност ето какъв е планът им за прехода:

24 07 – нощувка на връх Ком
25 07 – нощувка на Витиня (ако има места)
26 07 – нощувка на х. Ехо
27 07 – нощувка на х. Партизанска песен
28 07 – Агликина поляна
29 07 – Ришки проход
30 07 – Емона

Да им пожелаем успех!


Бел. авт. – Благодарение на Борис Борисов, друг почитател и покорител с велосипед на Ком-Емине, бяха внесени две малки, но съществени уточнения в текста на статията, за което му благодаря!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>