Световна купа 2011 – DHI#2 и 4X#2 във Форт Уилям, Великобритания

Откакто преди 10 години във Форт Уилям се проведе първото състезание за СК, шотландският курорт не е пропускал нито един сезон, без да е бил домакин на кръг от Световната купа или направо на Световното първенство. За юбилейната 2011 г. организаторите бяха подготвили промени както в трасето за 4Х (между другото, първият старт в тази дисциплина бе даден именно тук), така и в това за спускане. Състезанията се проведоха на 4-5 юни и в следващите редове ще разберете кои са победителите от втория кръг.


По трасето за 4Х имаше много нови елементи, включително един страховит скалист участък, който взе някоя и друга жертва, дори по време на финалния рунд при мъжете. Там един срещу друг се изправиха Роже Риндернехт (Швейцария), Давид Граф (Швейцария) и двама състезатели на RSP – Юст Уикман (Холандия) и Томас Славик (Чехия). В началния спринт Уикман излезе начело, като в първите завои карачите след него се бореха със зъби и нокти и разменяха местата си – тук е мястото да отбележа, че трасето предоставяше няколко възможности за хитри изпреварвания и смяна на позициите, бе много динамично в това отношение. При скалите Уикман влезе пръв и избра най-кратката линия с директен пад, само че при приземяването нещо се обърка и холандецът направи класическа човка, при което байкът му излетя напред и надясно, препречвайки пътя на съотборника му Славик, който се движеше в този момент на трета позиция. Славик също падна, а Роже Риндернехт, който бе набрал скорост, гонейки Уикман, пресече необезпокояван финалната линия, следван от Давид Граф, за когото това е първи подиум в състезание за СК. Славик и Уикман финишираха заедно, и двамата със спукани гуми. Преди това изключително интересен бе и един от полуфиналите, в който двамата състезатели отпред се сблъскаха и паднаха преди последния завой.

При жените финалът също бе интересен, но се размина без падания. Анеке Беертен (Холандия, Milka Trek) бе основната фаворитка, но тя никога досега не бе имала късмет във Форт Уилям и победата й се изплъзваше години наред. Когато вратичката падна и състезателките се втурнаха през първите бабуни, изглеждаше, че историята се повтаря. Беертен не успя да излезе начело и остана в догонваща позиция спрямо представителката на домакините Джоуи Гоу. Точно преди каменната секция обаче холандката използва дългогодишния си опит и „нахално“ се промъкна от вътрешната страна на завоя, принуждавайки по този начин съперничката си да отиде встрани и да изгуби скорост. Оттам нататък пътят към първата победа на Беертен във Форт Уилям бе открит и нищо не можеше да я спре. Гоу все пак успя да запази второто място, а на трето и четвърто завършиха Лусия Ойтьен и Селин Грос (Франция, Team Morzine – Avoriaz / Haute – Savoie).

Спускането в неделя също бе изпълнено с напрегнати моменти. Родното трасе и екзалтираната публика донесоха успех на британките Трейси Моузли (Trek) и Рейчъл Атертън (Commencal), които заеха първо и второ място. За Моузли това е пета победа във Форт Уилям и тя не можеше да скрие радостта си. Основното предимство за нея бе в долната част на трасето, където се изискват педалиране и издръжливост – всичките й съпернички там вече бяха уморени, докато усилените зимни тренировки, включително чрез участия в ХС състезания, помогнаха на Моузли да спечели. Рейчъл бе по-бърза в горната част, но изгуби 2-3 секунди в долната – въпреки това второто място е добро начало на сезона за нея, особено като се има предвид, че тя пропусна първия кръг, за да може да се възстанови напълно от контузията и операцията на рамото през миналия сезон. Останалата част на подиума бе заета изцяло от френски състезателки – Флориан Пужин (Scott 11), Мириам Никол (Riding Addiction Commencal) и Сабрина Жоние (Team Maxxis – Rocky Mountain).

В мъжкия старт една от изненадите се казваше Брук Макдоналд – млад състезател от Нова Зеландия, каращ за отбора MS Evil Racing, който още не е навършил 20 години. Стартирайки от 48 позиция, той завърши с време, което в крайна сметка му донесе третото място. Разбира се, МакДоналд не е случаен спортист – той бе шампион при младежите през 2009 г., но сега показа, че е готов да побеждава и при мъжете. Много от най-известните спускачи стартираха след него, някои се доближиха до времето му, но едва Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) успя да го измести от горещия стол, завършвайки с време 04:43.854. След него оставаха още няколко души – някои от тях бяха по-бързи на горната контрола, но ясно се видя, че Минаар е настъпвал здраво педалите в долната част, където е натрупал голяма преднина. Единственият, който реално застраши времето на южноафриканеца, бе друг младеж, този път от Великобритания – Дани Харт (Giant). Той стартира веднага след Грег и в горната част допусна две сериозни грешки, от които по чудо се размина без падане. Още по-странното бе, че дори на втората контрола времето му бе по-добро! В долната част обаче Харт изгуби няколко секунди и завърши на второ място. След него бе ред на Джий Атертън (Великобритания, Commencal) и Ааарън Гуин (САЩ, Trek) да се пробват – и двамата бяха по-бързи горе, но силите не им достигнаха в долната част и те завършиха съответно на четвърто и пето място.

Riding Addiction Commenca

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>