10 години МТБ-БГ

Скъпи приятели, читатели и посетители на МТБ-БГ,

Днес е денят, в който някои от вас могат да кажат, че са отворили сайта за десета поредна година. Броят на тези хора е съвсем малък, някои от тях вероятно вече изобщо не карат и следите им са се изгубили някъде, но съм сигурен, че са останали поне няколко, които може би си спомнят този далечен момент през 2001 г.


Голяма спам кампания бях спретнал тогава, направо класическа! Едни получиха непоискани рекламни съобщения по e-mail, други на ръка в парка или планината, преследвани от някакъв луд ухилен младеж, подаващ им малко листче в ръка. То съдържаше следното важно послание:

Десетте години след това минаха – понякога бързо, понякога бавно. Все пак по-скоро бързо е било, защото някои паметни за мен моменти вече са 5-6 години назад във времето…

От мен, разбира се, е излишно да очаквате самооценка на сайта и постигнатото чрез него, а и ако има нещо сигурно, то е, че за всеки човек МТБ-БГ е нещо различно – ако желаете да споделите какво точно, можете да го направите в тази тема от форума, но ви моля да бъдете искрени, а не любезни: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=91091

Аз искам за сетен път да благодаря на хората, които са ми помагали най-много през тези години! Без тях МТБ-БГ в момента вероятно щеше да е със статута на блог, тъй като само като такъв би бил по силите на един човек. Развитието на сайта като медиа, насочена към всички любители на планинското колоездене в България, с огромен форум и т.н., е благодарение на няколко верни помощници, грижещи се за основите, и на още много „общи работници“, които малко по малко градят етажите. Няма да изреждам поименно, за да не пропусна някого, а и защото повечето от тези хора не желаят да се афишират, но аз винаги ще съм им признателен за времето и усилията, които са отделили за МТБ-БГ.

И за да не става тази статия прекалено официална, смятам да продължа с нещо по-ведро и забавно. За по-новите ни читатели може би ще е интересно да видят как е изглеждал сайтът през годините:

Така беше в началото. Някой ме беше излъгал, че има една програма, наречена Frontpage, част от пакета Microsoft Office, с която уеб-страниците се правели лесно, все едно си работиш на Word. Че беше лесно, не отричам, ама нещо външният вид не изглеждаше баш като на професионално направените сайтове! И тогава, а и сега, външният вид за мен е назад в класацията за важни неща по отношение на сайта. Определящо е съдържанието и неговата полезност за читателите – това бе идеята, която ми даде смелост да започна това начинание, макар и с напълно аматьорски средства, резултатът от които виждате на горната картинка.

Няма как да не отбележа и силните патриотични мотиви, които присъстват в първия дизайн. Само националният герб липсва!

За жалост този първи сайт в неговата цялост – със структурата, менютата и т.н. – вече е напълно изгубен. Вероятно е архивиран завинаги на някой от онези компакт дискове Princo, които изглеждаха навремето като надежден носител за съхранение на информация, а сега, като ги мушна в четящото устройство, издават чегъртащи звуци, завъртат се и спират, компютърът се замисля дълбоко и ако имам късмет, може да се размина само с командите Ctrl+Alt+Del и End Task. Това е единствената картинка от първия сайт и тя е добита благодарение на някой от първите му читатели, който я изрови след години и я сподели някъде във форума.

Всъщност излъгах, имам и още една. Тя бе направена почти в началото от един читател на сайта, комуто явно основният дизайн се бе сторил твърде ужасяващ – затова ми изпрати няколко варианта за входна страница, от които аз си избрах горния. По времето, когато сайтът се помещаваше в hit.bg (вероятно сте забелязали какъв е адресът на спам-бележката), тази картинка служеше като преддверие, от което посетителите влизаха към основния сайт. 0,00 км – продължете напред към Homepage!

Твърде скоро дойде времето, когато първоначалният дизайн на сайта ми дотегна. Из уеб пространството имаше разни лъскави сайтове, а МТБ-БГ, макар че се радваше на все по-голяма популярност и посещения, не приличаше на нищо. Пред силно некомпетентния, но затова пък много ентусиазиран творчески колектив в лицето на моя милост и брат ми, стоеше задачата да придадем малко по-модерен вид на страницата, та да прилича на сайт за активно занимание на открито, а не на погребална агенция. Понапънахме се ние, и то така, че даже се престарахме. Появи се „концепцията за трите визии“ – една за началната страница, втора за навигационните страници и трета за страниците със съдържание.

Логиката беше желязна – първата страница трябва да е лъскава, шарена, грабваща, разчупена, действена.

Страниците за навигация трябваше да са по-неутрални, но все още да включват някакви „по-джиджани“ елементи като снимка за фон и т.н. Най-новите материали, публикувани в сайта, бяха отделени като списък в отделна страница, за да са бързо достъпни.

А пък страниците със съдържанието трябваше да са белички, спретнати и подредени.

Макар че от днешна гл.т. този подход изглежда напълно сгрешен, а шаренията идва в повече, през 2002 г. бяхме много горди с творението си. И дори се намериха хора, които да го харесат.

Трябваше да минат около две години, преди да се замисля за промяната му. Преди това се случиха други важни неща – благодарение на един от най-големите приятели на сайта, МТБ-БГ се сдоби с безплатен и качествен хостинг, с форум и разни други благини.

Към 2004 г. идеята за ново оформление вече бе узряла, като този път на помощ се притече един младеж от форума. Той бе от онази първа генерация младежи, които образуваха леки нерви на утвърдените потребители във форума със своите мнения в стил чат и с разни дръзки прояви. Сега на всички, които си спомнят този период, поведението на тогавашните младежи (на свой ред вече „стари“ потребители) изглежда съвсем невинно на фона на днешната неграмотност и отвореност, ширеща се в обществото ни, а оттам и във форума. Съжалявам, че се налага да включа и тази отрицателна нотка, но един от ефектите на 10-годишното развитие на сайта е, че става все по-точно огледало на българското общество, а там не всичко е в розови краски.

Както и да е, въпросният младеж поназнайваше туй-онуй за уеб-дизайна и предложи помощта си. Така се появи третата версия на МТБ-БГ. При нея менютата и общата рамка бяха еднакви навсякъде, независимо на кое ниво страница се намирате. Бяха добавени и някои по-модерни ефекти като промяна цвета на връзките при кликване и други такива „чудесии“.

Третата версия обаче се оказа начало на нови търсения в областта на външното оформление на сайта. Явно е имало нещо, което ме е глождело, а и постепенно се налагаше дизайнът да бъде оптимизиран за монитори с по-голяма разделителна способност. Да си призная нямам спомен за всички подробности и подбуди по онова време, но от следващите картинки е видно, че докато същинските страници, съдържанието на сайта, оставаха непроменени, рамката около тях приемаше различен вид. Същото се отнася и за съдържанието на началната страница, където се налагаше да намират място все повече неща – появи се рубриката „Снимка на седмицата“, по едно време дори се мъдреха някакви анкети, които съществуваха по-скоро, защото беше модерно, отколкото поради истинска необходимост.

Всъщност и за страниците със съдържание, т.нар. вътрешни страници, имах големи идеи! По това време някъде бях напълно завладян от желанието тези страници да добият своя индивидуалност и оформление, както е в печатните издания, поне за по-важните  и значими статии. Това доведе до много часове допълнителен труд и до още повече впоследствие, когато най-сетне разбрах колко голяма грешка е това в дългосрочен план и трябваше да оправям последствията от нея. Някои от тях и досега могат да се видят като бъгове в някои статии, най-вече пътеписите… Тогава обаче този подход ми изглеждаше като нещо хубаво, което си струва времето и усилията.

И така, полека-лека се стигна до четвъртата основна версия на сайта, разработена по идеен проект на един приятел – един от най-талантливите хора, които познавам. Това е оформлението, което се задържа най-дълго – поне три години, ако не и повече. Това е и видът, в който МТБ-БГ ми харесваше най-много!

„Най-новото“ закономерно и най-сетне си дойде на началната страница, където се наложи да намеря място и за други нови рубрики. (Банерите липсват, затова изглежда малко странно). В горната част на страниците имаше следа от велосипед, която всеки месец се сменяше (разбира се ръчно!), за да отговаря точно на сезона.

Вътрешните страници си останаха с индивидуален дизайн в общата рамка чак до 2007-2008 г., когато окончателно разбрах, че тази концепция ще ми създава все по-големи проблеми и я изоставих.

Външно сайтът изглеждаше много приятно, поне за мен. „Вътре“ обаче бе същински ужас! Благодарение на това, че от самото начало го бях подхванал сам, без да имам никакви знания и умения за уеб-дизайн, всичко все още се правеше „на ръка“ – всяка отделна страница, дори галериите, където ръчно правех умалено копие на всяка една снимка, оформях ги в таблица, свързвах ги към голямата снимка. При статиите нещата не изглеждаха много по-добре откъм загуба на време. Още през 2006-2007 г. сайтът вече бе твърде голям за този праисторически начин на правене и беше ясно, че трябва да се премине към модерен готов софтуер с база данни, автоматизирана обработка на част от съдържанието и т.н., и т.н. По същото време обаче имаше и куп други проблеми за решаване, форумът вреше и кипеше, а информацията ставаше все повече.

Едва през 2009 г. успяхме да направим прехода към CMS (Content Management System) базиран сайт – него ползвате и в момента. Аз лично се преродих от гл.т. на поддръжка и добавяне на съдържание, за потребителите сайтът стана по-интерактивен, а от гл.т. на външния вид за момента ползваме готов професионален шаблон, в който единствено цветът не ми харесва и има някои дреболии за дооправяне, но като цяло всичко работи прилично, а  и аз съм свикнал да не насочвам вниманието си твърде много към външния вид.

Така че и занапред основната ми цел ще е МТБ-БГ да привлича хората на първо място с интересно съдържание и обективна информация, на второ място с функционалност (тук има още много да се желае, но всичко опира и до времеви ресурси) и едва накрая с външен вид.

В това отношение всеки от вас може да е полезен най-малко с мнението си. Ако искате да разкажете какво е бил за вас МТБ-БГ през изминалите 10 години, да споделите искрено какво харесвате в него и какво не, да опишете как сте попаднали тук и какво сте преживяли в това виртуално пространство, ще се радвам да споделите тези неща в темата за юбилея във форума на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=91091

Благодаря на всички приятели, които подкрепяха МТБ-БГ през неговото първо десетилетие – пожелавам ви здраве и достатъчно време за нещата, които обичате! Благодаря и на всички, за които МТБ-БГ има значение и е нещо повече от адрес в интернет!

Ще се видим по пътеките! 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>