X-Fusion 2011

Че е закъсняла тази статия, спор няма и не може да има, но при такъв новинарски поток от информация напоследък, все нещо трябва да изостане, макар текстът да бе готов преди повече от месец. Все пак предполагам, че ще се намерят и хора, които не са се запознали с промените в каталога на тайванския производител X-Fusion, а те безспорно са интересни, особено за пазар като нашия, където продуктите на марката успешно са се настанили в нишата за достъпни, но качествени  и надеждни изделия.

Компанията е основана през 1999 година и от създаването си до днес произвежда компоненти за предно и задно велосипедно окачване. За разработката и усъвършенстването на своите продукти тя се опира на помощта на спонсорираните от нея отбори – ODI X-Fusion Intense, Troupe Racing, Black Market и др. Сред състезателите, ползващи продукти на X-Fusion, са имена като Арън Чейс, Андрю Тейлър, Майк Вайн, Тайлър МакКоул и др. На българския велосипедист марката е позната основно с продуктите си за задно окачване, но те не изчерпват продуктовата гама производителя.

Затова ще започнем представянето с трите модела вилки, които се предлагат през 2011 година  – Vengeance, Velvet и Enix. Всички те са с обновен дизайн и други нововъведения.

Vengeance е дългоходовата вилка със 160 мм ход и е предназначена за Freeride, All Mountain и Enduro. Предлага се в два варианта – HLR и RC. Първата хидравлична система (HLR) разполага с High и Low Speed компресия, както и реглаж на връщането, а втората (RC) – само с Low Speed компресия и рибаунд. Vengeance е с въздушна пружина, което допринася и за доброто й тегло в класа – 2.27 кг (5 lbs). Ходът е с възможност за вътрешна промяна съответно – 160, 130 или 100 мм. Производителят я представя като вилка за тези, които обичат да съчетават катеренето и спускането, и търсят надежден продукт на добра цена.

Velvet е лекият модел на X-Fusion и е предназначен за крос-кънтри, с тегло 1451 грама за варианта със 80-100 мм ход и 1616 грама за варианта със 120-130 мм ход. Моделът е с въздушна пружина и използва RL хидравлика, която осигурява реглаж на връщането и заключване с две степени. Като опция се предлага и заключване от кормилото (Remote LockOut). При опциите за предна ос също има вариации, като освен стандартната 9 мм ос, се предлага и вариант с X-Series QR 15 мм ос, създадена и патентована от Syntace. Тази ос е специфична с това, че когато веднъж се настрои рамото на QR-а, при всяко следващо сваляне и слагане, той застава на същото място, като всеки път оста е затегната еднакво и каплата застава по същия начин, както преди. Целта на тази ос е освен прецизност, да се постигне и по-голяма здравина при по-ниско тегло.

Моделът Enix също е ХС вилка, но е насочена към ценово ориентирания клас. Тя е създадена да осигури също толкова добра работа и настройки като Velvet, но на по-достъпна цена. Моделът използва RL патрон с реглаж на връщането и заключване. Ходът е регулируем – 80, 100 или 120 мм. Теглото на вилката е 1723 грама. Предлага се само във вариант с 9 мм ос.

И трите модела се предлагат с три варианта за стержена – 1 1/8, 1.5 и конусовиден 1.5 – 1 1/8

При задните амортисьори гамата отново се състои от три модела – въздушният O2 и два с метална пружина – Vector и Glyde.

Шоковете с въздушна пружина О2 са чувствително обновени спрямо миналата година. Вариантите вече са RCX, RLX и RL/RLR и са предназначени за XC/All Mountain велосипеди. Освен новия външен вид, са използвани нови материали и уплътнения, за още по-добра работа и по-голяма износоустойчивост. Обновени са и регулиращите въртоци с цел постигане на по-лесна и прецизна настройка – отделните степени за реглаж са много по-точни и отчетливи, а възможността покрай едната настройка да засегнете и другата е премахната. За да се постигне по-линейна работа на въздушната пружина, е увеличен обемът на газовата камера на амортисьора – това според производителя е особено важно за по-дългоходовите модели.

Вариантът RCX разполага с 4-степенна амортизация при ниска скорост на сгъване, която заменя досегашната платформа PVA, и реглаж на връщането. Теглото му е 228 грама (165х38 мм). Новост има и при предлаганите размери – те вече са от 165 х 38 мм до 240 х 76 мм. RLX версията пък има 3-степенна компресия (заключен, режим за педалиране и отключен) и отново – реглаж на връщането. Теглото е същото като RCX, а размерите са от 165 х 38 мм до 200 х 57 мм. Най-бюджетния О2 RL/RLR разполага със заключване и настройка на разгъването (като опция може заключването да става от кормилото). Теглото и размерите са същите като при RLX.

Серията за спускане и агресивно каране на X-Fusion е Vector с двата варианта HLR и RC. През последната година настройките на серията са усъвършенствани с помощта на състезателите, с които работи фирмата. Дизайнът на резервоара и регулаторите е променен към по-компактен с цел по-голяма съвместимост с повечето рамки. HLR е насочен към по-високия ценови клас. Той разполага с въздушен реглаж на началното съпротивление на пружината (air preload), реглаж на връщането, настройка срещу продънване (anti bottom out), компресия при висока и ниска скорост на сгъване. Теглото му без пружина е 408 грама за размер 240 х 76 мм, а размерите, в които се предлага са: 200 х 57, 215 х 63, 222 х 69, 240 х 76, 267 х 89 мм.

Интересно е да се отбележи, че в момента компанията разработва прототип на амортисьор с въздушна пружина, предвиден за спускане и като цяло за по-екстремните дисциплини. За сега се знае, че Vector Air ще разполага с настройки за връщането, високо- и нискоскоростната компресия. Този продукт все още е в процес на разработка и тепърва предстои да го видим в каталога на фирмата.

Интересна и все по-силна тенденция на пазара са коловете за седалка с възможност за бързо регулиране на височината. X-Fusion се намесват в тази ниша със своя модел Hilo. Неговата въздушно-маслена система позволява плавна настройка на височината, варираща в рамките на 100 мм. За да докаже надеждността на своя продукт, производителят го е подложил на тестовете CEN за удар и умора на материала, които той покрил успешно. Hilo се предлага в три размера 27.2, 30.9, 31.6 мм, а теглото ще е от порядъка на 620 грама. Предвидена е възможността да се ползва както с лост намиращ се под седлото, така и с дистанционна команда, поставена на кормилото, като и двата варианта за контрол ще се доставят със всяко колче, така че купувачът ще има възможност да пробва и двата варианта и сам да прецени коя от двете опции е по-удачна за него.

http://www.xfusionshox.com
http://www.velomania-bg.com

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>