Велоизложения 2011: Taipei Cycle Show

Изложението в столицата на Тайван е насочено най-вече към индустрията – големи и малки производители представят на мениджъри от цял свят продуктите си (или поне плановете за нови такива) за 2012 година, така че последните да могат да договорят и подготвят моделите за следващия сезон. Много от нещата, показани в Тайпе, остават тайна за широката публика поне още 1-2 месеца, но често дори и за тях се промъкват слухове. Ето какво улови “радарът” ни при прегледа на десетките страници в интернет, посветени на изложението:

Първо няколко думи за самия панаир – той се проведе за 24-та поредна година, от 16 до 19 март, а площта на огромната зала Nangang бе разпределена между 948 изложители с общо 3060 щанда. За пръв път бяха организирани и открити площи, но въпреки всичко това 800 кандидати останаха в списъка на чакащите. За 2012 г. организаторите съобщиха, че ще търсят още допълнителни възможности за разширяване на площите. Броят на посетителите също бе внушителен – над 5000 души, и то при положение, че в последния момент доста хора се отказаха заради опустошителното земетресение в Япония и опасността от изтичане на радиация.

Вече за никого не е изненада бумът в сегмента на електрическите велосипеди. Делът на тези продукти и концепции в Taipei Cycle Show бе сериозен, като те всъщност бяха наречени Light Electric Vehicles, т.е. ограничени не само до велосипедите (да не забравяме, че има и хора, според които е-байковете всъщност не са точно велосипеди). Тайванското правителство също е насочило сериозни ресурси в тази насока – резултатите от “Програмата за развитие на “зелени” превозни средства” бяха представени на изложението под формата на иновативни разработки в областта на електромоторите и литиево-йонните батерии. Целта на Тайван е да намали замърсяването в страната, генерирано от 12-те милиона скутери (при 23 милиона души население), насърчавайки хората към използването на е-байкове и е-скутери, и подпомагайки развитието на необходиите за това технологии.

Друга тема с продължение е тази за цените. Колкото и да е неприятно, новините в тази насока продължават да вещаят увеличения, предизвикани от нови повишения на заплатите в Китай, продължаващ ръст на цените на суровините, курса на китайската валута, оскъпяването на транспорта заради цените на горивата и др. Като средна стойност се посочва покачване с 5-10%, макар за някои продукти да се очаква и повече, а за други, вследствие на засилена конкуренция и “ценови войни” може дори да видим по-ниски цени. Като цяло повечето производители се опитват с всички сили да задържат ценовите равнища на продуктите си.


След тези по-общи приказки, време да обърнем поглед и към някои конкретни новости и продукти от различни производители, макар и накратко. Някои от тях са за 2011 г., други са прототипи за 2012 г., а общото помежду им е, че във всички случаи ще им обърнем отново внимание с повече подробности в отделни статии по-нататък.

Sram представи един доста интересен продукт, макар и насочен към сгъваемите и градските велосипеди. Става дума за главината с вътрешни скорости А2. “А” идва от “автоматичен” – такъв е режимът на смяна между двете предавки. Главината сама избира дали предавателното отношение да е 1:1 или 1:36, а критерият е скоростта, с която се движи колоездачът.

Kind Shock добавя нова дъщерна марка – Exa Form, с която ще предлага продукти, насочени към градските велосипеди. По този начин и МТБ продуктите на компанията ще са по-ясно обособени и разпознаваеми. Като стана дума за тях, на щанда на производителя можеше да се види прототип на следващото поколение колове за седалка с променлива височина. Основната цел при тях е намаляване на теглото – очаква се то да е около 400 грама, което за момента е най-доброто постижение за подобен продукт. Освен това входът за жилото вече е в основата/долната част на кола, близо до ръба на седалковата тръба, което ще направи пътя на бронята по-пряк и изчистен (от гл.т. на външния вид).

Manitou показа новата си еднокоронна вилка Marvel с 15 мм ос, ход 100/120 мм и тегло около 1.5 кг. Друга компания от групата на Hayes – Sun Ringle – представи нов комплект карбонови АМ колела с името Carbon SRD.

Gravity (една от марките в семейството на FSA) добавя в каталога за 2012 г. ново широко (740 мм) право кормило, чиято конструкция използва комбинация от алуминиева сърцевина и въглеродни нишки. Друг нов продукт на марката е лапата с директен захват Direct Connect.

Една нова марка за любителите на спускането и фрийрайда, идваща от Андора и (очаквано) свързана със Седрик Грасия (който е участвал в проектирането и тестването на някои от продуктите й), е Production Privee. В Тайпе компанията показа кормило и лапа с директен захват. Името на компонентите е 548, кормилото ще се предлага в няколко размера – широчина 740 или 780 мм и издигане 0.5, 1.0. и 1.5 инча. Лапата е с издигане 19 мм и дължина 50 мм. Снимки можете да видите тук: http://www.pinkbike.com/news/Production-Privee-548-Direct-Mount-Stem-and-Bar-Taipei-Cycle-Sho.html

Прототип на нова гума за спускане бе забелязан на щанда на Maxxis. Тя е с размер 2.4 инча, макар че за основа е използван High Roller 2.5 – това е само една от причините за слуховете, че новият продукт всъщност ще замести споменатия популярен модел на марката.

VP също представи доста интересен прототип – чашки, чрез които можете да променяте челния ъгъл на велосипеда, носещи порстичкото име VP-ADJ01. Дотук нищо ново, но този продукт има една важна особеност – позволява реглаж без необходимост от разглобяване на чашките, смяна на елементи от тях и т.н. Иначе казано, можете буквално да направите промените на пътеката, между отделни карания и т.н. Възможните корекции са в рамките на +/- 1.5 градуса, при това без фиксирани степени. Теглото на продукта е 186 грама. Засега прототипът е съвместим със стандартни челни тръби 1.5 с външни чашки и стержени с размер 1 1/8 – за полуинтегрирани и конусовидни чела/чашки/стержени все още няма готови модификации. Цената на продукта също не е уточнена. Повече подробности, включително и видеоклип за това как се променя челният ъгъл, можете да видите тук: http://www.pinkbike.com/news/VP-Angle-Adjustble-Headset-Taipei-Cycle-Show-2011.html

X-Fusion продължават да създават интересни продукти. Такъв е въздушният заден амортисьор за спускане Vector Air – ще го видим в каталога за 2012 г. Наред с това са направени и промени в дългоходовата еднокоронна вилка Vengeance. Всичко това ми напомня, че е крайно време да ви запознаем и с продуктите за 2011 г., където също има доста новости.

За много други нови продукти за 2012 г. скоро ще научите в самостоятелни статии – както е известно, пролетта е сезонът на презентациите, така че стойте на линия!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>