Започна веломаратонът „Безопасно колоездене“ 2011

На 2 април бе даден стартът на „Безопасно колоездене“ – веломаратон на България 2011. В следващите редове публикуваме информация за първия ден, изпратена ни от организаторите.

„Денят започна рано – в 6:00 сутринта на 2 април 2011 г. пред НДК вече се бяха събрали над 70 колоездачи, които ще участват в първия етап от обиколката – от София до Враца. Заедно с тях имаше и група от около 30 велоентусиасти, които ще карат велосипеди по Искърското дефиле. Веломаратонът бе открит от заместник-кмета на община „Триадица“, а организаторът Вячеслав Стоянов сряза червената лента и плисна менче с вода за успех на инициативата. Началото бе отразено от БНТ, които бяха дошли въпреки ранния час. Благодарение на СДВР бе осигурен безвъзмездно полицейски ескорт на участниците до гр. Нови Искър, а община „Триадица“ предостави зала във физкултурния салон на 47-мо училище „Христо Г. Данов”, в което пренощуваха част от участниците.

Карането през нелекия за велосипедистите път през Искърското дефиле надмина дори най-оптимистичните очаквания – колоездачите се справяха без особени проблеми с наклоните, шофьорите на автомобилите бяха невероятно толерантни и предпазливи. За цялото каране през дефилето не се чу нито един клаксон или изнервено форсиране на двигател, въпреки че колоната от велосипедисти заемаше немалка част от пътното платно. Положителни емоции струяха и от гражданите, покрай които минаваше дългата велосипедна колона – те се радваха, поздравяваха колоездачите и им пожелаваха успех.

Карането през Искърското дефиле се оказа приятно и не толкова тежко. Оказа се, че разстоянието от София до Враца (около 120 км) може да бъде взето с велосипед за около 6 часа и половина и то от любители-колоездачи, които използват само тялото си като транспортно средство. Това означава, че при наличие на подходяща инфраструктура всеки жител на голям град може спокойно да се придвижва из него без особено затруднение.

На финала групата велосипедисти бе посрещната от заместник-кмета на гр. Враца, която обяви финала и изказа благодарности на участниците в тази инициатива. На завършилите етапа София-Враца бяха раздадени сертификати, а чуждестранните участници от ЮАР и Молдова изказаха благодарствени думи пред местния телевизионен канал за Враца и областта.

Благодарение на подкрепата на община Враца групата колоездачи е настанена в спортната зала на Природо-математическата гимназия – Враца. За приятна изненада залата е скоро ремонтирана, чиста, приятна, снабдена с нови душове, и – което не е маловажно за всеки велосипедист – с топла вода.“

Напомняме ви, че веломаратонът ще бъде под формата на обиколка на България, като всеки етап ще започва в един областен град и ще завършва в друг. Целта е да се популяризира безопасното придвижване с велосипед, да се насочи вниманието на обществото и институциите към него и към проблемите за решаване в тази област. Дължината на целия маршрут е над 2500 км. За участие във всички етапи се записаха 27 души, а още 110 са тези, които са заявили предварително, че ще се включат само за част от маршрута. Повече подробности за веломаратона можете да намерите в сайта на организаторите от фондация „Фактор“, където можете да се информирате ежедневно и за напредъка на маратона: http://www.factor-foundation.org/bg/ .

Снимките за тази статия са предоставени от Drag, които са един от спонсорите на провята.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>