Резултати от състезанието в Шумен

На 10 октомври в Шумен за пръв път от много години се проведе състезание по планинско колоездене в дисциплината крос-кънтри. Ако се съди по мненията на участниците, споделени във форума на МТБ-БГ (а и като познавам част от организаторите от велоклуб „Илчов баир“ и най-вече Анелия Карагьозян), състезанието е било направено с много желание и старание, в резултат на което е преминало забавно и успешно за всички. Тъй като няма смисъл да се упражнявам в стила „преразказ“, направо ви насочвам към темата във форума, където можете да прочетете впечатленията на хора, присъствали или участвали лично в проявата:

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=77972

Снимките са предоставени от Николай Петков, КК „Исполин“ – Габрово и от организаторите на състезанието


Представяме ви и разказа на Анелия Карагьозян, която е и един от основните организатори на събитието:

На 10.10.2010г. от 10 часа се проведе първото състезание, организирано от шуменския Велоклуб „Илчов баир“. В ранната неделна сутрин, още по тъмно започнахме да разпъваме тенти против дъжд, защото имаше шанс времето да се развали. Всъщност прокапа само на старта на юношите и жените. Въпреки студеното време, освен възрастните, в състезанието взеха участие и деца в най-ранна възраст:

В най-малката група взеха участие децата на две от жените в планинското колоездене: Виктор и Огнян на Таня от Търговище и (нашият) Арман Карагьозян от Шумен.

Следващата група деца от 8 до 14 години беше представена главно от деца от Шумен, но първото място взе Христофор Платиканов от Нова Загора, второто място беше за Филип Стаменков от Шумен, а третото място остана за Георги Колев, пак от Шумен.

Тези участници караха по алеите на местността Кьошковете, а за всички останали състезанието беше по пресечена местност. Дължината на трасето беше 6,5 км и включваше различни елементи от планинското колоездене: стръмно почти 2 километрово изкачване с допълнително затруднение – влажни камъни, по които гумите буксуват; скоростно спускане с препятствия, търкалящи се шишарки, хлъзгави борови иглички, улеи, виражи; след това следваше стръмна тясна пътечка с остри завои, а след нея слалом между дървета и за изненада: стъпала нагоре и надолу, също в съчетание с борови иглички, наклон и близко-разположени борови дървета.

Това разнообразие на терена доведе до екстаз повечето от участниците, най-вече белглийският състезател Уоутър Клепе, който дойде специално от София със своето семейство, за да уважат мероприятието на шуменския велоклуб, а заедно с това и да разгледат близките културно-исторически забележителности.

Първата група стартиращи състезатели по „голямото” трасе бяха девойките, жените и юношите. Първите трабяваше да направят 1 обиколка на трасето, а жените и юношите: по 2 обиколки. При дамите победител стана Таня Тодорова от клуб „Крива Спица“, а втора и най-радостна от цялото състезание стана Райна Кишишева от Варна. Пожелаваме й да се явява по-често на състезанията по планинско колоездене!

При девойките първа стана Хелиана Стоянова от Илчов баир, а втора: Атина Атанасова, също от Шумен.

При юношите състезанието бе най-интересно, защото участниците се бориха за наградата, осигурена от „Топ Байкс“ – Пловдив: цял велосипед. Негов притежател стана Румен Стоянов от КК „Алекси Николов“ – гр. Варна. Всъщност цялата стълбичка при юношите бе окупирана от представителите на този отбор: второто място зае Росен Йорданов, а третото: Добрин Лиловски. Това говори колко добра подготовка получават варненските колоездачи под ръководството на техния треньор Николай Стамболийски, който спомогна за осигуряването на останалите предметни награди за състезанието.

И за да допълним списъка на всички, спомогнали състезанието да се осъществи, няма как да не спомена Община „Шумен“, осигурила награден фонд, грамоти и озвучаване; Природен парк „Шуменско плато“, чиито гости бяхме през цялото време, а също така и ни предоставиха медали и награди: красиви издания за Шуменското плато, както и за останалите природни паркове в България и карти, за да не се изгубим, докато караме. Районно управление Полиция гр. Шумен пък се погрижиха за безопасното протичане на състезанието.

Следващата група стартирали бяха ветераните (те трябваше да направят 3 обиколки) и мъжете (с цели 4 обиколки). При ветераните габровската група от Николаевци взе първо и трето място. Републиканският шампион Николай Коев стана отново първи, а организаторът на габровското Велорали „Узана“ Николай Петков стана трети. Стойчо Николаев от Търговище е втори.

При мъжете безспорен победител стана белгиецът Уоутър Клепе, състезаващ се за „Вивело“. Втори след него е Йордан Дончев от Търговище с 25 минути разлика от победителя, а Радослав Матеевски от КК „Алекси Николов“ гр. Варна стана трети. Веселин Димов от „Илчов баир“ изтърва за малко подиума, но като първо състезание се представи отлично. Пожелаваме му другият път да се нареди на почетната стълбичка.

Всички участници, зрители и организатори останаха безкрайно щастливи, че Шумен също успя да се подреди в календара на събитията по планинско колоездене. Пожелаваме си това да стане традиция и всяка година да имаме възможност да присъстваме на състезания на територията на Шуменско плато, което дава много възможности за културен и велосипеден туризъм.

Видеоклип от състезанието можете да гледате тук: http://vbox7.com/play:990e28a1&r=emb


Резултати от състезанието:

Мъже

Име Отбор/клуб Номер Време
Wouter Cleppe Вивело 28 1:13:14
Йордан Дончев Търговище 40 1:38:06
Радослав Стоянов Матеевски КК Алекси Николов 37 1:39:43
Веселин Димитров Димов Илчов баир 48 1:45:45
Николай Димитров Дончев Търговище 41 1:48:51
Станимир Илков Илиев Илчов баир 16 1:50:00
Мартин Ангелов Чобанов Планински орел Търговище 31 1:56:10
Тодор Емилов Тодоров Планински орел Търговище 39 1:56:10
Филип Огнянов Димитров Шумен 23 1:57:24
Кирил Руменов Христов Илчов баир 47 1:57:24
Калин Атанасов Веждаров Дарик Вело 43 2:04:50
Орлин Любомиров Ковачев Варна 17 2:05:37
Ивайло Иванов Колимов Варна 9 2:11:45
Любомир Димитров Митев Шумен 33
Пламен Стоянов Исполин Габрово 45
Светослав Пламенов Славев Варна 49

Жени

Таня Христова Тодорова Крива спица 13 1:31:10
Райна Господинова Кишишева Варна 34 2:00:00

Юноши

Румен Свиленов Стоянов КК Алекси Николов 30 0:50:50
Росен Лъчезаров Йорданов КК Алекси Николов 35 0:51:31
Добрин Красимиров Лиловски КК Алекси Николов 29 0:52:47
Николай Бисеров Стоянов Илчов баир 21 0:58:55
Иван Валентинов Вълчев Шумен 19 0:59:22
Даниел Нешков Илчов баир 25 1:01:09
Радослав Руменов Радев Шумен 26 1:01:32
Петър Тошков Петров Шумен 24 1:02:35
Александър Павлов Радев Шумен 27 1:03:24
Божидар Васков Василев Илчов баир 36 1:06:31
Станимир Лъчезаров Георгиев Илчов баир 18 1:10:11
Христофор Димитров Платиканов Нова Загора 11
Джошкун Адинан Реджеб Шумен 10
Никола Симеонов Николов Шумен 3

Ветерани

Николай Коев Исполин Габрово 44 1:13:08
Стойчо Желязков Николаев Търговище 12 1:17:38
Николай Петков Исполин Габрово 46 1:30:14
Димитър Стойчев Варна 38 1:52:16

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>