Купа N-bike в Стара загора

Купа N-bike бе едно необикновено състезание, на което, за съжаление, не успях да присъствам. Това личи дори и от името му, което е доста необичайно и му бе дадено в последния момент. Необикновено, защото бе направено от опитни организатори, но се дължеше изцяло на техния ентусиазъм. И на същото качество у състезателите, които не позволиха надпреварата да пропадне, въпреки трудностите, които изникнаха във връзка с провеждането й.

Как се разви всичко? Първоначално това трябваше да е състезание за Купата на кмета на община „Раднево“ с главен организатор велоклуб „Зарата“. След като Николай Костадинов и помощниците му в клуба бяха напреднали доста с организацията, бяха обявили мероприятието и т.н., се оказа, че финансовата криза е покосила бюджета на общината, която трябваше да е основен спонсор на събитието, особено по отношение на наградния фонд. Така в последния момент организаторите се изправиха пред трудното решение да отменят състезанието, за което вече бяха подготвили „почвата“, включително и с успешното му провеждане миналата година. Оказа се обаче, че винаги има възможност за щастлив край. Разбирайки, че причината за отмяна на състезанието е липсата на награден фонд, самите участници пожелаха то да се проведе без такъв – само заради идеята да се съберат и премерят сили, за спорта, както се казва. Това даде криле на хората от „Зарата“, те направиха малки, но забавни импровизации за наградите, смениха името на състезанието и с помощта дори и на хубавото време (въпреки прогнозите за лошо такова) организираха събитие, за което съм сигурен, че е било тонизиращо и забавно. А също и достатъчно предизвикателно.

Мнения на участниците в него можете да прочетете в тази тема от форума:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=70561

А организаторите, освен класирането и снимки, ми изпратиха и кратко описание на събитието, което предлагам на вашето внимание:

„Въпреки финансовата криза, традиционното XC състезание в парк Аязмото – Стара Загора все пак се състоя. Този път под друго име – не за купата на кмета на община „Раднево“, а за купа N-bike. Наградният фонд не беше голям, но включваше уникална, ръчно изработена от Николай Костадинов купа, както и бира за победителите в категория мъже и мъже 35+, а за жените и юношите – безалкохолно. Ентусиасти не липсваха – 37 души приеха предизвикателството да се съревновават за купата.

Трасето не беше никак леко: както като техническа, така и като физическа трудност. За малко под 4 км се спускаха и изкачваха 200 м денивелация, при това основно по единични пътеки с подвижни камъни и мокри корени. Почти нямаше равно място по трасето.

Предизвикателството не беше малко и ярко открои подготовката на съревноваващите се. Състезанието бе уважено от белгийския състезател Уоутър Клепе, който вдигна допълнително летвата. И докато за някои участници основното предизвикателство бе да завършат успешно предвидените обиколки, за Уоутър по-голям проблем бе, че по трасето бе трудно да се изпреварва на тесните места. Той не само направи две опознавателни обиколки на трасето преди самото състезание, след което мина рекордно бързо по него, а и накрая направи още една обиколка. И демонстрира какви постижения може да даде човек, отдаден на този спорт. Все пак Тодор Ангелов от казанлъшкия клуб „Лястовица“ изостана само с около десет минути, с което бе най-близо до белгиеца.

Доброто настроение, както и доброто време, съпътстваха мероприятието и ентусиастите-участници и организатори се радваха на топлото пролетно слънце.

Надяваме се, че всички участници са останали удовлетворени от надпреварата. До нови срещи и заповядайте на следващите мероприятия, организирани от КК „Зарата“ към ТД „Сърнена гора“.

Класиране

Мъже (6 обиколки)
1. Уоутър Клепе – 1:25:52
2. Тодор Ангелов (КК „Лястовица“) – 1:35:38
3. Бойко Танчев (Мамут) – 1:50:59

Юноши (5 обиколки)
1. Георги Георгиев – 1:33:12
2. Желязко Влаев (Сини камъни) – 1:34:16

Жени (4 обиколки)
1. Адриана Станкова  – 2:06:03
2. Ирена Сушко – 2:40:11

мъже 35+ (4 обиколки)
1. Димитър Димитров (Мамут) – 1:10:52
2. Николай Костадинов (Зарата) – 1:26:43
3. Лъчезар Николов (Крива Спица) – 1:31:37

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>