Кратки новини #50

Shimano възстановява пълен производствен капацитет; K-Force Light 386 на FSA спечели награда от International Forum Design; BMW представи M Bike.

Японският производител Shimano вече е възстановил пълен производствен капацитет, след като поръчките за 2010 г. са се увеличили. Това съобщи един от вицепрезидентите на компанията в интервю за Bloomberg Business Week. Той посочва, че през през април-юни 2009 г. компанията е била принудена да намали продукцията на компоненти (особено в по-високия ценови сегмент) с около 20-30 %, но през 2010 г. търсенето отново бележи възход и фабриките й вече работят на пълни обороти. Това е поредният сигнал за бързо излизане на велосипедния бранш от икономическата криза.


Курбелите K-Force Light 386 на FSA спечелиха награда в категорията „Материал“ на International Forum Design. В конкурса са участвали 89 заявки, като 42 от тях са наградени, а пет са отличени със „злато“ и ще бъдат обявени на 20 април. Журито на конкурса се състои от трима души, които изтъкват, че „технологията на материалите не е толкова в създаването на нещо ново, колкото в създаването на нещо по-добро“. Продуктът на FSA получи от същата организация по-рано (по време на изложението Евробайк) и награда за дизайн, заради конструкцията си с трилъчев паяк. Припомням ви, че тези курбели са с два венеца и са съвместими с 9- и 10-скоростни системи.


Автомобилният производител BMW представи свой велосипед, носещ името M Bike (кръстен на известната серия автомобили на марката с по-спортно оборудване). Байкът е с компоненти като на планински велосипед (вилка Manitou Match, хидравлични дискови спирачки, движение Shimano SLX), но с гладки и тънки гуми, така че явно е предназначен за каране по градските и парковите алеи. Алуминиевата рамка е с характерни форми и извивки, така че обещанието на BMW, че всеки, каращ този велосипед в града или на разходка из околността, ще привлече веднага вниманието на околните поне за малко, вероятно е изпълнимо. M Bike ще се появи на пазара през юни 2010 г. и допълни серията от колела на BMW, които могат да се закупят от онлайн-магазина на адрес: https://shop.bmwgroup.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>