МТБ календар на БКС за 2010 г.

Българският колоездачен съюз (БКС) вече е готов и с тази част от състезателния си календар, която засяга планинското колоездене. Преди да ви представя датите обаче, необходимо е да направя няколко уточняващи бележки.


През последните години БКС рядко се споменаваше във връзка с МТБ състезания. Но тази пролет в организацията имаше избор на ново ръководство и дали заради това, или поради някакви други причини, като че ли най-сетне там започва да се забелязва оживление и на тема планинско колоездене. Което е похвално и, надявам се, ще бъде полезно за развитието на последното като спорт.

В тази връзка си позволявам да ви припомня и едно интервю със Симеон Стоилов от спортен клуб „Рам Байкс“ – един от малкото МТБ клубове, членуващи в БКС. Във връзка с календара, който ще видите по-долу, от БКС потвърдиха готовността си за сътрудничество с клубовете, развиващи планинското колоездене като спорт, т.е. които организират състезания и/или подготвят/поддържат отбори или състезатели. Всички те са поканени да се регистрират към БКС, което би им донесло (на тях и на съюза) повече представителност, особено когато става дума за финансиране. Иначе казано, в момента от парите, които държавата заделя за колоездене, почти никаква част не може да отиде за планинско колоездене поради простата причина, че почти никое от „нашите“ състезания (и техните организатори) няма общо с колоездачния съюз. Като цяло това е една много дълга тема, особено ако започнем да търсим отговор на въпроса „защо е така?“, но по-важното е, че май се вижда някаква светлина в тунела и въпросният календар е крачка напред в това отношение.

В него са включени три вида прояви (класификацията е моя):
1. Състезания в чужбина – те са посочени, тъй като участието в тях става чрез национална квота, т.е. „минава“ се през БКС.
2. Състезания, организирани под егидата на БКС (например националния шампионат през юли)
3. Състезания, организирани от различни клубове и организации, които също са включени в календара, макар (засега) БКС да не е обвързан с провеждането им.

Доколкото разбрах, идеята е в края на годината да се изготви общо класиране, базирано на резултатите от отделните състезания през сезона, като за всяко от тях се присъждат определен брой точки за призовите места. Ако подобно намерение наистина бъде осъществено (за момента не разполагаме с никакви допълнителни подробности – предполагам, че още се уточняват), то би могло да е първата крачка към реализирането в обозримо бъдеще на национална верига от състезания с отделни кръгове и крайно класиране, както се прави във всяка държава с нормално развито планинско колоездене (като спорт). За да се стигне то до това обаче, ще са необходими усилия и сътрудничество между БКС и спортните клубове, т.е. организираност, за която вече стана дума.

И така, стигаме и до конкретните дати и събития:

Април

24-25.04.2010 г. – Купа на Кмета – Тетевен – крос-кънтри и спускане

30.04. – 02.05.2010 г. – Международна купа „Шамбала“ – Сопот

Май

08-09.05.2010 г. – Купа на Кмета – Нови Искър – крос-кънтри

22-23.05.2010 г. – Балканско първенство – Сърбия, Крагуевац

Юни

05-06.10.2010 г. – Купа „Златица“ – спускане

18-19.2010 г. – Купа „Несебър“ – спускане и крос-кънтри

Юли

07-10.07.2010 г. – Европейски първенство по крос-кънтри – Израел

10-11.07.2010 г. – Купа „Узана“ – Габрово – крос-кънтри

16-18.07.2010 г. – Държавен лично-отборен шампионат – всички дисциплини – София (предстои да се уточни Симеоново или Драгалевци)

Август

07-08.08.2010 г. – Европейско първенство по спускане – Норвегия

14-15.08.2010 г. – Европейско първенство по 4-крос – Германия

Септември

03-05.2010 г. – Купа „Сапарева баня“ – крос-кънтри

04.09.2010 г. – Купа „Чипровци“ – крос-кънтри

25.09.2010 г. – Купа „Одрински“ – Габрово – крос-кънтри

Октомври

01-03.10.2010 г. – Купа „БКС“ – София – спускане (предстои да се уточни Симеоново или Драгалевци)

Целия календар на Българския колоездачен съюз можете да видите тук:
http://ubcbg.org/calendar/BKS_kalendar_2010.pdf

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>