Schwalbe 2010

В статията за продуктовия семинар на Веломания споменах накратко за новите продукти на германския производител Schwalbe с обещанието да им обърна подобаващо внимание в отделна статия. Ето, че дойде време и за нея.

Започвам с обновения Nobby Nic – един от най-успешните продукти на марката, представен през 2005 г. През изминалите пет години тази гума се доказа като една от най-универсалните – лека, с ниско съпротивление при търкаляне и с добро поведение в почти всякакви условия. Затова не е учудващо, че промените, направени в нея, са дребни и не нарушават досегашната концепция. Шарката на протектора като цяло е запазена, но вече е еднопосочна. При новото поколение бутоните са с малко по-голяма площ и по-различно разположение, което цели подобряване на сцеплението и износоустойчивостта. Страничните стени на каркаса са подсилени за повишаване на устойчивостта към разрези, а теглото е намалено с 30 грама (за размер 2.25). По данни на Schwalbe съпротивлението при търкаляне е намалено с 15 %.

Както и досега, Nobby Nic се предлага в три размера – 2.1, 2.25 и 2.4. Можете да избирате между различни типове конструкция – някои са по-леки, други са с допълнителна защита на стените (Snake Skin или Double Defense), има и UST варианти. При средния размер се предлагат и различни цветове на раменната част на протектора.

В линията Evolution (най-високия клас в каталога на Schwalbe) има и два изцяло нови модела:

Dirty Dan е гума за кал, която се предлага в две разновидности. По-малкият размер – 2.0 (50-559) е насочен към любителите на ХС карането и предлага лека конструкция със сгъваем борд и плътност на каркаса 127 tpi. Протекторът е трикомпонентен, а теглото е 435 грама.

По-големият вариант на Dirty Dan е за спускане и фрийрайд – с размер 2.35 (60-559). Тук бутоните са по-високи и едри, а каучуковата смес е меката Gooey Gluey за максимално добро сцепление. Конструкцията е с метален борд и двуслоен каркас с гъстота 67 tpi на всеки от пластовете, а теглото е 1290 грама.

Следващият нов модел е Wicked Will – основното му предназначение е спускане по сухи и твърди трасета, затова шарката му е оптимизирана за по-ниско съпротивление при търкаляне и добро поведение в завой. Предлага се в общо осем разновидности, благодарение на което можете да избирате между:
– два размера – 2.35 (60-559) и 2.5 (64-559)
– два типа конструкция – Freeride е по-лека, с кевларен борд и еднослоен каркас; Downhill е по-здрава – с двуслоен каркас и метален борд
– два материала за протектора –  Gooey Gluey или Triple Nano-Compound.
Теглото варира от 890 до 1370 грама.

В следващия клас (линията Performance) има още три нови гуми.

Най-универсален е моделът Albert, който се предлага в три размера – 2.1 (54-559), 2.25 (57-559) и  2.35 (60-559). При него шарката на протектора е подходяща за разнообразни условия и терени, а използваната каучукова смес носи името Offroad-Racing-Compound. При два от размерите конструкцията е само с метален борд, докато при 2.1 има и модификация с кевларен. Теглото варира от 590 до 795 грама.

Почти пълна негова противоположност е моделът Sammy Slick. В централната част протекторът му е почти гладък, а в раменната има ниски грайфери, които да осигуряват добро сцепление в завой. Гумата е предназначена за ХС велосипеди и сухи, твърди настилки. Размерът е само един – 2.1 (54-559), а конструкцията е с кевларен борд и допълнителна защита срещу спукване Race Guard. Теглото е 490 грама.

Последният нов модел, който ще ви представя, е Maraton Plus MTB. Тази гума произлиза от продуктите за градски и туристически велосипеди, от които е заимствала ефективната защита срещу пробиви – под протектора е добавен допълнителен защитен слой, който спира стъкла, тръни и други остри предмети. Цената за подобна сигурност обаче е по-високото тегло – 980 грама за размер 1.75 (47-559) и 1150 грама за 2.1 (54-559), като и в двата случая бордът е метален.

http://schwalbe.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>