Локорско и Кремиковци

Това е един много забавен маршрут, който крие и някои допълнителни възможности – включително и тази да го започнете от избрана от вас изходна точка – центъра на с. Локорско или паркинга пред Кремиковския манастир. В първия случай започвате с изкачване и завършвате със спускане, за което имате две опции. Във втория и в началото, и в края ще имате изкачване, но точно по този начин бе направен първоначално маршрута, така че за някого може това да се окаже по-удобният вариант.

Изходна точка: Локорско или Кремиковци
Дължина: 23,65 км
Денивелация (изкачване): 570 м
Продължителност: 3-4 ч (с по-бавно темпо и почивки).
Вода: 1,5 – 2 л
Храна: Маршрутът е полудневен, носете храна по ваша преценка. Един сандвич или енергийна вафла би трябвало да са достатъчни. 
Терен:

– асфалт – 4,1 км
– черни пътища – 17,7 км
– пътеки – 1,8 кмТаблица 1  на маршрута (Локорско – Кремиковци – Локорско)
Таблица 2  на маршрута (Кремиковци – Локорско – Кремиковци)
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следа във формат gpx

Картата е базирана върху Topomaps.info
Натиснете върху картата и профила, за да ги отворите в по-голям размер.

Маршрутът е подходящ за всички сезони, карал съм по него дори и през зимата, когато по черните пътища обикновено има коловози от джипове. Единствено пътеката над Локорско може да ви създаде проблеми при наличието на сняг. Тя е и единствената по-трудна отсечка в маршрута, заради която той получава средна степен техничност. Става дума за една чудесна моторджийска пътека, която предлага достатъчно предизвикателства и за напреднали колоездачи, но без да е непосилна за начинаещи и по-неуверени. Има 1-2 наистина трудни участъка, където някои ще предпочетат да слязат от велосипедите, но като цяло е приятна за всекиго. Като изключим тази секция, останалата част от карането преминава по хубави гладки черни пътища и е съвсем лесна.

Същото може да се каже и за физическото натоварване. Сами виждате от данните по-горе, че това е маршрут, който в никакъв случай няма да изстиска силите ви. На повечето места наклонът нагоре е среден, на места дори приятен. Тук-там има някое по-стръмно изкачване (най-вече по билото), но никое от тях няма да ви доведе до изтощение. Ако го карате бавно и с почивки, можете да прекарате в района и половин ден, но на „бързаците“ едва ли ще са им необходими повече от 2 часа.

Тъй като става дума за южните склонове на Балкана, наличието на кал е малко вероятно, дори и след дъждовни дни. Пътищата са добре утъпкани, а в билната част са покрити с дребни камъчета, така че просто няма как да се размекнат. Единственото изключение е в района над рудника край Кремиковци, където на някои места почвата е по-тежка и глинеста и може да ви изненада неприятно. Но става дума само за отделни участъци.

Като споменах открития рудник, той е може би най-голямата забележителност, покрай която минава маршрутът. Едва ли бих го нарекъл „красива гледка“, но във всички случаи е интересен и впечатляващ обект. Изобщо, цялата отсечка в подножието на планината между Локорско и Кремиковци с изоставените жп линии и мината създава едно доста особено настроение. Разбира се, има и други неща, които си заслужава да видите – Кремиковския манастир и чудесните панорами, които се разкриват от билото. Минава се и през хижа „Стрелец“ – едно от най-приятните места за почивка в този район.

Ако началната ви точка е Локорско:
Най-лесно е да стигнете до селото с автомобил, излиза се през кв. Чепинци или по Ботевградко шосе и северната дъга на Околовръстния път. Разстоянието дотам от центъра на София е около 25 км. До селото има и автобусна линия на СКГТ, №20, с начална спирка в кв. Орландовци. Началната точка на маршрута е площада на селото – влизайки по главната улица, ще стигнете до него и едва ли ще го сбъркате.
Внимание! При т.40 в таблицата за този вариант на маршрута има възможност да продължите по друг начин, за да се спуснете по пътеката, описана в маршрута „Локорско“. За повече подробности погледнете и разпечатайте таблиците за двата маршрута.

Ако началната ви точка е Кремиковския манастир:
До него се стига като минете през цялото село Кремиковци (квартал на София, ако трябва да бъдем точни) по главната улица и продължите нагоре. До манастира има асфалтиран път и голям паркинг, в случай че сте с автомобил, което е най-удобният вариант. Не съм наясно с кои автобуси може да се стигне до кв. Кремиковци, сигурен съм само за №117. Във всички случаи обаче от центъра на квартала до манастира ще трябва да се изкачите нагоре повече от километър. От друга страна, със сигурност има хора, за които дори отиването и връщането на собствен ход от София до Кремиковци или Локорско не би било особен проблем – друг е въпросът доколко ще е приятно.

Ето и няколко снимки, онагледяващи карането в района (натиснете, за да ги отворите в голям размер):

{gallery}trails_routes/route071_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>