Сеславци

Ако търсите леко и кратко каране след работа или нещо ненатоварващо за уикенда, което да е близо до София, разгледайте внимателно този маршрут или, още по-добре, направо го пробвайте! Ако желаете, можете да заведете даже и някой „новопосветен“ в планинското колоездене, доколкото изкачването и спускането са сравнително леки.

Веднага обаче правя и забележката, че по пътеката надолу има и няколко участъка, където начинаещите е по-добре да слязат от велосипедите. Като цяло обаче по-голямата част от пътеката е с лек наклон надолу, гладка повърхност и приятни завои. Което пък ще рече, че по-опитните ездачи ще трябва на много места да въртят и надолу, ако искат да карат с по-висока скорост. В долната си част пътеката се ползва и от моторджии, което в комбинация с правите отсечки и по-големия наклон я прави много скоростна, но това не значи, че не може да се кара и по-разумно.

Изкачването започва по асфалт, но продължава по черен път, който има няколко по-стръмни участъка, но като цяло е съвсем приятен за катерене. През цялото време имате гледка към Сеславци в долния край на долината и отчасти към комините и сградите на завод Кремиковци (известен още като „Мордор“). Той се вижда особено ясно в края на спускането. Не, че е красива гледка, но във всички доста интересна.

Карането отнема най-много 2 часа, така че храна едва ли ще ви е нужна (освен ако не желаете изрично да хапнете на някоя поляна), а за водата – около литър би трябвало да ви стигне, дори и през лятото. По пътя чешми няма.

Таблица на маршрута
GPS следа във формат gpx
Легенда и упътване за използване на машрут


Квартал Сеславци (абе баш село си е, ама карай!) се намира на около 22км от центъра на София. Т.е. съвсем не е далеч, макар че не бих нарекъл достигането дотам с велосипед на собствен ход най-приятното преживяване. Но във всички случаи това е единият вариант. Другият (най-лесен, бърз и приятен) е с автомобил, а третият с автобус №117, за който можете да намерите информация в сайта на СКГТ. Маршрутът започва точно от градския площад – място, което най-лесно ще намерите с питане.

Изходна точка: кв. Сеславци

Дължина: 9,57 км

Денивелация: 350 м


Картата е базирана върху Topomaps.info
Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Внимание! Този знак не е поставен на шега. Части от маршрута преминават в непосредствена близост до стари уранови рудници, чиято експлоатация е прекратена в началото на 90-те години на 20в., но въпреки това според различни източници има съмнения доколко консервацията и рекултивацията са били извършени добре и поради това е възможно в района да има повишен радиационен фон. За повече подробности вижте тази тема и сами преценете дали е безопасно за вас да карате по този маршрут.


Снимки: Любомир Ботушаров, Петър Савов, Nightbringer

{gallery}trails_routes/route040_pics{/gallery}

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>