10-11 октомври – един по-специален DH уикенд над Драгалевци

През почивните дни любителите на спускането в София вероятно ще се упътят към Драгалевци, както обикновено, само че този път ще могат да се възползват и от някои допълнителни екстри – по-ниска цена на дневната карта за лифта и пробно каране на велисепеди Drag и Dragomir, включително DH модела Black Hawk и един прототип за 2010 г.

Дотук всичко звучи като приятно събитие с рекламна цел, но поводът за него всъщност е доста по-сериозен. През изминалите месеци между „Веломания“ и Природен парк „Витоша“ се провеждаха обсъждания и консултации, резултатът от които е постигането на съгласие за създаването на маршрути и пътеки в рамките на парка, които да са предназначени специално за планинско колоездене и да са обособени, за да не си пречат с туристическите алеи. Разбира се, това ще е свързано и с някои правила за каране и поведение, които планинските колоездачи ще трябва да спазват, когато са на туристическите пътеки, както и обратното – някои от велосипедните трасета ще могат да бъдат ползвани и за пешеходен туризъм, но ще има табели, указващи, че основното им предназначение е за колоездачи. Що се отнася то трасетата за спускане, те ще са напълно самостоятелни и дори се предвижда изграждането на мостчета (надлези), по които да преминават над пешеходните пътеки, за да се избегнат в максимална степен възможностите за конфликти и срещи между двата типа ползватели. В следващите месеци предстои конкретизиране на тези и още много подробности като подробните параметри и характеристики на маршрутите, а първите реални резултати под формата на обособени трасета и/или маркирани специално за колоездене пътеки се очакват през пролетта на 2010 г. За целта ще бъде създадена работна група, която ще се занимава с тези неща.

Но да се върнем към събитието в събота и неделя, което се явява и своеобразно закриване на сезон 2009, защото, ако правилно съм разбрал, след това лифтът няма да работи известно време. Желаещите да закупят целодневна карта на преференциалната цена 8 лв., ще могат да го направят в магазините на „Веломания“. Става дума за специални талони, които изглеждат по следния начин:

  

Както споменах, на място ще могат да бъдат пробвани и някои от новите велосипеди на българския производител, а също и „прототип“ на първото обособено трасе за спускане, което ще бъде изградено в съответствие с постигнатото съгласие с управата на парка. Наричам го „прототип“, защото до пролетта то със сигурност ще претърпи известни промени, включително и пълно отделяне от съществуващите туристически пътеки.