Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2009: XC#2 в Офенбург, Германия

Месец май се очертава като най-натоварения откъм състезания у нас. Покрай това малко изостанах с отразяването на кръговете от СК, но ще се опитам да наваксам с три бързи репортажа. Първият, който четете в момента, е за втория кръг в дисциплината крос-кънтри, който се проведе на 25-26 април в Офенбург, Германия. Трасето бе с дължина 6 км, като жените трябваше да направят 6 обиколки, а мъжете 7. Край лентите се събраха около 20 000 души.

Първи по ред бе стартът на дамите, където в рамките на първата обиколка се оформи водеща група, включваща някои от най-силните състезателки, сред които и Маргарита Фулана (Испания, Massi). След това тя атакува и успя да набере преднина от около минута. Групата зад нея включваше Ирина Калентиева (Русия, Topeak Ergon), Лене Байберг (Норвегия, Specialized), Елизабет Осл (Австрия, Ghost) и др. Към тях се присъедини и китайката Ченгуан Рен, която успя да преодолее лошата си стартова позиция. Точно от нейна страна дойде атаката в петата обиколка и макар позицията на Фулана да изглеждаше непоклатима, до края на шестата обиколка Рен успя да я задмине, спечелвайки първи златен медал за сезона. Байберг остана трета, Калентиева четвърта, а Осл пета, което обаче й бе достатъчно, за да излезе начело във временното класиране. 

При мъжете на старта застанаха 220 души. Но първото място е само едно и бе спечелено убедително от Жулиен Абсалон (Франция, Orbea), който успя достатъчно рано да се откъсне от голямата водеща група (типично в негов стил), след което му оставаше само да поддържа и увеличава преднината си. Победата го изведе начело във временното класиране. С нея той подобри и два рекорда – за най-много спечелени кръгове в СК (това бе 18-ти за него, с един повече от легендата Томас Фришкнехт, който има 17 първи места) и за най-много победи в Офенбург (тази му бе трета поред). Зад него борбата течеше с пълна сила и драматични обрати като атаката на Кристоф Заузер, която го изведе на втора позиция, последвана от лошо падане, при което швейцайрецът счупи и двете си спирачки и бе принуден да се оттегли от надпреварата.В крайна смека подреждането е следното: 2-ро място за Волфрам Куршат (Германия, Topeak Ergon), 3-то за Жан-Кристоф Перо (Франция, Massi), 4-то – Бъри Стендър (ЮАР, Specialized) и 5-то – Ралф Наф (Швейцария, Multivan Merida).