Crank Brothers Candy C

Педали с автомати, които имат малка композитна платформа за стъпалото и са определени от производителя като продукт от категорията All Mountain.

Продукт: Педали с автомати, които имат малка композитна платформа за стъпалото и са определени от производителя като продукт от категорията All Mountain. 
Тегло:  309 грама (без парчетата и болтовете към тях)
Цена: 139лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 900км
Продуктът е ползван съвместно с:  Обувки 661 Tiburon, курбели Truvativ Hussefelt и Truvativ Stylo 2.2 RG. 
Други модификации на модела/продукта: Crank Brothers предлагат общо четири модификации на модела Candy, като С е най-евтината от тях. Другите три – SL, 2ti и 4ti – са изработени с по-скъпи и леки материали, което намалява теглото и увеличава цената. 

Въпреки че Crank Brothers определят Candy като All Mountain модел, мисля че предназначението му се разпростира и към ХС велосипедите. Разбира се, за хората, които искат възможно най-ниско тегло, по-удачен в това отношение би бил моделът Eggbeater, но той няма никаква платформа за стъпалото, което едва ли ще допадне на всекиго. Моделите Candy също са леки и компактни, но осигуряват и някаква опора за крака, както и възможност за стъпване без закопчаване. Не очаквайте последното да е много удобно –  не е, но въпреки това е напълно възможно при движение с по-ниска скорост през участъци, където по една или друга причина предпочитате да не сте закопчани. 

Оста е от хром-молибденова стомана, пружината и металните панели на платформата са от неръждаема стомана, а скобите, които закопчават обувката, са от стомана с означението „s45c“, каквото и да значи това. Въпреки, че е най-тежката модификация, Candy С всъщност е с много приятно тегло – 309 грама. А това, че модификацията 4ti е само 198 грама е отделен въпрос… Между другото, разминаването между показанията на електронната везна и данните на производителя е само 1 грам, което е похвално. 

Както и другите педали на Crank Brothers, Candy C използва конструкцията на модела Eggbeater, с който компанията проби в този сегмент на пазара преди години. Името на този първи модел в превод означава „яйцеразбивачка“, или по-просто и разбраемо  – „миксер“. Един поглед е достатъчен да се досетите за причината – пружината, навита около оста, държи две скоби, разположени на кръст и ако махнете платформата за стъпалото (която при Eggbeater липсва), продуктът на външен вид удивително прилича на приставка за миксер. Като оставим настрана тези кухненски понятия, мога да кажа единствено, че устройството на педалите и механизма за закопчаване е пределно просто, което осигурява ниско тегло и е предпоставка за по-малко проблеми. Аз не съм имал никакви. Друг плюс на тази конструкция е добрата работа в кални условия – имах възможността да ги пробвам в най-различни видове размекната почва и дори при най-лепкавите и глинести „смески“, които се набиваха в подметките ми, педалите закопчаваха и откопчаваха, стига разбира се калта да не е засъхнала. Всъщност тя би могла да се задържи по-дълго единствено между парчето и подметката, в самия педал просто няма къде. 

Ъгълът на откопчаване може да е 15 или 20 градуса в зависимост от посоката на парчетата. Педалите на Crank Brothers се славят с по-трудно откопчаване (и нямат възможност за реглаж в това отношение), поне докато са нови парчетата. Затова ги монтирах с по-малкия ъгъл на откопчаване. За моя изненада то не ми се стори никак трудно. Само при първото каране (а то беше съвсем кратко) усещах малко по-голямо съпротивление и то при положение, че карах предишните си педали с максимално отхлабена пружина. Така че аз не мога да се присъединя към твърденията за трудно откопчаване. Нежелано отключване по време на движение (например в завой) с тези педали не съм имал. 

За сметка на това сравнително дълго имах проблеми със закопчаването. Естествено, заподозрях за „виновник“ обувките. Първо пробвах да „повдигна“ парчетата, подлагайки специалните вложки, които са включени в комплекта за тази цел заедно с по-дълги болтове. Чувствително подобрение нямаше или ако имаше, то беше за сметка на това, че кракът ми вече не стъпваше добре на платформата. Следващата стъпка бе да изрежа части от подметката и това като че ли направи нещата по-лесни.  По това време вече бях навъртял и достатъчно километри, така че в крайна сметка причина за трудното закопчаване май се оказах аз – заради малкия размер на педалите (в сравнение с предишните, които ползвах), ми трябваше по-дълго време, за да привикна към Candy C и да започна да ги „намирам“ бързо и безпроблемно с краката си. Предполагам, че заслуга може да има и износването на парчетата, т.е. в началото да е било по-трудно и заради тях, но това вече са си спекулации от моя страна. Важното е, че в момента вече нямам проблеми да закопчая достатъчно бързо и лесно. Crank Brothers твърдят, че закопчаването е възможно дори в посока отпред назад – вярно е, макар че аз не открих особен смисъл в това упражнение. 

Като споменах износване на парчетата, според упътването те издържат средно около 500 часа каране, което в моя случай означава около един сезон. Дали е така не мога да кажа, но на външен вид те вече изглеждат доста остъргани, макар да не ми създават никакви проблеми. По сведения от други ползватели на Crank Brothers, при тях смяната на този консуматив (парчетата) е по-честа в сравнение с други марки. Съдейки по състоянието на моите, предполагам че е точно така, защото с предишните си педали (VP с парчета за SPD) изкарах повече от два сезона.

Монтажът на педалите става чрез шестогран 6мм (при други модификации може да е и 8мм). В началото е добре да подходите с инструкциите на производителя в ръка, защото на самите педали няма буквени означения за ляв и десен – различават се по това, че на оста на левия има един канал, който при десния липсва. 

Помислено е и за поддръжката на педалите. За целта в кутията ще намерите специална пластмасова капачка с отвор за гресиране чрез инструмент, наречен такаламит. Тази капачка се завива на мястото на металния болт във външния край на оста на всеки от педалите, след което с такаламита пълните педала с грес, а старата излиза от другата страна заедно с мръсотията, която е полепнала по нея. Когато започне да излиза чиста грес, време е да приключите с гресирането и да затворите педала. Процедурата е подробно описана в упътването към педалите. Аз лично още не съм извършвал тази манипулация. Между другото, в единия педал фабрично може би е имало малко повече грес, защото след едно от първите карания забелязах, че част от нея е излязла навън, но след като я забърсах, не е имало повече „течове“.

Заключение: 139лв. в първия момент изглеждат доста, особено като се има предвид, че C е „най-обикновената“ модификация на Candy. Разбира се, на пазара има и по-евтини педали с автомати, но ако се сравняват от гл.т. на теглото и функционалността, мисля, че Candy C си струва парите. Дори и на външен вид продуктът е оригинален, макар че може и да не се хареса на всеки. По-важното е, че това са едни добре работещи, леки и доста универсални XC/AM педали за автомати, които могат да ви служат дълго и безпроблемно. 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>