Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCM#1

На 15-16 март в Турция се проведе първият кръг за СК в дисциплината маратон. Трасето с дължина около 90км бе разположено в близост до курортното градче Манавгат (ако ви трябва ориентир, то пък е близо до курорта Анталия), а повече от 120 състезатели бяха на линия, но не за почивка, а за оспорвана надпревара. По една или друга причина през 2008г. в календара на СК са предвидени само два маратонски старта, което означава, че елитните спортисти няма да имат твърде много възможности да натрупат точки в крайното класиране, така че за всеки от тях този старт бе поне толкова важен, колкото ще е и следващият (последен) кръг в Орнан, Франция на 4-5 октомври.

При мъжете много силно впечатление направи завръщането на олимпийския шампион от Сидни през 2000 г. и многократен победител в състезания от СК Мигел Мартинес. Французинът обяви през 2006г., че се оттегля от активна състезателна дейност, но година по-късно явно е решил, че в маратонските надпревари може да намери ново поле за изява. 

И действително присъствието му изостри значително надпреварата, особено когато в един момент от състезанието Мартинес излезе начело и набра около минута преднина. За негов лош късмет обаче двайсетина километра преди финала Мигел спука гума, което позволи на съперниците му да го задминат и да достигнат необезпокоявани финала. Така първото място бе спечелено от неговия сънародник Томас Диеч (Gewiss Bianchi), който е един от специалистите в тази дисциплина и носител на СК за 2007г. Челната петица бе допълнена все от именити състезатели – австриеца Албан Лаката (Dolphin-Trek Mountain Bike Racing Team), германците Карл Плат и Щефан Заам от тима на Bulls и колумбиеца Хектор Паес. 

При жените състезанието не протече по-леко. Доказва го и разликата от едва 5 секунди между победителката (и носителка на СК за 2007г.) Пиа Зундщед (Финландия, Rocky Mountain) и завършилата на второ място Анабела Стропаро (Италия), която също отбелязва своето завръщане в СК. Трета остана Естер Зюс (Швейцария).