GT 2008

Една от емблематичните американски марки, която премина през различни премеждия в последните години, изглежда отново си стъпва на краката. И макар че не е сред компаниите, които задават „модата” в момента, GT не остава назад от пазарните и технологични тенденции. Израз на това е и моделната линия за 2008г., в която новостите не са никак малко.

Разбира се, ще започна с моделите Zaskar, които са знакови за американския производител и включват конструкцията Triple Triangle, при която стойките на веригата са кръстосани със седалковата тръба (която пък пронизва горната) и заварени за горната тръба. Трудно ми е да кажа дали този дизайн дава някакви предимства от гл.т. на днешното състояние на технологиите за производство на велосипедни рамки, но във всички случаи той е част от идентичността на твърдаците на GT, поради което не е учудващо, че е въплътен и в новия модел Zaskar Carbon. Именно това е един от най-важните нови продукти в каталога на компанията. Рамката е с монококова конструкция и тежи около 1.2кг (размер М). GT изрично посочват, че целта им не е била да създадат състезателен байк, който да е свръхлек и с ограничено приложение, а да следват традицията на моделите Zaskar, които са достатъчно издръжливи и комфортни за разнообразно каране, разбира се, без да се излиза от рамките на определението „крос-кънтри”, за което свидетелства и фактът, че геометрията е съобразена с ход на вилката около 100мм. Zaskar Carbon ще се предлага като отделна рамка, а също и с три готови окомплектовки. Най-скъпата е Team, с тегло на целия велосипед около 9,4кг и компоненти като Fox 32 RL и пълен комплект Shimano XTR, включително спирачки и колела. По-евтините модификации са Zaskar Pro и Zaskar Carbon Expert.

Всъщност 2008г. бележи 20-годишнината от първия модел Zaskar, поради което GT са подготвили и специалната рамка Re-Issue (от англ. „преиздадена”), направена от тръби, произведени в САЩ от сплав Alcoa 661. Серията ще е ограничена – само 500 рамки със специфични графични елементи ще бъдат пуснати на пазара с цена 999 щатски долара.

Пренасяйки се към моделите със задно окачване, прави впечатление, че дизайнът остава същия, макар че името е леко променено на ID (Independent Drivetrain) и вече се отнася само до самата система на окачване, а не е част от наименованието на моделите, както досега. Ще припомня накратко, че при ID тръбата за средното движение е закачена по специфичен начин към задницата на рамката, така че да е изолирана от движението й, без да е част от предния триъгълник. На пръв поглед нещата изглеждат по-сложни отколкото са, ако разгледате конструкцията отблизо, само ще се уверите. GT твърдят, че окачването им постига висока ефективност при педалиране, без да страда от ефекта „ритане на педалите”.

Сред прекръстените модели е досегашния i-Drive, който вече се казва Marathon, което сякаш по-добре подчертава и предназначението му. И тук двата най-скъпи модела, Team и Pro, са с карбонови рамки, а оборудването им е сходно с това на аналозите им в серията Zaskar, само че вилките Fox 32RL са с ход 120мм. Задният амортисьор също е Fox, по-конкретно RP23. Ходът на задницата е 100мм, а теглото на модификацията Team е около 10,75кг.


Sanction


Force

В категорията All Mountain GT са подходили по интересен начин. Те предлагат две серии велосипеди, Sanction и Force, които са с ход на задницата 150мм (6 инча) и сходен външен вид, но приликите като че ли свършват дотук. Образно казано Sanction e по-скоро лек фрийрайд байк, чиято стихия е спускането, но може да се използва нормално и нагоре, докато Force е универсален велосипед, насочен към ХС каране, но с по-добри възможности в посока надолу. Тези различия са ясно изразени в окомплектовката, както и в самите рамки – тази на Sanction e с повече подсилки, по-малък челен ъгъл (67 градуса), по-дълга база и задна проходна ос Maxle 150х12мм. Топ-моделът 1.0 включва вилка Rock Shox Lyric 2-Step, заден амортисьор Fox DHX Air 4.0 и движение Shimano XT. Теглото на целия велосипед е около 14,3кг. При Force 1.0 рамката и компонентите са по-леки, например вилката е Fox Float 32 RLC със 140мм ход, а шокът е Fox RP23. Теглото на байка е с 1кг по-ниско в сравнение със Sanction – 13,3кг.

При модела за спускане DHi също са направени леки промени с цел олекотяване и усилване. През 2008г. е добавена и втора, по-евтина версия, която е насочена към по-младите любители на спорта, които не разполагат с достатъчен финансов ресурс, за да си позволят модификацията Team, която струва 5500$. GT изтъкват и факта, че това е един от най-леките серийни DH велосипеди с тегло малко над 18кг.

За повече подробности:
www.gtbicycles.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>