Спортни новини #1

Един от най-успешните отбори по спускане през последните години, Team G-Cross Honda, приключи дейността си. Това остави състезателите на отбора в търсене на ново поприще. Финландецът Мати Леиконен вече бе подписал договор с MS Intense Factory Racing при обявяването на новината. По-късно се разбра накъде ще поемат и съотборниците му –  Грег Минаар се настани в отбора на Santa Cruz Syndicate, а Брендън Феърклоф подписа договор за две години с Monster Energy/Iron Horse.

Джош Брайсленд (Великобритания), 17-годишен, който спечели приза за най-добро класиране в СК в категория младежи през 2007г и е национален шампион на Острова в тази възрастова група, също бе привлечен от Santa Cruz Syndicate.

Като споменах MS Intense Factory Racing, в отбора бе привлечена и 4Х състезателката от Холандия Анеке Беертен, която завърши на първо място в общотото класиране за СК през 2007г.

Intense участват и в още един отбор, съвместно с Chain Reaction Cycles, чиито състезатели ще са сериозни претенденти за места на подиума в кръговете от СК. Новияг тим включва: Крис Коварик (Австралия) – състезател, който едва ли се нуждае от особено представяне; Рори Кънингам (Великобритания) – световен шампион при юношите през 2007г.; Жулиен Камелини – една от младите надежди на Франция и Мат Симъндс – още един перспективен юноша от Великобритания.

Бен Бойко, който спечели slopestyle състезанието в програмата на фестивала Crankworx през 2007г., подписа договор за следващите две години с канадския производител Norco.

Камерън Зинк (САЩ, основно фрийрайд, победител в Crankworx 2006) ще възседне байкове с марката Felt. Основните състезания в програмата му за 2008г. са от типа slopestyle, включително проявите от серията Qashqai Urban Challenge, които се провеждат в градски условия и набраха популярност през изминалия сезон.

GT решиха да се разделят с Браян Лоупс (САЩ) и да поемат в „нова посока”. Това стана ясно от сайта на Лоупс, макар че за момента все още няма официално изявление от страна на GT. За Браян това означава, че трябва да си намери нов спонсор, с което той вероятно вече се занимава усилено.

И като говорим за раздяла, новини за такава долетяха и от лагера на KonaФабиен Барел вече няма да кара техния Stab Supreme. Затова пък почитателите на марката и на френския състезател ще могат да опитат да се вредят за някой от 178-те велосипеда от специалната серия с името на Барел върху горната тръба. Междувременно Kona привлече в отбора си за Dirt Jump и фрийрайд братята Андреу и Луис Лакондеги, чиито имена започнаха да се споменават доста често през изминалия сезон. А за Барел се чу, че отива в отбора на Subaru и ще кара Mondraker Kaiser заедно с Флорен Пайе и Дамиен Спаноло.

Шведският ХС състезател Фредрик Кесякоф премина към отбора Full Dynamix. Сезон 2007 бе доста успешен за Кесякоф, който записа първата си победа в кръг от СК в Марибор, Словения, както и пето място в общото класиране за СК и четвърто място на Световното първенство във Форт Уилям, Великобритания. Шведът има много силни представяния и в дисциплината маратон.

Коментари във форума