Първи бележки за Trek 2008

След като съвсем наскоро съобщихме за новото окачване на Дейв Уигъл, наречено Split Pivot, Trek разкри част от нововъведенията в продуктите са за 2008г. И познайте какво е налице при модела Fuel EX? Отново концентрична задна става, използваща за център оста на задното колело. Производителят от Уисконсин е нарекъл това Active Braking Pivot и засега името на Дейв Уигъл официално не фигурира никъде. За „автор” на окачването на Trek се спряга Хосе Гонзалес, който бе привлечен от „щаба” на Manitou. Това повдига някои въпроси, които вероятно скоро ще намерят отговор: Има ли Дейв Уигъл нещо общо с продукцията на Trek за 2008г.? Ако не, ще бъдем ли отново свидетели на поредната „патентна война”?

Все пак нека оставим интригите настрана (засега) и да се съсредоточим върху новото окачване на Trek. Името му достатъчно ясно указва в каква посока е основното предимство спрямо наличните досега едноставни окачвания (както и някои системи с повече от една става, известни като faux bar, при които обаче задната ос не се движи около виртуална опорна точка, а по окръжност около главната става) – тук спирането би трябвало да влияе много по-малко, т.е. окачването да остава активно и добре работещо дори при задействане на задната спирачка. Теорията се основава на факта, че с концентричната задна става се създава нещо подобно на плаващите дискови спирачки. Разбира се, има и различия, а твърденията тепърва ще трябва да се доказват на практика. Задната главина е с нормална ос с дължина 135мм, но е необходим специален ексцентриков лост за придържането й, различен от стандартните QR лостове.

Новостите не свършват с Active Braking Pivot. Друга особеност на окачването на новия Fuel EX е динамичната долна точка на захващане на задния амортисьор. Както ще видите и от снимките в чужди публикации, шокът се захваща директно за стойките на веригата, малко по-напред от главната става на окачването. Какви предимства носи това? Според Trek така се постига по-прецизно моделиране на коефициента на окачването в различните точки от хода, за да бъде работата му по-плавна и прогресивна.

Струва си да отбележим и новата кобилица, която представлява едно цяло (двете половини са заварени една за друга). Производителят твърди, че тя е по-лека, два пъти по-корава и два пъти по-здрава, а също така и по-компактна.

В линията Fuel EX ще има както алуминиеви, така и карбонови модели. Предстои да видим дали американският производител не крие още интересни неща за следващия сезон, така че настоящата статия със сигурност няма да е последното включване по темата. Снимки на новия Fuel EX, както и подробности на английски език можете да намерите ТУК.

За контакти:
www2.trekbikes.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>