Новодомци

Това е новият дом на МТБ-БГ! Къщата от типа 1U се намира в елитния квартал на Орбител и има стабилна основа Arima, два етажа по 160MB, мощни климатици и бързи комуникации към света…

Да, понятията са малко по-различни от тези в обявите за недвижими имоти, защото новият дом на сайта и форума, разбира се, е сървър. По-важното е, че той си е наш, разположен е в България и е предназначен изцяло за МТБ-БГ, така че сайтът и форумът да се ширят удобно и да бъдат лесно и бързо достъпни отвсякъде. Другата съществена промяна е софтуерът за форума, който вече е добре познатият на повечето от вас phpBB2. Дори в сегашния си съвсем базов вариант той е доста по-функционален от предишния, а в бъдеще има още много варианти за надграждане и подобрение.

След малко ще обясня по-подробно за промените, но преди това искам да благодаря на четири души и една фирма, които направиха възможно това преместване. Трима от тях, наши уважавани съфорумци, пожелаха изрично да не споменавам имената им, въпреки че именно на тях дължим успешното преместване на сайта, настройката и поддръжката на сървъра и най-вече конвертирането от стария към новия форум, което, повярвайте, не беше никак лесно и безпроблемно! Благодаря им от сърце, защото те отделиха не просто часове, а цели дни за добруването на МТБ-БГ. Именно с тяхната помощ и умения стана успешното преминаване от Snitz към phpBB2 със запазване на съществената информация и нормалния вид на постовете и темите. Орбител и Стефан Стефанов пък подадоха ръка на МТБ-БГ, осигурявайки т.нар. colocation (услугата, при която нашият сървър стои в един гардероб с други сървъри и Орбител му осигуряват захранване, бърза връзка, поддръжка и т.н.) по специална програма без директно заплащане, което на практика прави услугата по-достъпна за мен. Всичко това направи възможни промените, които не само решават трудностите с достъпа и отварянето на страници от сайта напоследък, но се надявам, че ще направят сайта по-бърз за повечето от вас, а форума по-удобен и функционален за всички, участващи в него.

Една от най-ценните нови функции във форума е възможноста за едновременна обработка на повече от една тема или пост (заключване, изтриване, преместване на няколко наведнъж), както и разделянето/отделянето на една тема. Тези „екстри“ не само ще ускорят модерирането, което досега беше съществен проблем в някои части на форума (например пазара), но и ще позволят да взимаме по-ефективни мерки срещу офтопика в темите, отделяйки го на по-подходящи места. За едни сватба, за други брадва, както се казва, с което визирам в най-голяма степен пазара, където се надявам, че с новия форум ще може много по-бързо и качествено да въведем ред. Освен това ще бъде по-лесно и бързо изтриването на неактуални теми или преместването им в архива. Надявам се обаче, че не само от модераторска, но и от потребителска гл.т. новият форум ще дава по-богати възможности.

Още веднъж, големи благодарности към хората, които осъществиха тази важна крачка за МТБ-БГ! Надявам се ползата от нея да се усети от всички!

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>