Oro – завръщането на Formula

Макар че повечето български потребители в момента биха свързали марката Formula най-вече с главините, широко разпространени на нашия пазар, мнозина вероятно ще се сетят, че преди години имаше и производител на дискови спирачки с такова име, базиран в Италия. Нещо повече, по едно време техен модел държеше първенството за най-лека дискова спирачка. Продуктите на италианската компания обаче като че ли имаха и някои недостатъци, което в комбинация с настъпателната пазарна политика на част от тогавашните им конкуренти и навлизането на нови играчи на пазара, сякаш доведе до изтласкване на Formula на по-задни позиции.

Напоследък обаче марката се споменава все по-често заради новите си модели, носещи общо името Oro. Те не само предлагат екстри, характерни за повечето модели от висок клас на конкурентите им, но се отличават и с приемливо тегло, компактен дизайн и, както се твърди в много тестове тук и там, завидна сила и приятно усещане при спиране. С други думи, моделите Oro, макар и не толкова широко разпространени, има какво да предложат дори и на взискателните потребители. Между другото, с такива спирачки карат Грег Минаар и Седрик Грасия…

 

Разбира се, става дума за хидравлични спирачки с отворена система, така че разширяващият се обем на флуида (заради отделената при спирането топлина) да не влошава действието им. Дизайнът на лостчето и резервоара за спирачна течност е защитен с няколко патента, един от които засяга и т.нар. Feel Control System (система за контрол на усещането) – врътка, която позволява да променяте без помощта на инструменти контактната точка/свободния ход на лостчето. Гривната за захват към кормилото е раздвоена, така че лостчетата могат да се свалят, без да се махат командите и ръкохватките. Освен това те са и обръщаеми, т.е. всяко от тях може да се ползва като ляво или дясно. Спирачният апарат е с две срещуположни бутала и, разбира се, компактен дизайн. Накладките се сменят лесно, без нужда от инструменти. Моделите Oro са съвместими с Post Mount и IS, а размерите на роторите (между другото, те са с вълнообразна форма, за по-добро охлаждане и очистване) са цели пет – от 140мм (само заден) до огромните 220мм (за тези, които желаят максимална спирачна мощ отпред).


Oro k24
Formula наричат този модел „оригиналът” и наистина к24 се явява нещо като база, над която има 2 по-скъпи и една по-икономична спирачки. Използваните материали са „стандартни”, а теглото със 160мм диск е 395 грама.

Oro Puro
Олекотената версия. 388 грама за предна спирачка със 160мм ротор. Титанови и алуминиеви болтове, карбоново „перо” на лостчето, кевларено-полиестерен маркуч.

Oro Bianco
Спирачката на Грег Минаар. Като цяло покрива характеристиките на к24, само че е с по-лъскав дизайн, лазерни графики и, най-важното, спирачно лостче с по-особен дизайн, предназначен специално за спускачите.

Oro k18
Най-достъпният в ценово отношение модел. Formula твърдят, че тази спирачка запазва добрите характеристики при спиране и това вероятно е така, но в сравнение с по-скъпите от „семейството” отсъстват неща като FCS и асиметричното бутало при резервоара.

За повече подробности:
www.formula-brake.it

Коментари във форума

Етикети: , , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>