XC за купата на кмета в Стара Загора

Ако името на тази проява ви звучи твърде официално, не се стряскайте – то просто отразява ангажираността на община „Стара Загора” към организирането й. Другият главен организатор бяха верига магазини Pro Bike, представени в града от магазин K&T, а официален медиен партньор бе радио “FM+”.

Официално програмата на състезанието бе съсредоточена в неделния ден, 11 юни, но тези, които бяха дошли още в събота, се възползваха от възможността да направят една или повече опознавателни/тренировъчни обиколки в парк „Аязмото”, разположен над града. Не мога да не започна репортажа си именно с няколко похвални думи за трасето, което е едно от най-хубавите за тази дисциплина, които съм виждал у нас (кой знае още колко подобни бисери се крият извън София). Макар че в никой случай не бих го нарекъл трудно от гл.т. на спусканията, множеството завои, тесните пътеки и подлъгващата настилка на някои места създаваха условия за спечелване или изгубване на време, което бе нагледно показано и в старта на мъжете. Имаше дори две скокчета. За мен най-хубавата особеност на обиколката бе нейната насеченост – започваше се с кратко изкачване, после дълго спускане, малко равно и продължително изкачване, последвано от второ спускане, което излизаше на една от главните алеи в парка. Там обаче вместо надясно към близкия старт/финал, се продължаваше наляво със стръмно изкачване по черен път, последвано от второ дълго спускане и отново стръмно изкачване, което най-сетне отвеждаше участниците до финалната линия. Всичко това създаваше предпоставки за по-трудно влизане в ритъм и повече възможности за оспорвана борба, тъй като добрите катерачи не можеха да си осигурят толкова комфортна преднина наведнъж спрямо добрите спускачи, чиито възможности за наваксване бяха по-чести. Разбира се, най-важно бе човек да има умения и в двете области на карането, ако иска да се класира по-напред. Към характеристиките на трасето следва да прибавя и красотата на парк „Аязмото”, място, което със сигурност ще се хареса на всеки любител на разходките, а както се оказа, има какво да предложи и на планинските колоездачи. Особен интерес представляват множеството дървесни видове, някои от които нормално не се срещат на едно място – това е била и една от основните цели при създаването на парка преди време. А ако трябва да съм докрай подробен, липсата на комари в горските участъци бе огромно предимство за криещите се в сенките фотографи като мен.

И така, в неделя сутринта главната алея при площадките за бадминтон бе огласена и оцветена от десетки колоездачи, малки и големи, както и от малко придружаващ антураж (включително такива като мен). Когато пристигнах, старт-финалът вече бе подготвен, записването течеше с пълна сила, а някои вече правеха и опознавателни обиколки. Разбира се, няма да пропусна организацията на надпреварата, която бе много добра. Програмата бе стриктно спазена, като единствената промяна, която се наложи, бе намаляването на обиколките на юношите с една, тъй като се оказа, че темпото им е по-бавно от очакваното. Трасето не бе маркирано и оградено с много ленти, нито пък имаше много постове, разположени нагъсто, но нямаше проблеми с ориентацията по него или в друго отношение. На старт-финала имаше музикално озвучаване и радиоводещ, който да подгрява публиката и състезателите, а всеки завършил, че дори и разни странични елементи като мен, получи големи вкусни сандвичи за възстановяване на силите. Дори времето (слънчево, но без да е горещо) бе на наша страна. Единствената „издънка” бе при награждаването, когато организаторите започнаха да връчват наградите, но забравиха за медалите, та се наложи някои от първенците да се качат отново на стълбичката и за тях. Това да им е кусурът!

Участниците в състезанието не бяха малко – общо 60 души стартираха в различните групи, представители на няколко отбора, както и индивидуални състезатели. Организаторите нарочно бяха избрали формат, при който двете най-силни групи – на мъжете и на юношите – да стартират след децата и преди жените и ветераните, за да може да привлекат по-голям интерес още преди обяд. От зрителска гл.т. мога да кажа, че се получи състезание с доста обрати, макар че за някои от участниците те не бяха от най-приятните.


Както казах, началото бе дадено със старта на двете групи деца. Първите караха по кратко трасе, докато за вторите обиколките бяха повече и по-дълги, включващи и пресечен терен. Излишно е да споменавам, че малките състезатели не отстъпиха ни най-малко по всеотдайност и хъс на големите, така че напълно заслужиха наградите и аплодисментите, с които бяха удостоени.

Последваха ги юношите, които направиха три обиколки (вместо четири, както бе предвидено в началото). Напредвайки с фотоапарат по трасето непрекъснато се изненадвах от променения състав в поредната обиколка. Петър Дачев (Горгона) водеше, но отпадна поради спукана гума. Същото сполетя и друг негов съотборник. След няколкото промени в челните редици пръв пресече финала Георги Митов (Ram Bikes), следван от Стоян Петков („Зарата”) и Велизар Вълков (София).

При мъжете също не липсваха обрати. Първата ми среща с тях бе точно в края на първото спускане, където Калин Рахнев пръв изскочи от острия завой. След него Жельо Стойчев (Ram Bikes) се беше засилил повечко и изпусна завоя, което освободи пътя на Николай Костадинов (“Зарата”). В следващите обиколки Калин постепенно изгуби няколко позиции (да не забравяме, че неговата специалност е спускането!), а Николай зае уверено първото място и, макар и трудно, успя да го запази докрай. Жельо Стойчев финишира втори, а Красимир Шопов (Пазарджик) трети.

Жените и ветераните стартираха заедно, като първите направиха съответно една и две обиколки. Представителките на нежния пол бяха само три, като най-бърза бе Нели Радкова (Пазарджик). При ветераните пък за пореден път най-добре се представи Красимир Господинов („Зарата”), но вероятно победата в родния му град е била една от най-сладките.

Наградите и купата на кмета на Стара Загора бяха връчени от заместник-кмета на общината, след което дойде и времето за връщане към дома (където ни завариха тъмни облаци и дъжд). Като цяло мога да кажа за проявата само едно: Браво! Догодина пак!


Класиране:

І. Деца до 12 години – 1 обиколка /по трасето за деца/

1. Момчил Костов
2. Мария Филипова
3. Николай Господинов
4. Виктор Млеканов

Ст. Загора
“Еделвайс”, Пловдив
Ст. Загора
“Еделвайс”, Пловдив
00.02.22
00.03.00
00.03.07
00.03.13
ІІ. Деца 12 – 15 години – 3 обиколки /по трасето за деца/
1. Александър Алексиев
2. Георги Петков
3. Радослав Георгиев
4. Явор Ганчев
5. Димитър Филипов
6. Николай Митев
7. Светлин Петков
8. Мартин Василев
9. Феликс Рановски
10. Стефан Кюркчиев
11. Станка Кюркчиева
12. Ивайло Димитров
13. Камен Чернев
“Лястовица” Казанлък
Ст. Загора
“Локомотив” Ст. Загора
Ст. Загора
Ст. Загора
Ст. Загора
Ст. Загора
“Еделвайс” Пловдив
София
“Еделвайс” Пловдив
Ст. Загора
“Еделвайс” Пловдив

00.10.23
00.10.38
00.10.40

ІІІ. Юноши 16 – 18 години – 3 обиколки / по трасето за възрастни /
1. Георги Митов
2.Стоян Петков
3. Велизар Вълков
4. Ясен Панайотов
5. Цветан Бальовски
6. Християн Зарчев
7. Васил Димитров
8. Икпе Стивън
9. Александър Петров
RAM Bikes София
“Зарата” Ст. Загора
София
Ст. Загора
София
“Ефко рейсинг” К-к
“Спринт” Пловдив
“Ефко рейсинг” К-к
“Спринт” Пловдив
01.17.51
01.23.21
01.23.51
01.25.56
01.27.39
01.30.10
01.33.05
01.36.08
01.41.59
Останалите участници не са финиширали поради отказване, технически причини или затваряне с обиколка.
ІV. Мъже – 4 обиколки
1. Николай Костадинов
2. Жеко Стойчев
3. Красимир Шопов
4. Антон Настев
5. Мирослав Алексиев
6. Калин Рахнев
7. Станимир Статев
8. Атанас Тодоров
9. Мирослав Пашов
“Зарата” Ст. Загора
RAM Bikes
Пазарджик
RAM Bikes
“Лястовица” К-к
“Спринт” Пловдив
Ст. Загора
“Еделвайс” Пловдив
Казанлък
00.58.05
00.59.16
01.05.34
01.07.11
01.09.32
01.11.42
01.14.25
01.15.38
01.16.54
Останалите участници не са финиширали поради отказване, технически причини или затваряне с обиколка.
V. Жени – 1 обиколка
1. Нели Радкова
2. Илинда Евтимова
3. Мариана Геренова
Пазарджик
RAM Bikes
Ст. Загора
00.24.16
00.26.55
00.31.41
VІ. Ветерани – 2 обиколки
1. Красимир Господинов
2. Таньо Танев
3. Йордан Гавазов
4. Христо Гошев
5. Георги Мачковски
“Зарата” Ст. Загора
“Лястовица” К-к
“Спринт” Пловдив
“Спринт” Пловдив
Ст. Загора
00.35.01
00.37.39
00.39.16
00.40.57
00.43.05

Носител на Купата на кмета на община Ст. Загора – Николай Костадинов

Домакини…

Благодаря на Иван Тинков и Димчо Косев, собственици на м-н „К&T“, на чието сервизно оборудване могат да завидят почти всички магазини в България (почти пълен набор инструменти Park Tool, както и няколко допълнения от други реномирани марки). Макар да имаха цял куп организационни задачи, двамата успяха да отделят достатъчно време на мен и спътниците ми, да ни упътят и да ни разкажат някои интересни неща.
Благодарности и към групата старозагорски колоездачи, някои от които са и редовни посетители във Форума на МТБ-БГ! Те също ни обгрижиха и ни запознаха с някои от най-приятните заведения на Стара Загора, но по-ценна от всичко бе просто приятната им компания.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>