СК в Кюрасо, Холандски Антили, ХС#1

Първият кръг от Световната купа в дисциплината крос-кънтри за 2006г. се проведе на 1-2 април в екзотично място, което повечето хора свързват с плажен туризъм. Е, оказва се, че освен освежаващата прохлада на морската вода, Холандските Антили  предлагат възможности и за други забавления, включително и на две колела. Кюрасо е един от петте острова, обединени под това име. Намира се в Карибско море, на север от Венецуела, в близост до по-известния у нас о-в Аруба.

Трасето за откриване на сезона бе с дължина на обиколката 6,8км и денивелация 110м, разположено на каменисти терени до плажната ивица. Макар и по-скромни от гл.т. на трудността при изкачване, обиколките включваха остри завои и тесни участъци, както и изобилие от тръни, като всяко от тези неща можеше да доведе до изненади и размествания в класирането. Жегата и влажността също не бяха без значение. А отсечките, които  минаваха през самия плаж, криеха и друга опасност – отвличащи вниманието тела в оскъдно облекло, проснати на шезлонгите под жаркото слънце. В подобни условия мъжете трябваше да завършат 6 обиколки, а жените с една по-малко. Имаше и начална обиколка за „разкъсване” на колоната от състезатели.

При жените победител стана Гун-Рита Даале, което в никой случай не е изненада, но все пак норвежката състезателка призна, че това е бил един труден старт за нея, тъй като не се беше възстановила напълно от прекаран същата седмица грип и имаше проблеми с високите температури. Свидетелство за това е и малката разлика между нея и Забине Шпиц, която се класира на второ място и остана много доволна от надпреварата. Трета завърши Маргарита Фулана, която също направи добро състезание, но предизвика и негодуванието на Алисън Сайдор заради това, че я е принудила да излезе извън трасето при опит за задминаване, което костваше на американката няколко позиции (заради спукана гума).

При мъжете победи Барт Брентженс, който може би имаше известно преимущество като проектант на трасето и редовен посетител на острова през последните години, но освен това показа и подобаваща издръжливост, за да запази първата си позиция, до която се добра още след старта. И той, подобно на другите състезатели, се оплака от високите температури и обезводняването, особено по време на втората обиколка, но успя да се пребори с това. Зад него Жулиен Абсалон също демострира стабилно каране, като в един момент дори успя да застраши лидерството на холандеца, но не му достигнаха силите. Трети завърши Лиъм Килийн, чиито изяви стават все по-добри в последните месеци.

Класиране мъже:
1. Bart Brentjens (Холандия)
2. Julien Absalon (Франция)
3. Liam Killeen (Великобритания)
4. Roel Paulissen (Белгия)
5. Christoph Sauser (Швейцария)

Класиране жени:
1. Gunn-Rita Dahle (Норвегия)
2. Sabine Spitz (Германия)
3. Margarita Fullana Riera (Испания)
4. Marie-Helene Premont (Канада)
5. Mary McConneloug (САЩ)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>