Кратки новини #15

Джошуа Бендър, добре известен с умопомрачителните си скокове от скали, падна лошо и си счупи един прешлен от гръбнака, както и още няколко други кости. За щастие състоянието му е стабилно и Бендър ще може отново да се движи, но преди това трябва да премине дълъг процес на възстановяване. Неприятната случка е станала в щата Юта при скок от скала с височина около 10 м. Бендър се е отделил от колелото си малко преди приземяването. Да му пожелаем бързо възстановяване!

Нейтън Рени постави неофициален рекорд по скок на дължина с велосипед на 3 ноември 2005г. Опитът на безстрашния австралиец бе организиран с помощта на Red Bull, като за целта бяха проектирани и построени рампи за отскок и приземяване. След това Рени бе засилен с помощта на мотоциклет, постигайки скорост 96 км/ч, благодарение на което успя да прелети 121 фута (36 метра!) – с шест фута повече от официалния рекорд, поставен от Колин Уинкълман през 2000 г. Причината от Гинес да не признаят постижението на Рени за официално е, че той падна при приземяването, при което извади рамото си и натроши шлема си. Въпреки това австралиецът е доволен от скока си и планира нови подобни опити в бъдеще!

Томас Фришнехт спечели едно от най-тежките състезания за издръжливост в света – La Ruta de los Conquistadores в Коста Рика. Надпреварата включва повече от 320 км (200 мили) в рамките на три дни, с много тежък и разнообразен терен. Трасето преминава през девет различни микроклимата и се изкачва до почти 3000м надморска височина, минавайки по пътя на армията на конкистадорите, водени от Хуан де Кабалон. Фриши е първият победител в състезанието (а то се провежда за 13 път!), който не е от Коста Рика.

През 2005г. Red Bull проведе няколко интересни състезания, сред които и Road Rage. Спирам се на него, защото форматът му наистина е доста нестандартен. Става дума за надпревара, която можем да наречем „спускане по асфалт”. За трасе бе избран стръмен път в Калифорния със стотици завои и наклон 15%. Участието в Road Rage бе възможно само с покана, както е и в други прояви на Red Bull. На старта застанаха звезди както от планинското, така и от шосейното и пистовото колоездене и дори BMX състезатели, бивши или настоящи, като всеки бе избрал различно „оръжие” – от стандартни шосейни велосипеди до различни маунтин байкове, модифицирани с шосейни колела и гуми. Повечето участници бяха навлекли пълна DH екипировка, но имаше и такива, които караха само с каска. Интересният експеримент завърши с победа на Майлс Рокуел (един от най-известните спускачи на САЩ от близкото минало), следван от Дейвид МакКук, и двамата с шосейни велосипеди.

Marzocchi се готвят да пуснат на пазара задни амортисьори с пневматична пружина. За момента се знае, че ще има поне два варианта – един за по-дългоходови байкове, който ще е с резервоар от типа piggyback и един по-лек и компактен модел за ХС велосипеди. И в двата случая шоковете ще разполагат с платформа за педалиране, която ще е с три настройки.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>