Репортаж от първия кръг по ХС за Националния шампионат 2005

Точно на Великден, 1 май, в Южния парк в София се проведе за пореден път състезание по крос-кънтри. То бе организирано от БФПК и спортен клуб „БАС“ и имаше ранг на първи кръг от Националния шампионат по планинско колоездене за 2005г. в тази дисциплина.

Димитър Гайдов, 1 място при юношите

Времето беше прекрасно, организацията добра, така че имаше предпоставки за хубаво състезание. Единственият проблем беше, че проявата съвпадна с Великден, което спря много хора от участие (имаше около 21 състезатели) и повлия на броя на публиката. БФПК до последно обмисляше дали да проведе състезанието или да го отложи, но избра първото, тъй като тази дата бе обявена още от зимата. Както казах, това намали броя на участниците, но все пак някои от най-добрите български състезатели в тази дисциплина присъстваха, а и публика не липсваше, макар и не толкова многобройна, колкото сме свикнали да виждаме на това място.

Всъщност, вторият старт (на мъжете) бе много интересен. Но всичко по реда си…

В празничната неделна утрин моя милост отвори очи трудно и късно, закуси с яйца, козунак и кисело мляко и се отправи тромаво към старт/финала в Южния парк. Пристигнах няколко минути преди обявеното време за първия старт на озвучената организатолска площадка и се отправих към стратегическа позиция за снимане. Състезателите вече се подготвяха.

Трасето бе сравнително лесно и имаше доста общи неща с първоначалните трасета в Южния парк. В района на „Монцата“, което е съвсем близо и до старт-финала, обиколката бе доста нагъната, което позволяваше публиката да следи обратите и да наблюдава по-дълго състезателите, особено при спусканията.

Минути по-късно бе даден стартът на юношите. Когато излязоха на „Монцата“, начело беше Димитър Гайдов, който е един от най-добрите спускачи в България, но миналата година на същото място доказа, че може да върти и нагоре, когато трябва. Тази година той отново започна състезанието уверено и не изпусна водачеството до самия край. В рамките на трите обиколки той увеличи преднината си и завърши първи с време 31:53.007. Втори, на една минута от Митко, финишира Георги Митов, а двадесет секунди по-късно и Петър Дачев.

Последва стартът на мъжете, отново по график. След като на първото състезание за сезона във Варна Николай Костадинов отсъстваше (печелейки през това време второ място на състезанието на о-в Тасос, но за това ще има отделен репортаж утре), сега той се изправи срещу миналогодишния шампион Желю Стойчев (Жеко) и всички знаеха, че борбата между тях ще е оспорвана. За голяма изненада обаче в средата на първата обиколка начело на колоната беше Боян Стойчев, а двамата фаворити го гонеха по петите. При втората обиколка те вече бяха начело, първо Николай и плътно след него Жеко. След това пък вторият стана първи и даже натрупа известна преднина в рамките на 2-3 обиколки. Но в пред-предпоследната Николай отново се бе доближил до съперника си, атакува го на асфалтовата права и го задмина, като успя да задържи водачеството до края.

Последваха още музика, награждаване (сред предметните награди имаше и рамка RAM), поздравления и великденски гостби по домовете. От последните аз се свестих едва днес!

Николай Костадинов (горе)
Жельо Стойчев (долу)

Класиране:

мъже
1. Николай Костадинов, GT Racing, Стара Загора
2. Жеко Стойчев, RAM Bikes/клуб „Лястовица“, Казанлък
3. Боян Стойчев, клуб „Лястовица“, Казанлък
4. Антон Настев
5. Димо Димов
6. Георги Лумбев
7. Калин Тошев
8. Юрий Божинов
9. Боян Георгиев
10. Николай Костадинов
11. Светослав Спасов

юноши
1. Димитър Гайдов, GT Racing, София
2. Георги Митов, GT Racing, София
3. Петър Дачев, Велико Търново
4. Християн Зарчев
5. Николай Михайловски
6. Цветан Балевски
7. Дончо Дончев
8. Кирил Пенов
9. Димитър Бакалов
10. Георги Николов


Следват още няколко снимки от неделната утрин в Южния парк…

По традиция имаше и участник с DH байк

Боян Стойчев, 3 място при мъжете

Георги Митов, 2 място юноши

Петър Дачев, 3 място юноши

В началото Боян Стойчев изненада всички, повеждайки на „машините“ Николай и Жеко…

…които продължиха помежду си борбата за първото място чак до края на състезанието!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>