Giant 2003

Първите вести от щаба на един от най-големите велопроизводители в света вече са факт (всъщност те се появиха още преди около месец). Както и през изминалите няколко години компанията продължава да разширява гамата си, прибавяйки модели, използващи нови и интересни технологии.
Такава технология за 2003 г. е т.нар. Fluid Form, която ще се използва при най-скъпите модели. Това е нов метод при производство на рамки, при който се използва нагорещено масло под налягане за оформяне и заздравяване на тръбите. При него една кръгла тръба се слага в специална форма с нагрято масло и то се сгъстява под налягане, за да моделира тръбата по желания начин. Това също така прави вътрешния строеж на алуминия по-плътен, което пък позволява да се направят по-тънки и по-здрави тръбите. С новия метод за обработка изпълнението на различни сложни на външен вид дизайни ще стане значително по-леко.

Скъпите модели на Giant ще имат и един специален пласт върху боята, който да я предпазва от лющене и протриване. Става дума за същото „мазило“, което БМВ използват в своите лимузини 5-та и 7-ма серия.

За 2003 г. Giant предлагат нова серия колела с името VТ. Те са замислени като междинно звено между сериите NRS (за крос-кънтри) и АС (за фрийрайд). Giant са почуствали нуждата от такъв байк в гамата си, защото NRS са с твърде малко ход за по-агресивно каране, а пък АС са тежички за по-продължително катерене. Новите байкове ще са сравнително леки (около 14 кг) и системата им на окачване ще наподобява действието на NRS, която се слави с това, че елиминира подскачането на задницата при въртене на педалите. Геометрията на VТ също ще е като за крос-кънтри, базирана на вилки с 100 мм ход. Същевременно задното окачване с ход от 12,5 до 15 см прави колелото много по-издръжливо на големи натоварвания и много по-пригодно за надолу. То е базирано на четириставна система, съчетана с триъгълно рамо, за да се избегне податливостта на странични натоварвания. Новост в колелата е и новият въздушен заден амортисьор на Manitou – моделът Swinger, разработен от дъщерната им компания Progressive Suspension, който ще бъде специално настроен за моделите на Giant.

Леки промени ще има при моделите АС, които вече няма да имат настройка за 100 мм ход на окачването, а максималният ход на рамките се покачва от 150 на 160 мм. Освен това тръбата за седалката е преработена и вече е снабдена с отвор за колчето, така че то да може да се сваля докрай. Досега това не можеше да става с по-дълго колче, защото седалковата тръба на рамката прави извивка, в която колчето се спираше. Това беше един от малкото недостатъци на моделите АС. Сега при тази извивка в тръбата ще има дупка, през която да излиза края на колчето. Както АС, така и DH моделите ще бъдат с новите пружинено-маслени задни амортисьори Manitou Swinger.

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>