Брацигово – м. Блатата

През юни 2020 г. по възложение на община Брацигово направих три карания за проучване и описване на маршрути в района около това китно родопско градче и сега е време да се материализират резултатите от тях.

Започвам с този кратък, лек и приятен маршрут, тъй като той може да е добро начало за всеки, който попадне там с маунтин байк. Изкачването е по асфалтов път и не е особено трудно, спускането е по приятна пътека, която също не е трудна, но включва отделни технични участъци, а също така е и леко обрасла на места, така че в рамките на тези 10 км човек може да „вкуси“ от всички прелести на планинското колоездене. В менюто са включени и хубави родопски гледки, разбира се. Пътеката се ползва редовно от местни хора, включително и с мотори. Почвата е песъчлива, така че попива добре, изсъхва бързо и се кара спокойно дори и след дъжд.

„Блатата“ всъщност са два микроязовира, разположени на платовидно възвишение над града, които сред местните хора са известни като Бурово блато и Гачево блато, но в картите можете да ги срещнете като яз. Брацигово и яз. Гачево. Въпреки местното наименование, язовирите са си в добро състояние и съвсем не ми се сториха заблатени – напротив, около тях е доста приятно. В този ред на мисли, ако искате малко да удължите маршрута и да ги разгледате, можете в т.04 да продължите по белия чакълиран път до края му, вместо надясно по пътеката, след което да се върнете обратно и да се спуснете по пътеката към града.

Маршрутът е най-подходящ за каране преди обяд или в късния следобед, тъй като е почти изцяло открит и по пладне слънцето напича сериозно.

Началото е от централния градски площад (https://goo.gl/maps/at2g5PTtnAk5nd7A7 ), в близост до който има удобен паркинг (https://goo.gl/maps/3sB36MZFz6SACSow8 ).


Картата е базирана върху BG Mountains / kade.si . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: гр. Брацигово, централен площад
Дължина: 10.0 км
Изкачване: 210 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T3)
Физическо натоварване: ниско (КФН=3)
Продължителност: 1-2 часа в зависимост от темпото, почивките и т.н.
Вода: 1 – 1.5 л, по маршрута няма чешми
Храна: не е необходима
Терен:
– асфалт – 5.6 км
– черни пътища – 2.5 км
– пътеки – 1.9 км

GPS следа и PDF файл с описание (за разпечатване) можете да изтеглите в края на статията.


Реклама

Описание:

01 (0.00 км) От площада поемаме по главната улица в северна посока (към Пазарджик и към стадиона). Точно след стадиона (т.02, 0.95 км) се отклоняваме надясно по асфалтов път и започваме да се изкачваме. Около четвъртия километър пътят се превръща в черен, но е все така добър – с добре утъпкана трошено-каменна настилка. Малко след това преваляме хребета и пътят се изравнява, движейки се по платото в посока на язовирите. В т.03 (5.5 км) сме надясно, след което достигаме първия язовир в т.04 (6.7 км). Там започва пътеката – надясно към стената на язовира. В т.05 трябва да поемем по едва забележима пътека в основата на стената и когато достигнем края ѝ (т.06), пътеката се шмугва надясно през едни храсти и започва да се спуска към града покрай ливади и градини. В т.07 (7.4 км), както и след още 200 м в т.08 държим курс наляво, като се включваме в други пътеки, идващи отдясно. В т.09 (8.4 км) достигаме кошара над първите къщи на града – заобикаляме кошарата отляво (от горната ѝ страна) и излизаме на улица. Спускането към центъра може да стане по всякакви комбинации от улици, така че не е задължително да следвате GPS следата.  


Харесва ли ви съдържанието на MTB-BG.com?

Искате ли и занапред да има достатъчно от него? Вече можете да подкрепите дейността ни чрез Абонамент за физически лица.