Крупник

Ако можем да говорим за някаква мода сред българските планински колоездачи, то в последните 2-3 години за любителите на технични пътеки определено стана модерно да посещават с. Крупник още с пукването на пролетта или с настъпването на късната есен. Десетки са хората, които вече са оставили отпечатъци от грайфери по крупнишките пътеки, но това не е нищо, защото пътеките там сякаш са безброй, въпреки че говорим само за едно малко парче от Малешевската планина.

Снимка: Димитър Щуров

Немислимо е да се говори за най-добър маршрут над Крупник, тъй като вариантите за спускане в района на върховете Смолни връх и Машин преслап са безчет и с наличието на поне две основни изкачвания и възможни техни вариации, комбинациите стават почти като в спорния тотализатор.  Хубавото е, че шансът да улучите петица по скалата за техническа трудност, е почти 100%! Аз лично досега не съм успял да попадна на лесна пътека над Крупник, а вече съм карал 4-5 от основните… И все пак, описаният тук маршрут, който използвам като встъпителен за района (ако не броим една друга GPS следа и разказа за карането, при което тя бе записана), наистина се доближава до понятието най-добър. Първо, защото включва много дълга и разнообразна пътека – над 9 км, но не очаквайте да са само надолу! В голяма част от дължината си пътеката непрекъснато сменя наклона си, виейки се високо над Кресненското дефиле, преди да поеме решителен курс надолу към Крупник през скали и ронливи склонове, където трудността става наистина сериозна. Второ, защото карането е добре балансирано откъм дължина, изкачване по приятен черен път и респектираща панорама към издигащия се отсреща Пирин, чиито върхове през пролетта са покрити и с плътна снежна шапка.

Иначе, както казах, вариантите и за по-кратки, и за по-дълги маршрути са много и скоро ще представим всички данни, с които разполагаме, в сборна GPS следа, чрез която всеки ще може да експериментира на воля по стръмните гористи склонове над Крупник. Настоящия маршрут обаче можете да използвате като едно добро начало, включително и защото е сравнително лесен за навигация.

В зависимост от количеството на снеговалежите, пътеките над Крупник може да останат достъпни дори и през зимните месеци. В слънчеви дни можете спокойно да очаквате температури, които са с 3-4 градуса по-високи от тези за София да речем, кал може да срещнете само по черните пътища нагоре, но не и при спусканията, където почвата е силно песъчлива, и то в случаите, когато не е заменена изцяло от камъните.

Реклама

Отново искам да наблегна на две неща, за да няма недоволни:
1) Пътеката не е лесна, особено в последната си част. Даже бих казал, че си е много трудна, ако човек си е поставил за цел да кара навсякъде.
2) Пътеката е и доста интензивна в частта, където се движи нагоре-надолу над дефилето. Нанагорните секции са стръмни и технични – ако се опитвате да ги карате, изискват доста енергия. Кол за седалка с регулируема височина е най-полезният компонент за тази част от карането.

Самото с. Крупник се намира на няколко километра от гр. Симитли, отбивката от международния път за Кулата е точно преди входа на Кресненското дефиле, в края на една дълга права отсечка след подминаването на Симитли. Селото не е никак малко и като влезете в него, основната улица прави 1-2 завоя и се изкачва стръмно нагоре, преди да достигне централния площад, където е старинната черква, кръчмата и… стартът на карането. Ако трябва, попитайте местните хора за напътствия как да стигнете дотам.

По маршрута не съм забелязал много чешми (освен такива за водопой на животни), така че е най-добре да заредите поне 2 л вода, а в по-топли дни дори 3 л, тъй като през април-май например слънцето вече напича здраво. През по-студените месеци пък е препоръчително да си носите зимни дрехи, защото по билото често духа бръснещ ветрец, а и без него условията са си студени – все пак се качвате на височина 1200-1300 м.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с.Крупник, централен площад при черквата
Дължина: 24.19 км
Денивелация (изкачване): 1000 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т4, Т5)
Физическо натоварване: средно, КФН=6
Продължителност: 3 часа (с по-бързо темпо), 5-6 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 2-3 л
Храна: За половин или цял ден, в зависимост от темпото на каране.
Терен:
– асфалт – 1.1 км
– черни пътища – 13.7 км
– пътеки – 9.4 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route083_Krupnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карането по маршрута, направени от Димитър Щуров, Камен Котев, Уоутър Клепе и Любомир Ботушаров:

{gallery}trails_routes/route083_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>