Начало Пътеки GPS следи Батулия - Самотворската пътека
Батулия - Самотворската пътека
Написано от Любомир Ботушаров    Вторник, 14 Януари 2014 10:00    Печат

В подобни безснежни зими югозападните части на страната не са единственото място, където може да се кара. Край София също има подходящи склонове и някои много добри пътеки, а учудващото е, че дори се намират и нови. С Явор Стоянов, който в последните 2-3 години се очертава като основен пътекотърсач и откривател в района около Батулия, в ранната пролет на 2013 г. открихме една нова и много добра пътека, започваща от махала Самотвор, поради което, логично, я кръстихме на нейно име. Явката я беше набелязал по Google Earth, а при изкачването до нея по един сравнително нисък черен път се натъкнахме на още една, идваща отдясно, така че следващото каране бе неизбежно, за да намерим и нея. В резултат на всичко това се получи този кратък маршрут в два варианта - къс и дълъг, макар че дългият всъщност никак не е дълъг. Но пък за късите есенни и зимни дни е идеален, а може да се комбинира и с други находки в района. Между другото, Явката наскоро ни изпрати поредната такава, така че очаквайте в следващите дни допълнение по темата. А сега вижте Самотворската пътека:


Картата е базирана върху OFRM Geotrade . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


Изходна точка: с. Батулия
Дължина: 12.1 км / 14.8 км
Денивелация (изкачване): 470 м / 550 м
Ниво на техническа трудност: високо (R2, Т3, Т4)
Физическо натоварване: средно, КФН=5
Продължителност: 1-3 часа (в зависимост от темпото)
Вода: 1 л
Храна: За половин ден.
Терен:

Вариант 1
- черни пътища - 10.7 км
- пътеки - 1.4 км

Вариант 2
- черни пътища - 12.9 км
- пътеки - 1.9 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_batulia-samotvor.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_batulia-samotvor.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Макар че има много начини за достигане до нея, тук са описани двата най-лесни - с изкачване по хубави черни пътища, плавно набиращи височина. GPS следата е разделена на три части. Първата е обща за двата варианта. Втората е продължението по вариант 1 на маршрута, по-късия. Третата част е допълнителното удължение, което намерихме - при него се изкачваме до билото под махала Кръстец, след това по черен път, преминаващ в пътека излизаме към махала Самотвор и се вливаме отново във вариант 1.

Споменатата пътека в по-дългия вариант се оказа кратка, сравнително занемарена и не е нещо феноменално, но пък си е пътека, а и позволява повече каране. Освен това е добър вариант за излизане към Самотворската, когато идвате откъм основното било на Балкана.

Самотворската пътека е друго нещо - за мен лично тя е най-хубавата в околността на Батулия, поне от тези, които съм карал до момента. Началото ѝ е трудно различимо - в общи линии се кара по едни поляни между трънки и глогинки, после има стръмно и ронливо спускане направо по просеката на един изоставен електропровод, кратък скоростен участък (пак по трасето на стълбовете), след което се влиза в стръмна гора и с множество трудни серпентини се изсипваме обратно на черния път покрай Кръстешка река. По отношение на техническата ѝ трудност трябва да отбележа, че бяхме раздвоени между Т4 и Т5. Първия път, когато я карахме, пътеката бе леко влажна и ни се стори като Т4. Втория път бе съвсем изсъхнала и от това шумата и почвата под нея бяха станали по-хлъзгави, така че спускането ни се видя по-трудно - като Т5. Засега обаче сме я класифицирали като по-лекия вариант.

Внимание! През 2014 г. вследствие на наводнение основният черен път покрай Кръстешка река бе отнесен и голяма част от него в момента е непроходима. Това на практика обезсмисля изкачването към пътеката във варианта, в който е описано, а засяга и връщането до селото след края на пътеката. Не е ясно дали пътят ще бъде възстановен и кога. Подробности можете да прочетете в тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=174082.

Ето и малко по-подробно описание:

Вариант 1

Началото, както обикновено, е на площада в горния край на Батулия, под паметника. Оттам поемаме нагоре по пътя покрай Кръстешка река и го следваме до т.002, където се отклоняваме наляво в обратна посока по друг черен път, по-стръмен. При т.003 сме надясно по основния път. По-нататък наклонът му намалява и в т.005 излизаме на билото при махала Самотвор, състояща се от няколко изоставени (доколкото видях) къщи. Най-отличителна е една кирпичена къща вляво от пътя, кацнала на ръба на стръмна поляна - точно покрай нея започва пътеката - първо като черен път до самата къща, след това той се отделя вдясно (т.006) и подсича склона, а ние минаваме покрай къщата и търсим слабо забележима пътека право надолу по ръба на билното ребро между рехавите бодливи храсти. При т.007 черният път идва отдясно. Пътеката продължава направо, леко вляво. След малко се превръща в стръмна просека – някога тук е имало електропровод. Ясно очертана пътека няма – изберете сами пътя си, карайки надолу по просеката. В началото е стръмно, изровено и технично. След това става доста по-бързо. На едно място просеката свършва, но там би трябвало да видите сравнително ясно очертана пътека в гората, леко вляво. Скоро тя се превръща в технична пътека с множество серпентини. Приключваме на черния път покрай Кръстешка река (т.008) - оттам надясно и надолу по черния път покрай Кръстешка река, докато стигнем обратно в Батулия.

Вариант 2

В т.002 продължаваме нагоре покрай Кръстешка река и едва в т.009 се отклоняваме наляво по черен път през реката и нагоре към билото под махала Кръстец. Излизаме там при т.010, караме за кратко по билния път в южна посока и при т.011 хващаме вляво подсичащ и занемарен черен път, който започва леко да се спуска. Отвежда ни до друга изоставена махала (Заногата, т.012), скоро след това при т.013 пътят се раздвоява и сме надясно, като тук всъщност пътят преминава в пътека, превзет от храстите. В т.014 пътеката дори се разделя, ние избрахме по-високата, която е вдясно, но и двете водят на едно и също място, т.е. на пътя за махала Самотвор. Излизаме на него в т.004 и оттам следваме описанието на вариант 1.


Снимки от карането по маршрута:


Add this to your website

Коментари

avatar svencho
0
 
 
За съжаление пътят все още не е възстановен. Качвам вариант на изкачване директно над финалното спускане. Прибирането пак е по част от разрушения път, но отнема не повече от 15 мин.
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=afjpovheuiuydlqg
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Вторник, 19 Май 2015 19:15 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори