Home Mountain Enduro 2020 – репортаж от организаторите

Много адреналин и силни емоции белязаха първия старт от ендуро сериите за 2020

Десетки колоездачи от всички краища на България премериха сили в Home Mountain Enduro на Витоша

След едногодишна пауза, състезанието по планинско колоездене Home Mountain Enduro се завърна в календара на Българските колоездачни серии с нов маршрут и интересни предизвикателства за участниците в надпреварата.

Събитието бе част от инициативите на „София – Европейска столица на спорта“, а домашната за софиянци планина отново се превърна в арена на оспорвана надпревара за някои от най-добрите колоездачи от цялата страна.

С „домашното ендуро“ състезание бе  даден официален старт на Българските ендуро серии за 2020, а в надпреварата за призовите места се включиха над 80 човека.

Ендуро дисциплината е една от най-интересните в  планинското колоездене, която бурно се развива в световен мащаб през последните години.  Състезанията представляват комбинация от индивидуално спускане по избрани отсечки (етапи) за време и придвижване на самоход до старта на етапите.

Реклама

Най-добър резултат във финала успя да постигне представителя на отбора  на „Байк Център“ – Иван Колев, който премина по трите състезателни отсечки с обща дължина близо 11 км за време 19:28.54 минути.  Втори в категория мъже елит се класира Йордан Илиев, а на трето място остана представителят на смолянския отбор „Райдърс Юнайтед“ Стоян Върбанов. 

Много голяма бе конкуренцията при мъжете над 30 години, където класирането оглави представителят на Севлиево – Добромир Добрев, следван от Милан Димов и Георги Петров от петричкия клуб „ВИВО“.  При мъжете над 40 години на първо място за втори пореден път в събитието се класира Николай Начев, следван от Бойко Иванов и Ангелос Варналис от Гърция.

При дамите най-бърза през целия ден и в трите състезателни отсечки бе Мартина Григорова, следвана от Александра Кузова на второ място и Венета Захариева на трето. Сред младежите до 18 години най-добре се представи Велин Дойчев, а на второ и трето място след него се класираха Костадин Паскалев и Роберто Василев.

Всички призьори получиха паричен награден фонд подсигурен от партньорите на събитието – „София – Европейска столица на спорта“ и Ред Бул България. Българските ендуро серии ще продължат до средата на октомври, а останалите четири кръга ще се проведат в Петрич, Пампорово, Смолян и за първи път Враца.