МТБ-БГ започва двадесетата си година с нов модел за развитие

Уважаеми читатели и приятели на МТБ-БГ,

На 1 юни се изтърколи още една 12-месечие от съществуването на MTB-BG.com. Последните години бяха доста натоварени за мен, защото имаше много важни промени, които трябваше да направя по сайта. Те отнеха значителна част от времето и енергията ми, но вярвам, че са за добро. Първо започнахме работата по мигриране на сайта към нова платформа и създаване на т.нар. responsive design, за да е удобен за работа с мобилни устройства. С тази задача обаче се забавихме доста, включително и заради това, че междувременно изникна друга, по-приоритетна за мен – създаването на МТБ Справочника. С радост виждам, че все повече хора го ползват  и го смятат за полезен при планиране на каранията си.  Тази пролет, може би благодарение и на социалната изолация, успяхме да завършим и новата версия на основния сайт, която 23 май вече е активна и работеща. Това бяха големи, „структуроопределящи“ промени за мен – неща, които не са от днес за утре, а по-скоро за години напред.

След тях остана още една голяма промяна. Тя доби по-ясни измерения едва през 2020 година, но може би в най-голяма степен засяга бъдещото развитие на MTB-BG.com. Казано най-просто, занапред  читателите и феновете на сайта ще могат да се включат, при желание от тяхна страна, във финансирането му , с което на практика ще влияят пряко върху обема на информацията в него . Формулата е проста: при повече приходи към сайта аз ще мога да отделям повече време за него и за МТБ Справочника, а също така ще има и повече средства за техническото им развитие; при по-малко приходи те ще бъдат за мен едно хоби, с което съм се свързал завинаги и, колкото мога, ще продължавам да ги поддържам и като такова, но все пак  това би означавало публикациите доста да намалеят, защото при такъв сценарий по-голямата част от времето ми ще е ангажирано с други неща. В този смисъл е важно да разберете, че тук не става дума за оцеляването/съществуването на сайта – то не е под въпрос, за щастие. Става дума единствено за неговото развитие, по начина и в обема, с които много от вас са свикнали.

Засега читателите ще могат да се включат във финансирането на MTB-BG.com и МТБ Справочника по два начина:
1. Чрез „Абонамент за физически лица“;
2. Чрез покупка на колоездачни фланелки, тениски и други готини неща, брандирани с логото на МТБ-БГ.

Никой от тези варианти не е свързан с плащане за съдържание. То винаги е било и ще бъде и занапред свободно и достъпно за всеки.

Абонаментът за физически лица включва определен пакет допълнителни услуги и „привилегии“, но те имат по-скоро символичен характер. При него основната идея е да бъде нещо като дарение за подпомагане дейността на MTB-BG.com. Това е най-прекият и бърз начин да финансирате развитието на сайта и Справочника. Всички подробности за него (а те не са малко!) можете да разгледате в тази страница: https://mtb-bg.com/subscription-mtb-bg-com .

Вторият вариант, продажбата на брандирани облекла и (евентуално) други стоки, ще започне малко по-нататък (надявам се след около месец), защото с партньорите в това начинание имаме нужда от още малко време за подготовка. Засега е ясно, че ще започна с колоездачни фланелки, тъй като отдавна искам да направя такива, но след това може да разширя асортимента и в други насоки. Подробностите за този вариант очаквайте веднага щом сме готови с него – ще бъдат шумно обявени, може да сте сигурни!

Две важни уточнения:
1. Абонаментът за физически лица изисква предоставяне поне за кратък период на лични данни за издаване на фактура. По този начин си гарантирам спазването на всички законови изисквания. Ако някой се притеснява от тази подробност и не иска да предостави необходимите данни, единственият вариант за подпомагане остава покупката на фланелка или друга подобна стока, тъй като там продажбите ще могат да се осъществят и само с касова бележка.
2. За да не се получава дублиране на финансирането, хората, които са си купили Абонамент за физически лица, ще могат да си купят фланелка или друга подобна стока (когато влязат в продажба) на много по-ниска цена.

Дали всичко това ще проработи, тепърва ще разберем, но във всички случаи основната ми цел е то да доведе до повече каране и повече полезно съдържание в MTB-BG.com и МТБ Справочника, така че ще завърша с обичайното: ще се видим по пътеките!

С усмивка, Любомир Ботушаров

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>